Харьковские родители по непонятным причинам стали массово отдавать детей в интернатыКількість дітей, влаштованих до інтернатів Харківської області за заявами батьків, у 2011 р. зросла у 6 разів. Про це 29 листопада в Харкові повідомив журналістам уповноважений президента України з прав дитини Юрій Павленко. За його словами, у 2010 р. до харківських інтернатних установ за заявами батьків було влаштовано 13 дітей, з початку 2011 р. - 84. "Це аномальна ситуація. На мою думку, заради збереження мережі інтернатів були порушені право дітей на виховання в сім'ї, - заявив Ю.Павленко. - Більш того, це зроблено без узгодження з органами опіки та піклування, тобто райдержадміністраціями".

Дитячий омбудсмен зазначив, що голова Харківської облдержадміністрації (ХОДА) Михайло Добкін доручив детально розібратися, чому батьки стали масово віддавати дітей до інтернатів. "Я сподіваюся, що Харківська облдержадміністрація до 1 січня 2012 р. дасть вичерпну інформацію про те, що ж сталося", - зазначив він.

Також у ХОДА повинні провести аналіз дискримінаційних моментів у роботі інтернатних установ, насамперед, проаналізувати їх назви. "На мою думку, у назвах 17-ти з 27-ми комунальних установ закладена дискримінація їхніх вихованців. У назвах таких закладів не повинні відображатися стан здоров'я, соціальне походження та інші якості вихованців", - підкреслив Ю.Павленко. За його словами, наприклад, неприйнятними в назвах інтернатних установ є фрази "для дітей з вадами розумового розвитку", "з розумовою відсталістю", "для сиріт", "для дітей із захворюваннями серцево-судинної системи", "для хворих на цукровий діабет" , "з проблемами слуху". Щоб прибрати такі дискримінаційні моменти, управління освіти ХОДА вже розробило відповідну постанову і, за словами Ю.Павленка, повинна подати облраді пропозиції щодо проведення відповідної реформи.

Дитячий омбудсмен повідомив, що в Харківській області налічується 4 тис. 912 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. З них 62% виховуються в сім'ях опікунів, піклувальників. Цей показник трохи нижчий середнього по Україні, який становить 65%. Ю.Павленко повідомив, що Харківська область має найвищий в Україні рівень виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, у прийомних сім'ях та будинках сімейного типу: так виховується 809 дітей, що становить 16,5% загальної кількості дітей цієї категорії. Середній показник по Україні становить 9%.