Стартовые позиции участников избирательной кампании и новое в суде над ТимошенкоУ парламентській виборчій кампанії оголошена передстартова готовність. З понеділка починається її перший важливий етап - висування кандидатів у депутати. Всі помітні політичні партії запланували на першу половину тижня свої з'їзди. На них будуть затверджуватися списки щасливчиків, які підуть до Верховної Ради за пропорційною системою, а також кандидатури бійців, які поборються за місце в парламенті в мажоритарних округах.

Розглядаючи передстартові розклади в 14-ти мажоритарних округах Харківської області, насамперед варто відзначити, що Партія регіонів підходить до передвиборчої кампанії, на крок випереджаючи своїх конкурентів. Кандидати-регіонали почали свої виборчі перегони: "світилися" на різноманітних заходах в округах, роздавали подарунки та обіцянки, турбувалися комунальними та іншими проблемами виборців задовго до офіційного старту кампанії. У той же час опозиція у деяких округах до останнього не поспішала розсекречувати імена своїх кандидатів, так що часу на їх розкрутку залишилося дуже мало. Ще гірша ситуація з незалежними кандидатами - їх поки практично не видно.

У семи округах Харкова кандидатів від Партії регіонів, яких затвердила міська партконференція, могла б з легкістю назвати будь-яка людина, яка хоч трохи цікавиться політикою. Частина з них почала похід на вибори майже рік тому - зі сцени на святкуванні Дня міста-2011, а на початку цього року сформувався остаточний список осіб, які залежно від району міста змінювали один одного на всіх офіційних і не дуже заходах. Це нардепи Валерій Писаренко, Ірина Бережна, Ірина Горіна, Дмитро Святаш, Олександр Фельдман, а також місцеві депутати і великі підприємці в хлібному та будівельному бізнесі відповідно Володимир Мисик та Анатолій Денисенко. Ніяких сенсацій не сталося, і боротися за мандати будуть саме вони. Боротися як фаворити, бо за рівнем впізнаваності вони значно випереджають потенційних конкурентів.

Наприклад, Писаренко розгорнув у Дзержинському районі міста таку бурхливу діяльність, що сторонній спостерігач міг би подумати, що районну адміністрацію очолює саме він, а не значно менш помітний на всіх районних заходах Володимир Котковський. Опозиціонер Ігор Балута як людина серйозна, досвідчена, і, на відміну від Писаренка, місцева, міг би стати серйозним конкурентом, однак цю інформацію йому ще треба якось донести до виборців - поки він для них ніхто. Колишній претендент у мери і великий критик влади Андрій Білогрищенко, що заявляв про бажання боротися за мандат, взагалі кудись зник.

Подібна ситуація і в Київському районі. Є "варяг", який активно розкручується, - Бережна. Є широко відомий у вузьких економічних колах опозиціонер Олександр Кірш. Представник Народної партії Станіслав Косінов, здатний стати "третьою силою", йти на вибори начебто передумав. Зате тут обіцяє з'явитися активний останнім часом громадський діяч Євген Жилін, що будує свій піар на соціальних питаннях та боротьбі з симпатиками ОУН-УПА. Так що на цьому окрузі виборча кампанія може бути трохи жвавішою.

У менш центральних округах конкуренція і того менша. Наприклад, жоден суперник Горіної поки взагалі не заявляв про себе. Найяскравіша боротьба очікується на Салтівці - там Дмитру Святашу протистоятиме інший нардеп - комуністка Алла Александровська, яку в місті знають добре. Є конкурент, і у Денисенка, який почав виборчу кампанію. Олександр Порада позиціонує себе як представника промисловості і дещо віддаленого від опозиції кандидата. Але як у нього вийде себе "розкрутити" - поки незрозуміло. В цілому кандидатів у міських округах буде багато, проте абсолютна більшість з них "вкладатися" у виборчу кампанію не будуть, і їх прізвища залишаться лише невиразними рядками в бюлетені. Їх мета - не перемога, а лише отримання якихось вигод від участі.

В округах області у регіоналів ситуація дещо інша. Тут так само мало конкурентів. Але на відміну від Харкова, тут внутрішня боротьба за округи тривала до останнього. Обласна партійна конференція, правда, рекомендувала з'їзду кандидатів у депутати групою, не розподіляючи їх за округами, проте сумніватися, хто від якого округу піде, не доводиться.

