Харківська громадська організація "Зелений фронт" 26 серпня подала до Харківської міськради офіційний запит про виділення земельних ділянок під будівництво в Центральному парку культури і відпочинку (ЦПКіВ) ім.Горького. Про це повідомив "SQ" координатор "Зеленого фронту" Юрій Кальченко. Запит був поданий на ім'я в.о. харківського міського голови Геннадія Кернеса.

За словами Ю.Кальченка, активісти "Зеленого фронту" просять Г.Кернеса підтвердити дані їм гарантії щодо недопущення будівництва інших об'єктів поряд з автодорогою від вулиці Сумської до вул.Новгородської (у районі вул. Білої акації). Також активісти просять надати інформацію про надходження на ім'я Г.Кернеса пропозицій з боку голови Харківської облдержадміністрації Михайла Добкіна щодо змін або скасування рішень про виділення земельних ділянок поруч з побудованою дорогою для будівництва готельного комплексу та апартаментів.

Крім того, представники "Зеленого фронту" виступають з пропозицією внести на розгляд найближчої сесії Харківської міськради питання про скасування рішення 26-ї сесії міськради "Про надання юридичним та фізичним особам земельних ділянок під будівництво різних об'єктів" № 226/08.

Довідка "SQ". 10 вересня 2009 р. на 26-й сесії Харківської міськради було прийнято рішення "Про надання юридичним та фізичним особам земельних ділянок під будівництво різних об'єктів" № 226/08.

Відповідно до пункту 25.7 додатки 1 до цього рішення передбачається надати управлінню з будівництва, ремонту та реконструкції Департаменту будівництва і дорожнього господарства Харківської міськради "в постійне користування земельні ділянки від вулиці Сумської до вул.Новгородської (у районі вул. Білої акації) загальною площею 9,9218 га, в тому числі:

- земельна ділянка площею 4,1710 га для будівництва дороги;

- земельна ділянка загальною площею 3,0484 га під будівництво готельного комплексу;

- земельна ділянка площею 2,7024 га під будівництво апартаментів.

Під час будівництва дороги через ЦПКіВ ім.Горького, від вулиці Сумської до вул.Новгородської, Г.Кернес неодноразово заявляв і запевняв, що ця дорога є виключно транзитною магістраллю, що поруч з нею не буде побудовано ніяких додаткових об'єктів за рахунок лісового масиву.

19 травня виконавчий комітет Харківської міськради ухвалив рішення про будівництво нової дороги, для чого на території ЦПКіВ ім.Горького потрібно було зрубати 503 дерева. 20 травня почалася вирубка дерев. 21 травня активісти низки громадських організацій і мешкнаці міста почали акцію протесту в місці проведення робіт, намагаючись не допустити вирубки дерев та проведення будівельних робіт. У результаті зіткнень між будівельниками, охороною та учасниками акції протесту постраждало декілька людей, кілька учасників акції були затримані міліцією.