Страсти по Слепому и очередной виток "зелного" противостоянияУ вівторок, 22 лютого, в Харкові вже вдруге увічнили пам'ять кардинала Йосипа Сліпого. Вперше меморіальна дошка Йосипу Сліпому була встановлена в 2005 р., а в середині листопада минулого року - демонтована рішенням Дзержинського райсуду Харкова, прийнятим за позовом громадської організації "Велика Русь".

На відкритті меморіальної дошки були присутні представники львівської та місцевої влади. Захід також відвідали комуністи і проросійські громадські активісти, які виступали проти увічнення пам'яті кардинала. У руках вони тримали плакати "Кому служите?", "Ні нацизму і націоналізму!", Бандерівська мразь - геть з Харкова!", "Немає прощення українським фашистам!". Комуністів очолила сама нардеп Алла Александровська, супроводжувана сином.

Мабуть, натхненні присутністю свого лідера, обласні комуністи чинили активний опір міліціонерам, які спробували відвести протестуючих убік. Справа закінчилася невеликою бійкою, в якій, на щастя, ніхто не постраждав. Версія Александровської виглядала так: "Тільки що ми стояли, і раптом налетіла міліція, яка хотіла прибрати наші плакати, а з їх допомогою ми говоримо, що не згодні з тим, що тут відбувається. Мого сина спробували кудись потягнути. Природно, ми чинили опір, але нам так і не пояснили, в чому, власне, справа. Коли ЗМІ стали знімати все це на камери, вони нас відпустили. При цьому міліціонери нецензурно висловлювалися, утримували мене руками, незважаючи на те, що я народний депутат".

Трохи пізніше Михайло Добкін під гудіння дудок пікетників заявив: "Прийде час, і ми навчимося любити всю історію нашої держави, а не тільки ту, яка нам подобається. Я переконаний, що всі ці гудки, шум і емоції, які б'ють підуть через край, а подія, яке сьогодні відбувається, будуть пам'ятати завжди".

Отже, під час відкриття меморіальної дошки Йосипу Сліпому комуністи вкотре нагадали про себе, причому осідлавши улюбленого коника - боротьбу з фашизмом. Той факт, що харків'ян, та й взагалі українців, набагато більше хвилюють насущні проблеми, а не наявність невеликої таблички на якийсь стіні, комуністів не дуже засмучує. Тим більше що більше їм запропонувати суспільству, загалом-то, нема чого: "ліва" риторика КПУ може обманювати тільки найбільш політично не підкований електорат. За всю історію української незалежності комуністи ніколи не були владою, проте досить щільно інтегрувалися у владні інститути, тому всі їхні розмови про "злочинну владу олігархів" навіть у звичайного обивателя викликають лише позіхання. Інша справа - боротьба з фашизмом: на цьому грунті ще можна зібрати такий-сякий урожай, залякуючи електорат страшилками про "бандерівську загрозу2. Правда, шлях боротьби з химерами неминуче веде до маргіналізації.

Пікетування сесії Харківської міськради стало вже майже традиційним. У середу, 23 лютого, відбулися відразу три акції. По-перше, "Свобода" вимагала визнати гуртожиток на вул. Гвардійців Широнінців, 41-Б безхазяйним майном і невідкладно почати процедуру передачі його в комунальну власність. По-друге, комуністи, крім вимог прибрати нещасливу дошку, як ніби згадали про свою "ліву" орієнтацію і домагалися непідвищення тарифів на комунальні послуги та пенсійного віку.

Третій пікет під будівлею провели представники громадської організації "Зелений фронт". Їх вимоги - зупинити реорганізацію парку Горького і накласти мораторій на продаж його землі. Активіст організації Юрій Кальченко заявив, що Парк розваг, яким зараз так стурбована мерія, слід побудувати в парку Артема, а не в парку Горького.

