З наближенням місцевих виборів пристрасті розпалюються. Опоненти влади минулого тижня провели кілька акцій, метою яких було переконати виборців у тому, що влада грає нечесно. Опозиціонери, що не володіють достатніми ресурсами, наносили удари, які можна порівняти за силою комариних укусів, опозиціонери великі - били нехай і не зовсім прицільно, зате потужно.

Спочатку про "комарині укуси". Керівник облорганізації ВО "Свобода" Ігор Швайка минулого тижня подав до Харківського міськвиборчкому скаргу, в якій вимагав зняти з реєстрації кандидата в мери Харкова Геннадія Кернеса у зв'язку із протизаконною агітацією за нього в комунальному виданні "Харьковские известия". Ця скарга була відхилена 10-ма голосами проти 6, комісія визнала, що матеріали газети не є агітацією. Але складати зброю Швайка не збирається: він заявив, що рішення міськвиборчкому буде оскаржено або в Центральній виборчій комісії, або в суді.

Цікаво, що це була не єдина скарга Швайки. Другою з них він просив зняти з реєстрації кандидата на посаду міського голови Юрія Орла у зв'язку з тим, що він входить до списку кандидатів у депутати міськради від партії "Фронт змін". Присутні на засіданні представники "Фронту змін" заявили, що не включали кандидатуру Ю.Орла до партійного списку. Комісія вирішила, що при реєстрації кандидатів у депутати міськради сталася технічна помилка, і одноголосно відхилила скаргу. Інцидент був вичерпаний, але друга скарга Ігоря Швайки показала, що ВО "Свобода" - це опозиція не тільки владі, але й іншій опозиції. Загалом, "Свобода" грає проти всіх. Але чи виграє?

На відміну від ВО "Свобода", яка віддає перевагу нехай і приреченим на провал, але все ж діям, партія "Єдиний центр" обмежилася заявами. Народний депутат, лідер партії "Єдиний центр" (ЄЦ) Леся Оробець минулого тижня відвідала наше місто. Вона заявила, що ЄЦ готовий до активного використання владою адмінресурсу на місцевих виборах, і порівняла Харків з ... африканськими країнами. На таку дивну асоціацію Лесю Оробець наштовхнула велика кількість політичної реклами чинної влади. Втім, "Єдиний центр" усе ж таки має намір зробити і дії. За словами Оробець, щоб проконтролювати хід виборів, партія збирається провести exit-poll по всій Україні. Правда, користі від цього заходу буде небагато: ніяких юридичних наслідків жоден exit-poll не має, хіба що можна буде заявити про "тотальні фальсифікації". Але таких заяв, схоже, буде стільки, що голос ЄЦ зіллється з іншими.

Звичайно, головним глашатаєм "фальсифікацій" стане Юлія Тимошенко, яка минулого тижня відвідала Харків. У тому, що фальсифікації будуть, Юлія Володимирівна не сумнівалася. Основу такої впевненості становили дані якихось соцопитувань, згідно яких лише 8,5% українців вважає, що вибори до місцевих рад пройдуть чесно. Крім того, Юлія Тимошенко заявила, що "в такому випадку світ знає лише один шлях - це акції народного опору, які так чи інакше призводять до зміни влади. Ніхто нічого іншого за час існування людства ще не придумав". Слова про масові акції протесту з вуст політика, який напередодні і після кожного свого програшу загрожує спалахами народного гніву, виглядають уже навіть не смішно, а скоріше сумно: здається, Тимошенко все більше і більше замикається у своїй власній реальності.

Хоча поки головна опозиціонерка країни не розгубила залишків тверезого погляду на речі: мабуть, вона чітко розуміє, що головним конкурентом "Батьківщини" на цих виборах є не Партія регіонів, а Арсеній Яценюк зі своїм "Фронтом змін", який пасеться на її, Тимошенко, електоральному полі. Тому Юлія Володимирівна, перебуваючи з візитом у Харкові, назвала Яценюка "придворною опозицією".

У суботу, 23 жовтня, вибухнув скандал, який, схоже, буде мусуватися весь передвиборчий тиждень. За повідомленням, поширеним ВО "Батьківщина", о 7 ранку до Харківського штабу партії зателефонував працівник поліграфічного підприємства "Фоліо Плюс", який повідомив, що в друкарні без державного замовлення друкуються фальшиві бюлетені для голосування на місцевих виборах. Члени "Батьківщини" вирушили в друкарню, знайшли там бланки бюлетенів і "вилучили те, що змогли вилучити". Серед представників партії був кандидат у мери Арсен Аваков і нардепи Володимир Філенко й Олексій Логвиненко. За інформацією "Батьківщини", директор друкарні "Фоліо Плюс" Дмитро Білан не надав Філенку та Логвиненку ніяких документів, які дають видавництву право друкувати виборчі бюлетені. Аваков, Філенко та Логвиненко звернулися до правоохоронних органів і президента України Віктора Януковича з проханням втрутитися в дану ситуацію і забезпечити законність проведення місцевих виборів у Харківській області.

Крім того, Аваков заявив, що обласна організація партії "Батьківщина" вимагає припинити процедуру видачі бюлетенів, оприлюднити інформацію про те, "де, на яких підставах, в якій кількості, за якого контролю друкуються бюлетені для голосування, як контролюються форми, як контролюється процедура завезення бюлетенів". Також "Батьківщина" вимагає затвердити нову форму бюлетенів і виготовити їх заново.