Наприклад, у Чугуєві кандидатури нардепів Дмитра Шенцева і Павла Климця перетасовувати кілька разів. Зрештою, офіційним претендентом на депутатське крісло став Шенцев. А в Куп'янську боротьба за округ депутатів-регіоналів Василя Грицака і Василя Потапова закінчилася тим, що його взагалі віддали третій людині - відомому залізничнику Віктору Остапчуку. В Дергачах, незважаючи на засилля реклами від екс-голови району Володимира Кацуби, багато хто чекав участі у виборах Олександра Бандурки, який перемагав тут раніше. Однак партійна верхівка віддала перевагу Кацубі, а генерал Бандурка - не та людина, яка буде йти "проти системи" самовисуванцем. На відміну від нього, саме так вчинив інший екс-депутат Степан Гавриш, який складе конкуренцію Шенцеву. В інших округах особливої конкуренції для регіоналів поки не помітно. У 177-му окрузі конкурентом не дуже популярного генерала Грицака міг би стати відомий аграрій Ровчак, висунутий опозицією. Проте висування тут авторитетного Остапчука ставить шанси опозиції під великий сумнів.

В інших округах регіонали висувають двох молодих (брата губернатора Дмитра Добкіна та Євгена Мураєва), а також двох відомих діячів, що приєдналися до партії не так давно - промисловця Анатолія Гіршфельда і колишнього головного санлікаря Олександра Біловола. У зв'язку з цим звертає на себе увагу тенденція оновлення кадрів у регіоналів. Ні, ніякої революції, однак багатьох старих перевірених діячів, часто мимо їхньої волі, відправляють на заслужений відпочинок, а їхнє місце займають нові люди. Зараз ця тенденція проявилася у формуванні списку кандидатів, а після виборів дійде, напевно, і до Кабміну.

До речі, деяка перетряска кадрів у новій Верховній Раді стосується не тільки регіоналів, процес, схоже, загальний. У регіональному розрізі це виглядає так: з 17-ти нинішніх депутатів, яких можна зарахувати до харків'ян, балотуватися у мажоритарних округах будуть п'ятеро: Александровська, Горіна, Святаш, Фельдман і Шенцев. З них до парламенту пройдуть максимум четверо, оскільки двоє балотуються за одним округом. Ще кілька чинних нардепів пройдуть у списках - Інна Богословська та ще максимум одна-дві особи - у прохідній частині списку регіоналів, Олексій Логвиненко - в партії "Україна - вперед" Королевської (якщо їй таки вдасться подолати бар'єр), можливо, Володимир Філенко або Віталій Данилов у "Батьківщині". Виходить, що половина харківських депутатів з активної політики просто підуть.

Окрім старту виборчої кампанії, новий тиждень уже традиційно розпочнеться судом над Юлією Тимошенко. Однак на відміну від кількох останніх місяців, коли суди переносилися, а Тимошенко залишалася на лікуванні в харківській ЦКБ-5, схоже, варто чекати чогось нового. Влада весь тиждень з допомогою різноманітних заяв лікарів, тюремників і державних чиновників посилено намагалася просунути в суспільство думку про те, що Тимошенко вже занадто довго лікується і її перебування в лікарні не може тривати вічно. А також що вона цілком нормально підлікувалася і її можна продовжувати судити, а німецькі лікарі мутять щось підозріле, паплюжачи при цьому честь вітчизняної медицини.

Коротше кажучи, не за горами засідання Європейського суду з прав людини, до моменту винесення вердикту яким владі хотілося б мати ще один вирок для Тимошенко. Тому харківський процес у справі ЄЕСУ будуть прискорювати. Цілком можливо, що Юлію Тимошенко повернуть до колонії - адже її перебування в лікарні вже так набридло владі, що вона не перестає виражати це шляхом "відкритих листів" від тисяч харківських лікарів і сотень пацієнтів ЦКБ-5.

У будь-якому випадку, у вівторок, коли Київський райсуд Харкова продовжить розгляд кримінальної справи, очікується щось цікаве. Адже не дарма "Батьківщина" навіть вирішила перенести на один день свій з'їзд, щоб всі охочі активісти, і насамперед – народні депутати, які володіють імунітетом і тому особливо корисні в конфліктах з правоохоронцями, були в цей день у Харкові. Щоб не нагнітати пристрасті, влада може запропонувати черговий креатив. Ходять чутки, що або суд може попрямувати в палату до Тимошенко, або її участь у засіданні забезпечать за допомогою новомодного для наших судів конференц-зв'язку. А перед судом Тимошенко відвідають одразу всі троє її німецьких лікарів. Може, і вони скажуть щось нове.

І ще хотілося б звернути увагу на одне питання - не політичне, а важливе для багатьох харків'ян у практичній площині. В кінці тижня залізничники повідомили, що електрички на Бєлгород таки скасують. Про плани Російських залізниць закрити маршрут з 1 серпня у зв'язку з його збитковістю і відсутністю компенсації від уряду Бєлгорода Південна залізниця заявила приблизно з місяць тому. Слідом за цим надійшла низка заяв влади різного рівня про те, що скасування не відбудеться, що переговори про це ведуться на найвищому рівні, розуміння є і ось-ось буде результат. Цьому якось усі повірили і про тему на деякий час забули. Виявилося, абсолютно даремно. Обіцянкам влади не варто вірити навіть напередодні виборів.