У Київському районному суді Харкова сьогодні, 27 березня, відбулося засідання, на якому повинні були винести вирок міліціонерам, звинуваченим у причетності до смерті харків'янина Євгена Звенигородського після відвідвідування ним міліції. Однак вирок не був винесений, оскільки суд ухвалив викликати для надання свідчень медичного експерта, який у складі комісії проводив експертизу тіла загиблого Є.Звенигородського.

За словами судді, необхідно заслухати свідчення медексперта, щоб з'ясувати кількість і локалізацію завданих Є.Звенигородському ударів. Наступне засідання у справі призначене на 5 квітня.

"Я підтримую це рішення суду. Треба відновити справжній хід подій, щоб експерт точно сказав скільки ударів було нанесено Є.Звенигородському, і як вони були нанесені. Наносила ці удари одна людина, або всі троє", - заявив журналістам Володимир Звенигородський, батько загиблого. На його думку, наносити удари його синові могли всі троє міліціонерів. Він також підкреслив, що експерт допоможе з'ясувати: чи можна було врятувати Є.Звенигородського, якби йому вчасно викликали швидку допомогу. Батько загиблого вважає, що свідчення експерта можуть змінити вирок підсудним.

Як зазначив Андрій Поліканов, адвокат підсудного Богдана Цихмістра, у суду є право відновити судове слідство і викликати для дачі показань експерта. "Це не така вже й рідкісна ситуація. Однак весь комплекс доказів свідчить про те, що удари Є.Звенигородському наносила одна людина. І свідчення експерта навряд чи щось змінять", - підкреслив А.Поліканов.

Довідка "SQ". У справі судять колишнього помічника оперуповноваженого оперативно-пошукового відділу Головного управління МВС України в Харківській області Богдана Цихмістра (1987 р.н.), колишнього помічника оперуповноваженого карного розшуку облуправління міліції Олексія Лазарєва (1978 р.н.) і колишнього оперуповноваженого карного розшуку Олександра Марченка (1977 р.н.). Б.Цихмістро звинувачується у злочині, передбаченому ч.2 ст.121 Кримінального кодексу (нанесення тяжких тілесних ушкоджень, що призвели до смерті) та ч.3 ст.365 (перевищення службових повноважень) Кримінального кодексу. Іншим обвинуваченим інкримінується перевищення службових повноважень.

Міліціонерів звинувачують у тому, що 30 березня 2011 р., перебуваючи біля торговельно-розважального комплексу на вул.Героїв Праці, вони безпідставно затримали двох чоловіків (Є.Звенигородського і В. Адоніна). Б.Цихмістро звинувачується в тому, що завдав Є.Звенигородському кілька ударів кулаками і ногами в голову, пах і живіт. Після затримання на чоловіків незаконно надягли наручники, хоча затримані не пручалися, і доставили їх в будівлю облуправління міліції. Незважаючи на скарги на поганий стан здоров'я, затриманому Є.Звенигородському не була надана медична допомога. Також міліціонери не склали документів про затримання і не повідомили начальству про використання наручників. За версією слідства, близько 19.00 Б.Цихмістро й О.Лазарєв вивели Є.Звенигородського з будівлі облуправління міліції та поклали на лавці у сквері. Після цього Є.Звенигородський був госпіталізований до лікарні швидкої та невідкладної медичної допомоги, де о 2.30 помер. Згідно з висновками експертизи, причиною смерті стала тупа травма живота, яка призвела до внутрішнього крововиливу та розриву внутрішніх органів.

Прокурор Харкова Євген Попович, який виступає державним обвинувачем на цьому процесі, вважає підсудних винними в смерті Є.Звенигородського і пропонує призначити їм такі покарання: Б.Цихмістру - 9 років позбавлення волі, а його колегам - О.Лазареву й О.Марченку - по 6 і 5 років відповідно.