Павло Неєжмаков призначений в.о.генерального директора Національного наукового центру (ННЦ) "Інститут метрології" (Харків). Про це 31 травня повідомив "SQ" колишній в.о. директора інституту Олександр Аверін. За його словами, у п'ятницю, 27 травня, в інституті була зроблена спроба силового захоплення установи колишнім директором заводу "Серп і молот" (Харків) Валерієм Щабельським, якого хотіли призначити гендиректором ННЦ. Після цього В.Щабельський зустрівся з харківським міським головою, потім поїхав до Києва, написав заяву про звільнення з посади гендиректора інституту і після цього вже в інституті не з'являвся.

Як повідомив О.Аверін, сьогодні, 31 травня, П.Неєжмаков був представлений колективу інституту, який позитивно сприйняв таке призначення, так як П.Неєжмаков - співробітник інституту метрології, 28 років пропрацював у ньому. Представив нового в.о.гендіректора перший заступник голови Державної служби технічного регулювання Україні Володимир Ареф'єв, який спеціально приїхав з Києва.

Як повідомили 31 травня "SQ" у Харківському обласному центрі зайнятості, посада директора інституту метрології зараз вакантна. Офіційна заява від інституту про вакантне місце директора надійшла до служби зайнятості в квітні 2011 р. У заявці вказано, що інституту, який займається дослідженнями, необхідний керівник. Можливо навчання нового керівника. Передбачувана зарплата - 3,6 тис.грн. За даними центру зайнятості, той, хто подає вакансію, зобов'язаний зняти її протягом 10 днів після заповнення.

Довідка "SQ". 27 травня колективу інституту метрології повинні були представити нового гендиректора В.Щабельського. Наказ про призначення привезло з Києва керівництво Держкомстандарту Україні. Новий директор змінив охорону на підприємстві.

Приблизно о 7.00 27 травня близько 30 співробітників охоронного агентства "Моноліт" увірвалися до інституту і заблокували охорону (фірма "Каскад"), встановили повний контроль над будівлею, а також заблокували 5-й адміністративний поверх інституту і зламали двері кабінету гендиректора. В.о. директора інституту Олександра Аверіна і заступників довгий час не пускали до інституту. Потім О.Аверін пройшов у будівлю і провів переговори з В.Щабельським.

Як повідомив О.Аверін, о 7 ранку йому повідомили, що в будівлю інституту увірвалися невідомі в камуфляжній формі, він приїхав до інституту, були викликані співробітники міліції, але вони відразу поїхали. За словами О.Аверіна, йому надали оригінал наказу про призначення В.Щабельського гендиректором. О.Аверін також повідомив, що написав заяву про звільнення з обійманої посади.

Раніше О.Аверін повідомив, що 6 квітня наукова громадськість Харкова направила лист-звернення до прем'єр-міністра України Миколи Азарова про те, що на співробітників інституту чиниться тиск і що робляться спроби змінити керівництва інституту. У листі є підписи 23 директорів та ректорів інститутів, ВНЗ та підприємств міста. У результаті звернення 22 квітня було підписано доручення прем'єр-міністра Миколи Азарова про проведення перевірки фактів, які були викладені в листі-зверненні.