Скарга Світлани Поміляйко, яка заявила про те, що в листопаді 2008 р. її катували в Орджонікідзевському райвідділі міліції Харкова, подана до Європейського суду з прав людини. Про це повідомила "SQ" харківський правозахисник Людмила Клочко.

За її словами, Європейський cуд прийняв цю скаргу, підготовлену адвокатом Харківської правозахисної групи. "В цілому Європейський cуд розглядає скарги, подані після вичерпання всіх національних засобів захисту порушеного права. В умовах, коли існують правові "гойдалки", коли справа багаторазово порушується, а потім знову закривається, коли вона навіть не доходить до розгляду в суді першої інстанції, зрозуміло, є тільки один шлях відновлення справедливості - звернення до Європейського суду", - заявила Л.Клочко. За її словами, є прецеденти винесення Європейським судом рішень на користь заявника з України в схожих умовах, зокрема, у справі харків'янина О.Афанасьєва.

У жовтні 2011 р. прокуратура Орджонікідзевського району Харкова знову закрила кримінальну справу, порушену за скаргою С.Поміляйко. Таким чином, справа, порушена 2008 р., за три роки так і не дійшла до суду.

За словами Л.Клочко, незважаючи на звернення до Європейського суду, С.Поміляйко та ХПГ будуть також оскаржуваити закриття кримінальної справи за фактом тортур у райвідділі міліції в судах Харкова.

 

Довідка "SQ". Дві співробітниці дизайнерського бюро Харківського плиткового заводу, одна з яких - С.Поміляйко, звинуватили співробітників Орджонікідзевського райвідділу в застосуванні до них тортур під час допиту 8 листопада 2008 р. С.Поміляйко заявила, що іншу затриману катували плоскогубцями. У тортурах підозрювалися троє працівників міліції. Прокуратура Харківської обл. порушила кримінальну справу за фактом перевищення співробітниками райвідділу службових повноважень, але в підсумку скасувала рішення про порушення справи.

5 квітня 2005 р. Європейський суд з прав людини виніс рішення у справі "Афанасьєв проти України". Суд визнав відповідача винним у порушенні Європейської конвенції і зобов'язав виплатити постраждалому 6500 євро компенсації. Олексій Афанасьєв був затриманий 1 березня 2000 р. за підозрою в шахрайстві. За словами Л.Клочко, увечері того ж дня в будівлі Київського райвідділу міліції Харкова працівники карного розшуку побили його, щоб отримати зізнання. Після трьох діб перебування в камері він був звільнений під підписку про невиїзд. 7 березня потерпілого оглянув експерт, який виявив у нього численні тілесні ушкодження, в тому числі серйозне пошкодження органів слуху. О.Афанасьєв був поміщений до міської лікарнюі, де провів більше 20 днів. У результаті травми вуха він частково втратив слух. У квітні 2000 р. О.Афанасьєв звернувся до прокурора Харківської області зі скаргою на працівників міліції. Прокурор доручив прокуратурі Київського району провести перевірку, а та винесла постанову про відмову в порушенні кримінальної справи. Після того як потерпілий переконався у неможливості захистити в Україні свої права - справа проти міліціонерів кілька разів порушувалася і закривалася, - у вересні 2002 р. він подав скаргу до Європейського суду з прав людини, де її визнали прийнятною.