Колишнього директора заводу "Серп і молот" (Харків) Валерія Щабельського втретє представляють колективу Національного наукового центру (ННЦ) "Інститут метрології" (Харків) як гендиректора. Про це повідомив журналістам директор центру загальної метрології Володимир Стрілець. За його словами, приблизно о 7.00 27 травня близько 30 співробітників охоронного агентства "Моноліт" увірвалися до інституту і заблокували охорону (фірма "Каскад"), встановили повний контроль над будівлею, а також заблокували 5-й адміністративний поверх інституту і зламали двері кабінету гендиректора . За його словами, в.о. директора інституту Олександра Аверіна і заступників довгий час не пускали до інституту. Потім О.Аверін пройшов у будівлю і провів переговори з В.Щабельським. Також, за словами В.Стрільця, приїжджали співробітники прокуратури і СБУ, які пообіцяли прибрати охорону "Моноліту", проте вона продовжує перебувати в будівлі.

Як повідомив О.Аверін, о 7 ранку йому повідомили, що до будівлі інституту увірвалися невідомі в камуфляжній формі, він приїхав до інституту, були викликані співробітники міліції, але вони відразу поїхали. Наразі в кабінеті гендиректора знаходяться В.Щабельський, Олексій Пшеничка (заступник голови Держінспекції із захисту прав споживачів) та невідомі йому люди. За словами О.Аверіна, йому надали оригінал наказу про призначення В.Щабельського, і зараз у кабінеті директора йде підготовка до представлення директора колективу інституту. На 14.00 в інституті призначено нараду з керівниками підрозділів інституту.

О.Аверін також повідомив, що написав заяву про звільнення.

Як повідомила "SQ" начальник центру громадських зв'язків Головного управління МВС України в Харківській області Лариса Волкова, сьогодні вранці приїхало керівництво Держкомстандарту України і привезло документи про вступ на посаду нового директора ННЦ "Інститут метрології". Новий директор змінив охорону на підприємстві. Міліція вранці приїхала в інститут і не зафіксувала жодних порушень громадського порядку.

Довідка "SQ". 6 травня О.Аверін заявив "SQ", що В.Щабельського намагаються призначити генеральним директором інституту. За його словами, до початку адміністративної реформи інститут входив до структури Держспоживстандарту України. Держспоживстандарт був ліквідований. Частина підприємств, підвідомчих раніше Держспоживстандарту, передається Інспекції із захисту прав споживачів, а частина - Мінекономіки. "Керівництво Держспоживстандарту вимагало від начальника відділу кадрів Інституту метрології призначити на будь-яку вакантну посаду В.Щабельського", - заявив О.Аверін.

За його словами, 22 квітня в інститут приїхав начальник управління кадрів Держспоживстандарту Олександр Сіпко і претендент на посаду наукового співробітника інституту В.Щабельський. О.Сипко заявив, що представить колективу нового співробітника. Керівництво інституту заявило, що відповідно до вимог закону про науку та наукову діяльність на посаду наукового співробітника повинен бути проведений конкурс. Претендент повинен мати публікації і науковий ступінь. "Після цієї події з'явилося декілька наказів про призначення В.Щабельського на різні посади", - заявив О.Аверін.