Справа про нанесення морального збитку заступнику начальника Головного управління МВС України в Харківській обл. Олегу Соболєву і колишньому міліціонеру Володимиру Салію в результаті порушення справи про тортури в Орджонікідзевському райвідділі сьогодні буде розглядатися в Апеляційному суді Харківської області. Про це повідомив "SQ" один з відповідачів у справі Юрій Чумак.

За його словами, після припинення розгляду справи Чугуївським районним судом він подав апеляцію, щоб розгляд справи був відновлений. Ю.Чумак заявив, що хоче, щоб справа була швидше розглянута і закрита. "У постанові Чугуївського суду сказано, що справа припинена до розгляду "іншої справи", навіть не конкретизовано якої. Так, вона може розглядатися роками, а я не хочу, щоб вона висіло наді мною "дамокловим мечем", - зазначив Ю.Чумак. За його словами, таку ж апеляцію подали адвокати колишнього міністра внутрішніх справ Юрія Луценка. Що стосується колишнього начальника облуправління міліції Віктора Развадовського, то він на самому початку процесу подав до суду заяву з проханням розглядати справу без нього.

Як повідомляло "SQ" раніше, колишній начальник Орджонікідзевського райвідділу міліції Харкова О.Соболєв і його колишній заступник Володимир Салій у 2010 р. подали позов до Чугуївського райсуду про відшкодування моральної шкоди, завданої їм у результаті справи Світлани Поміляйко. Кожен з міліціонерів вимагає стягнути на свою користь по 1 млн. 200 тис. грн.: 500 тис. грн. - з Ю.Луценка, 250 тис. грн. - з В.Развадовського, 250 тис. грн. - з колишнього помічника міністра внутрішніх справ з прав людини в Харківській області Ю.Чумака та по 100 тис.грн. з МВС та харківського облуправління МВС. За словами позивачів, заяви Ю.Луценка, Ю.Чумака та В.Развадовського, зроблені ними в пресі під час розслідування справи С.Поміляйко, завдали їм морального збитку.

Довідка "SQ". За фактом тортур 8 листопада 2008 р. в Орджонікідзевському райвідділі міліції Харкова було порушено кримінальну справу. С.Поміляйко заявляла, що її та її колегу катували у райвідділі, щоб домогтися визнання у крадіжці. Як заявляв у грудні 2008 р. В.Развадовський, були звільнені два співробітники Орджонікідзевського райвідділу міліції, які підозрювалися у нанесенні жінці тілесних ушкоджень під час допиту. Як зазначив В.Развадовський, жінка повідомила, що їй завдавалися тілесні ушкодження плоскогубцями, і плоскогубці були виявлені на робочому місці цих співробітників міліції.

Детальніше про цю справу можна прочитати тут.