Представники Харківської громадської організації (ХОО) "Зелений фронт" склали відкритого листа на ім'я президента України Віктора Януковича, в якому звертають увагу президента на те, що він був невірно проінформований щодо конфлікту, що склався навколо будівництва дороги в Центральному парку культури та видпочинку ім. Горького у Харковi.

Зокрема, в листі йдеться про те, що дорога між вул.Сумською і вул.Новгородською не вирішить транспортні проблеми Харкова і не є "обвідною". "Кільцевою є дорога по вул.Дерев'янка, яка давно побудована, на ній практично не буває пробок. Запропонована ж дорога проходить через залізничний переїзд, має складну ламану форму і з одного боку повинна упиратися в завод ФЕД, а з іншого - створювати Т-подібне перехрестя з вулДинамівською та вул.Новгородською", - йдеться у зверненні.

Крім того, за словами захисників зелених насаджень, дорога повинна проходити вздовж одного яру, перетинаючи при цьому iнший яр. "Зливостоки з дороги повністю порушать гідрологічний режим цієї місцевості, що призведе до знищення популярного в Харкові джерела в Саржиному Яру. Вирубка дерев, коріння яких закріплювали ці яри, приведе у самий найближчий час до швидкого розмиву цих ярів, що може спричинити за собою і змив самої дороги. Вказана дорога була відсутня в "Генеральному плані розвитку Харкова до 2026 р.", прийнятому у 2004 р.", - зазначено у листі. Також "Зелений фронт" підкреслює, що будівництво дороги не належить до об'єктів підготовки до Євро-2012, як раніше заявляли міська та обласна влада.

Громадська організація підкреслила, що необхідних експертних висновків та відповідних погоджень також немає. А рішення недавніх громадських слухань на захист зелених насаджень і Лісопарку Харкова було сфальсифіковане.
"Насправді діяльність "Зеленого фронту" абсолютно позбавлена політичного забарвлення. Віктор Федорович! Підтримуючи і далі Геннадія Кернеса і його політику знищення Харкова, ви приймаєте на себе особисто і на Партію регіонів в цілому всю повноту політичної відповідальності за все безумство і всі лиходійства нинішньої міської влади. Ми просимо вас оголосити своїм указом мораторій на знищення зелених зон Харкова, зокрема на будівництво дороги через парк ім.Горького", - підкреслюють активісти.

Відкритий лист підписано представниками ХОО "Зелений фронт", а також низки інших громадських організацій.

Довідка "SQ". 19 травня виконавчий комітет Харківської міськради ухвалив рішення про будівництво нової дороги, для чого на території парку ім.Горького потрібно було зрубати 503 дерева. 20 травня почалася вирубка дерев. 21 травня активісти ряду громадських організацій і жителі міста почали акцію протесту в місці проведення робіт, намагаючись не допустити вирубку дерев та проведення будівельних робіт. У результаті зіткнень між будівельниками, охороною та учасниками акції протесту постраждало декілька чоловік, також кілька учасників акції були затримані міліцією.

19 червня в Київській райраді Харкова відбулися громадські слухання на захист зелених насаджень і Лісопарку в Харкові. За підсумками слухань була прийнята за основу резолюція, розроблена Харківською міськрадою, в якій передбачено визначення точних меж рекреаційних зон і заборона на їх вирубку. Але мова про лісопаркову зону, яка не є частиною парку ім.Горького, не йде.

25 червня представники харківських громадських організацій "Зелений фронт", "Ми - харків'яни!", "Громадська рада Харківщини", ініціативної групи с.П'ятихатки встановили факт відновлення вирубки дерев у парку ім.Горького. Представники громадських організацій не змогли з'ясувати, на якій підставі проводиться подальша вирубка дерев. За їх словами, 503 дерева, які планувалося вирубати для будівництва дороги, вже давно знесено (21 червня), але тепер розширюють просіку.