Ізраїльська авіакомпанія "Arkia" ("Аркіа") з 19 грудня почне здійснювати регулярні рейси Харків - Тель-Авів. Як повідомив портал "Avianews", польоти будуть виконуватися на 121-місцевих літаках "Embraer-195" з частотою один раз на тиждень або один раз в 10 днів.

Партнером авіакомпанії в Україні виступить туристичне агентство А. Броннікової, яке викупило блок крісел на новому рейсі. Придбати квитки можна у складі туру або окремо, ціна перельоту в обидві сторони становить 450-500 дол.

Як повідомило видання, раніше турагентство Броннікової виступило ініціатором відкриття чартерного рейсу Харків - Тель-Авів. Перші харківські пасажири вилетіли до Ізраїлю 7 листопада на літаку "Боїнг-737-800 NG" авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" (МАУ). Однак у цей же день міжнародний аеропорт "Харків" повідомив про обмеження довжини злітно-посадкової смуги до 1500 метрів на період з 9 по 30 листопада 2011 р., що зробило неможливим здійснення нового рейсу.

За словами прес-секретаря МАУ Євгенії Сацької, пасажирам, які встигли придбати квитки на рейси з Харкова, надаються місця на регулярному маршруті МАУ Київ - Тель-Авів. Ті ж туристи, що прилетіли з Ізраїлю, безкоштовно доставляються з аеропорту "Бориспіль" до Харкова на автобусах.

Однак після відкриття нової злітно-посадочної смуги в харківському аеропорту чартерний рейс все ж не буде відновлений за згодою сторін. "Таке рішення було прийнято через велику паузу в роботі харківського аеропорту і, відповідно, падіння попиту на першу половину грудня у зв'язку з тим, що всі, хто напевно хотів полетіти в цей період, купили квитки на рейси з інших міст", - прокоментував ситуацію співвласник і директор туристичного агентства Родіон Бронніков.

За його словами, в результаті 189-місцевий "Боїнг-737-800" виявився занадто великим для здійснення польотів в грудні, а літаки МАУ меншої місткості були дорожчими, ніж запропонували в "Arkia". "Комерційна пропозиція "Arkia" в комплексі, в тому числі менший розмір нашої відповідальності (блок, а не весь борт), виявилася вигіднішою", - пояснив Р. Бронніков.

 

Довідка "SQ". В даний час регулярні рейси в Тель-Авів виконуються з Києва, Одеси, Донецька та Сімферополя авіакомпаніями "АероСвіт", "МАУ", "Ель-Аль" і "Arkia".