На сесії міська влада виділила більше 50 га землі в Лісопарку під житлову забудову. Мер, передбачаючи реакцію лісозахисників на це рішення, заявив, що протизаконних рішень депутатський корпус міськради приймати не буде, а якщо таке трапиться, то прокуратура відповідно відреагує, і взагалі, виділення земельних ділянок - це розвиток території та інвестиції. Лісозахисників, звичайно, пояснення мера не задовольнило. Вони заявили, що ділянки в Лісопарку отримують близькі до Кернеса і Добкіна люди, і навіть озвучили одне прізвище - депутата міськради Марини Стоматіної. Стоматіна відповіла категорично - ніяких ділянок ні вона, ні члени її сім'ї у Лісопарку не мають.

Здається, тема вирубки дерев знову стає актуальною. Тим більше, скоро весна, а значить, холод не буде пікетам перешкодою, та й у наметовому містечку пожити можна. Загалом, з весною, схоже, в Лісопарку знову розквітнуть намети. Правда, торішнього розмаху може вже не вийти. Головна причина в тому, що Геннадій Кернес, головний "поганий" для лісозахисників, боротися з ними буде вже не як потенційний кандидат у мери, а як мер. Над Кернесом уже не висить перспектива плебісциту, що, безумовно, розв'яже йому руки - відповідь влади на акції протесту, якщо такі трапляться, буде набагато жорсткіше, ніж минулого року. Звичайно, медійна підтримка ЗМІ Арсена Авакова теж може зіграти свою роль. Проте вплив медіа на розвиток ситуації не варто переоцінювати: місцеві вибори нескоро. Парламентські, правда, ближче, проте для їх результати будуть мати значення більш глобальні питання: громадян усе ж таки більше цікавить наявність гречки і пенсійний вік, ніж вирубка дерев у парку.

Головний опозиціонер області Аваков після місцевих виборів був не дуже активний, однак минулого тижня вийшов з політичної тіні. На зустрічі з виконавчим директором недержавної організації "Freedom House" Аваков, як це прийнято в опозиції, поливав брудом владу, зосередившись на негативні результати її роботи, і перегнув при цьому палку. Серед іншого він сказав, що "останній рік ознаменувався на Харківщині тотальним обвалом іноземних інвестицій", хоча статистика говорить діаметрально протилежне. Причому цифри ці не є секретом, були оприлюднені статистичними службами та озвучені Михайлом Добкіним на сесії облради. Віце-губернатор Юрій Сапронов назвав заяву Авакова «тотальною брехнею та перекручуванням фактів» і додав: подібні слова екс-губернатора дискредитують імідж регіону в очах міжнародної громадськості.

Через цю фразу Авакова область, можливо, недоотримає інвестицій. Адже "Freedom House2, незважаючи на постійні звинувачення в заангажованості, залишається впливовою міжнародною організацією, до позиції якої прислухаються і напевно враховують при прийнятті рішень про інвестування. Так що якщо в якому-небудь звіті "Freedom House" оприлюднить думку Арсена Авакова щодо інвестицій у Харківську область, нехай навіть ця думка буде наведена з посиланням на джерело, це може завдати істотної шкоди інвестиційному клімату в регіоні.

Останню подію минулого тижня, про яку варто згадати, можна віднести до розряду політичного гумору: два депутати міськради залишили фракцію Сильної України". Здавалося б, нічого смішного. Однак фракція, з якої вийшли депутати, складалася всього з шести осіб і з їх виходом перестала існувати. При цьому Євген Гучков, який вийшов з фракції, заявив, що не залишає ні міськраду, ні партію. Іншими словами, людина, що залишається вірним партійцем, своїм ходом знищила фракцію своєї партії в міськраді міста-мільйонника. Ще один момент - причина, яку вказав Гутков. За його словами, він вийшов з фракції "Сильна Україна" через свою участь у благодійних проектах, тому що вважає, що "неправильно, коли політична діяльність сполучена з добродійністю".

Звичайно, серйозно сприймати слова Гуткова не можна, і можлива причина його виходу з фракції - серйозний внутрішній конфлікт, який, схоже, триває з моменту обрання керівником фракції Анатолія Родзинського. Все це зрозуміло. Незрозуміла лише позиція лідера партії. І ще не може не викликати настороженості той факт, що людина, що займається реформуванням цілої країни, досі не змогла навести лад у підпорядкованому йому колективі, що складається з шести осіб.