Харківські правоохоронці в січні виявили 25 фактів торгівлі курильними сумішами та вилучили близько 2 кг цих речовин. Про це 28 січня повідомив журналістам перший заступник начальника ГУ МВС України в Харківській області Володимир Ковригін.

За його словами, в 2010 р. міліціонери зафіксували 96 фактів торгівлі сумішами, вилучили близько 2 кг цих речовин і порушили 7 кримінальних справ за фактами торгівлі сумішами, які були направлені в суди. Він зазначив, що іноді про роботу кіосків з курильними сумішами міліції повідомляють мешканці Харкова.

"Залежно від свого складу курильна суміш може визнаватися наркотиком, а може не визнаватися. Після вилучення курильні суміші направляються на експертизу до Полтави чи Києва, бо там є дорогі прилади, за допомогою яких можна провести експертизу і поставити "правильний діагноз". Після цього орієнтується патрульно-постова служба, дільничний інспектор, і вони стежать, щоб повторної торгівлі не було", - заявив В.Ковригін. За його словами, як правило, після міліцейської перевірки на тому ж місці сумішами не торгують: "Люди розуміють, що відносно них зібрано матеріал, приймається рішення про порушення кримінальної справи або відмова в цьому, тому повторно намагаються не потрапляти".

За його словами, міліція поки нікого не заарештувала за торгівлю сумішами. В.Ковригін підкреслив, що навіть якщо експертиза не визнає суміш наркотиком, кіоск, найімовірніше, припинить роботу. "Торгівля сумішами в 99% супроводжується якимось іншим порушенням - часто кіоск незаконно стоїть, не оформлена земля. І, природно, при вилученні сумішей збираються матеріали з адміністративних порушень", - заявив В.Ковригін. За його словами, рішення чи повертати власнику суміші, які експертиза не визнала наркотиком, приймає суд.

Довідка "SQ". 31 травня 2010 р. Кабмін вніс деякі з речовин у сумішах для куріння до переліку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів. Курильні суміші (спайс, мікси) мають психоактивну дію, аналогічну до дії марихуани. Діючою речовиною є синтетичні каннабіноїди, якими обробляють сушені рослини. Вони заборонені в низці країн Євросоюзу і Росії, але до недавнього часу легально продавалися в Україні.