Центр содержания бездомных животных откроется накануне Евро-2012Центр утримання безпритульних тварин (пр. Гагаріна, 358) планується відкрити в кінці травня - початку червня, напередодні Євро-2012. Про це 29 березня повідомив журналістам директор Департаменту житлового господарства Харківської міськради Роман Нехорошков.

За його словами, головний корпус центру готовий на 80%. У ньому буде розміщатися ветеринарна клініка та вольєри для тварин після операції, притулок на 50-100 кішок, адміністративні приміщення. Також уже побудовані три блоки вольєрів з десяти і залиті всі фундаменти під блоки. У кожному блоці буде по десять вольєрів, кожен з яких розрахований на п'ять собак. Загальна вартість будівництва центру становить 14,5 млн.грн. З міського бюджету виділено 3,6 млн.грн, з Фонду захисту навколишнього природного середовища Харкова - 3,5 млн.грн., з обласного фонду навколишнього природного середовища - 6,7 млн.грн.

Як зазначила директор КП "Центр поводження з тваринами" Юлія Шаповалова, центр розрахований на 500 собак і 50 кішок. Окрім майданчика для тимчасового утримання бездпритульних і загублених тварин, передбачена зона для вигулу собак, територія для дресирування тварин, вольєр для утримання перспективних для пошуку нових власників собак на 100 місць, приміщення для стерилізації тварин та ветеринарної клініки. Більшість безпритульних тварин, що потрапили до центру, будуть присипляти.

Також Ю.Шаповалова підкреслила, що стерилізація в центрі утримання безпритульних тварин буде набагато дешевшою, ніж у приватних ветеринарних клініках. За її словами, якщо приватна клініка за стерилізацію великої собаки бере 1-1,5 тис.грн., то центр буде виконувати стерилізацію за 300-400 грн. "Окрім того, якщо прийде людина і захоче забрати собі додому якусь собаку чи кішку, то ця тварина простерилизуйте", - додала вона. Ю.Шаповалова зазначила, що в центр можна буде віддати тварину, якщо вона людині стала не потрібна. Але за це треба буде заплатити близько 400 грн.

Центр содержания бездомных животных откроется накануне Евро-2012 Центр содержания бездомных животных откроется накануне Евро-2012

Довідка "SQ". Харківська міськрада 3 жовтня 2007 р. затвердила Програму поводження з домашніми тваринами та регулювання їх чисельності в Харкові на 2007-2012 рр. Згідно з документом, регулювання чисельності бездоглядних тварин у місті має здійснюватися гуманними методами, які передбачають відлов, стерилізацію, вакцинацію, перетримування тварин, евтаназію та ін.

КП "Центр поводження з тваринами" було створене у 2009 р., і з 2010 р. почало свою діяльність у повному обсязі. Підприємство веде облік і реєстрацію, паспортизацію та контроль за утриманням домашніх тварин. Також у центрі надаються послуги зі стерилізації домашніх тварин. Як повідомила раніше провідний спеціаліст обліку та реєстрації домашніх тварин Центру поводження з тваринами Анжеліка Колесник, щомісяця харків'яни забирають з КП від 15 до 30 бездомних собак.

На пр. Гагаріна, 358 будується притулок для безпритульних тварин. У ньому буде 20 кімнат для кішок і 50 кімнат для собак. Притулок розрахований на 500 тварин. Він складатиметься з двох зон: зони карантину та зони чистого притулку. Через зону карантину можна буде пропустити близько 1500 собак на місяць. Зона чистого притулку буде розрахована на 100 собак. Весь комплекс займе 1,7 га. Як повідомив заступник директора Департаменту з житлових питань Олександр Лемента, на реалізацію Програми поводження з домашніми тваринами та регулювання їх чисельності у 2012 р. з міського бюджету планується виділити 7 млн. 300 тис.грн., з них 2 млн. 600 тис.грн. направлять на вилов безпритульних тварин.