Соціально-реабілітаційний центр нового типу для людей, постраждалих від насильства в сім'ї, планується побудувати в Харкові в 2011 р. Про це 25 листопада повідомила журналістам начальник управління у справах сім'ї та молоді Харківської облдержадміністрації Лариса Козлова.

За її словами, жертви насильства в сім'ї зможуть не тільки проходити в центрі курс реабілітації, але і за необхідності тимчасово жити там, щоб не перебувати поруч з агресором. "А з агресорами в цей час буде проводитися виховна робота, з ними в тому числі будуть працювати психологи", - зазначила Л.Козлова.

Начальник управління сім'ї та молоді повідомила, що будівництво соціально-реабілітаційного центру планується за рахунок субвенцій з державного бюджету. "Вже складено кошторис будівництва, він становить 10 млн.грн. Міністерство сім'ї, молоді та спорту включило виділення даних коштів до пропозиції при складанні держбюджету на 2011 рік. Ми тепер тільки чекаємо схвалення цієї ідеї. Місце для будівництва центру вже визначили", - підкреслила Л.Козлова.

Довідка "SQ". 25 листопада розпочалася всеукраїнська кампанія "16 днів проти гендерного насильства", підготовлена Міністерством сім'ї за підтримки представництва Європейського Союзу та представництва Організації об'єднаних націй в Україні. 25 листопада в світі відзначається Міжнародний день боротьби за ліквідацію насильства стосовно жінок.

Як повідомив міністр у справах сім'ї, молоді та спорту Равіль Сафіуллін, за 9 міс. цього року в Україні надійшло 82 тис. 560 звернень про факти насильства в сім'ї. З них більше 74 тис. звернень - від жінок, близько 7 тис. 600 - від чоловіків, близько 700 -  стосовно дітей. При цьому за весь 2009 р. кількість таких звернень про насильство в сім'ї становила близько 79 тис., а за 2008 - близько 71 тис.

За 9 місяців 2010 р. у Харкові до правоохоронців зі скаргами на насильство в сім'ї звернулися 4 тис. 454 харків'ян (з них троє чоловіків). У 2009 р. від насильства в сім'ї постраждали більше 7 тис. мешканок Харкова. "Гаряча" телефонна лінія, за якою харків'яни можуть повідомити про випадки насильства в сім'ї або отримати консультацію психолога: 705-12-66.