Нардепи-БЮТівці наголосили, що побачене ними в друкарні "Фоліо Плюс" є грубим порушенням усіх можливих правил виготовлення документів суворої звітності, якими і є виборчі бюлетені. Крім того, Володимир Філенко зазначив, що згідно роз'яснень і постанов Центрвиборчкому друк бюлетенів має здійснюватися тільки в присутності співробітників правоохоронних органів, проте про друк бюлетенів на "Фоліо Плюс" міліціонери дізналися із заяв нардепів та повідомлень ЗМІ.

Найімовірніше, тема "фальшивих" бюлетенів буде активно розкручуватися і далі, незважаючи на кілька цікавих моментів. По-перше, можливо, нардепи переплутали бланки суворої звітності і бланки суворого обліку. Саме для других (а це паспорти, трудові книжки, свідоцтва про народження і т.д.) передбачений суворий контроль над процесом друку, про який говорили пильні народні депутати.

По-друге, те, що знайдені бюлетені - фальшиві, є лише припущенням. Першим про фальшиві бюлетені заявив той анонім, який навів БЮТівців на друкарню. За словами Тимошенко, яка не забула підключитися до скандалу, "ця людина повідомила, що друкарня повним ходом друкує фальшиві бюлетені, тобто другий додатковий пакет бюлетенів, які заповнюватися будуть окремо, комплектуватися ящики будуть окремо, і, як наслідок, будуть заздалегідь виписуватися протоколи на базі цих фальшивих бюлетенів". Тобто поки це все тільки припущення.

З іншого боку, незрозуміло, що бюлетені робили в друкарні, тому що за законом не пізніше, ніж за дев'ять днів до дня виборів, вони вже повинні бути видані виборчкомам. Також виникає питання, чому при друці бюлетенів не були присутні міліціонери. Адже згідно п. 1.9 роз'яснення ЦВК № 365 від 23 вересня 2010 року, представники МВС повинні забезпечувати охорону виробництва бюлетенів. Ще один момент - те, що представники друкарні не надали жодних документів, які дозволяють друк бюлетенів (договорів з облвиборчкому або договорів підряду). Загалом, слизьких моментів багато, але навіть у сукупності вони не вказують на те, що друкувалися саме фальшиві бюлетені. Цілком можливо, справа в безграмотності співробітників обласного тервиборчкому, які при друці бюлетенів не дотримувалися необхідної процедури.

Мав місце злочин чи банальна недбалість? Відповідь на це питання можуть дати правоохоронці або, наприклад, обласна виборча комісія. Саме вона повинна пояснити, чому бланки бюлетенів друкувалися в друкарні, яка формально не має відношення до їх друку, чому бюлетені друкувалися без відповідної охорони і чому вони взагалі перебували у друкарні, хоча вже мали бути передані в комісію.

У той же день, в суботу, БЮТівці спробували закріпити успіх. Голова Харківської обласної виборчої комісії Олександр Русанов заявив, що колишній голова облвиборчкому, представник партії "Батьківщина" Микола Селезньов спробував перешкодити обласній виборчій комісії видавати бюлетені. За словами Русанова, о 10.30 облвиборчком почав видавати бюлетені для виборів депутатів облради до територіального комісії п'яти районів - Харківського, Дергачівського, Балаклійського, Богодухівського і Вовчанського. "Член партії "Батьківщина" Микола Селезньов, не зареєструвавшись на засіданні комісії як представник політичної партії з правом дорадчого голосу, втрутився в роботу облвиборчкому. На телекамеру він заявив, що нібито члени комісії - а були присутні 15 з 18 членів комісії, - видають пачки бюлетенів , на яких не проставлені номери ділянок, округів і так далі. Всі члени комісії бачили, що на бюлетенях необхідні атрибути є, а він говорив на камеру, що це не так. На наші вимоги дати комісії можливість працювати М.Селезньов не реагував", - заявив О.Русанов.

За його словами, трохи пізніше до облвиборчкому увірвалися представники партії "Батьківщина", серед них - кандидат у депутати обласної ради Юрій Прав. "Громадяни представилися кандидатами в депутати і вимагали, щоб була припинена видача бюлетенів. Вони накинулися на секретаря обласної виборчої комісії Зою Мокрій, погрожували їй, вдарили документами по обличчю. Ніяких заяв вони не залишили і поїхали", - заявив голова облвиборчкому.

Дивний демарш "Батьківщини" навряд чи додасть їй очок. Але ця ситуація наочно показала, в якому напрямку будуть розвиватися події на цьому тижні: опозиційні ЗМІ почнуть всіляко мусувати тему фальшивих бюлетенів.

Можливо, для вирішення цієї вкрай неприємної ситуації владі доведеться пожертвувати головою обласної виборчої комісії: саме публічне осудження і відставка Олександра Русанова можуть трохи заспокоїти громадськість. Причому ініціатором відставки Русанова повинна виступити саме Партія регіонів: у цьому випадку інцидент можна буде списати на безграмотність керівництва облвиборчкому і хоч якось відмитися від звинувачень у фальсифікаціях.