О пользе цыганского гипноза"Слухай історію. Одна дівчина зустріла на вулиці двох циганок, вони в неї щось запитали, що конкретно - вона не пам'ятає, але після цього вона, як зачарована, прийшла додому і почала шукати гроші та золото".

Ця цитата з інтерв'ю, отриманого в результаті невеликої соціологічної розвідки, відображає всім знайомий сюжет випадкової вуличної зустрічі з циганами. Хоча частіше додому не йдуть, а жертвують нажите прямо на вулиці: перехожі, "як зачаровані", віддають "міським шаманам" гроші або коштовності. Отямившись, журяться і клянуть долю.

Мабуть, головне питання - як циганам це вдається? Відповідь неочевидна, адже те, що нам відомо про циган, відноситься скоріше до сфери уяви. Сприйняття їх більшою частиною населення України однаково стереотиповане. Згідно з результатами моніторингу "Українське суспільство 1992-2008 рр.", 42,6% опитаних виступають категорично проти проживання циган на території України. Зрозуміло, це негативно позначається на адаптації навіть тих циганських сімей, які не зайняті "вуличним промислом".

Залишивши осторонь звичні негативні уявлення про циган, як і улюблений кінематографістами романтичний образ, ця стаття не претендує на вирішення проблем ромофобії - страху циган, а стосується ролі цієї етносоціальної групи у міському житті Харкова. Забігаючи наперед, можна відзначити, що в нашій повсякденності цигани грають роль маркера, який вказує на те, де закінчується приватність і починається публічність, тобто виконують роль кордону між "своїм" і "чужим", "нормальним" і "незвичайним" .

Циганська доля

"У дитинстві вчили обходити циган стороною", тому, переконаний простий харків'янин В'ячеслав, він ніколи не попадався на їх прийоми. Між тим, стороною циган почали обходити з першого моменту їх появи в наших краях - приблизно у ХVIII ст. У чужака місцеве населення бентежив як мінімум дуже смаглявий колір шкіри: недарма в Європі, де цигани з'явилися набагато раніше, в більшості мов їх назва пов'язана зі словом "чорний". Здивування до того ж викликав кочовий спосіб життя циган, що сам по собі має клеймо чорноти, оскільки асоціюється з бідністю, недолугістю, божевіллям. Життя в лісах і печерах, пересування по ночах тільки посилювали підозрілість населення, а також породжували чутки про людоїдство, сатанізм, вампіризм циган.

Наслідком цих чуток стала поява пов'язаних з ними міфів про викрадення людей і особливо дітей (для вживання в їжу або для сатанинських обрядів). У результаті цього цигани, по-перше, криміналізовані, оскільки не мали можливості законно добувати собі їжу, а по-друге, культурно практично законсервувалися (досі цигани вважаються найбільш закритою соціальною групою і прихильниками буквального слідуванням стародавнім традиціям).

Незважаючи на це чи, вірніше, завдяки цьому образу "чужість", який супроводжує циган і понині, їм довелося розвинути високі адаптаційні навички, які допомагають подолати потужну соціальну енергію винятку. Оскільки циганам було присвоєно статус маргіналів, людей, розташованих на кордоні нормального порядку речей, вони отримали можливість анатомувати саму основу цього порядку і розшукати його слабкі місця. Вони навчилися маніпулювати нормою.

Норма або нормальність - це частина культурної гри. Чим краще ми можемо уявити собі межі нормальності, тим більш очевидним і надійним є соціальний порядок. У цій культурній грі циганам (як і блаженним, божевільним, злочинцям і всім тим, хто знаходиться по той бік норми) відведена малоприємна роль "демаркаційного стовпа", який розмежовує порядок і хаос, чистоту і бруд, правду і брехню. Певною мірою ми потребуємо циган, як у психлікарні, в'язницях і колоніях, але аж ніяк не для того, щоб виправити або вилікувати "порочні суспільні елементи", а щоб зрозуміти, де знаходяться межі нормального. Маркер нормальності - ось очевидний функціональний зміст культурної категорії "цигани". Маніпуляція нормою - ось основна тактика міських шаманів.

Цигани та магія

Цигани оточені міфами, які компенсують наше незнання про них. Наприклад, широко поширена думка про їх гіпнотичні здібності, які працюють подібно дозі наркотику, що змінює свідомість. "Подруга почала збирати всі гроші в будинку. Це помітив батько, який повернувся додому. Він запитав про те, що відбувається, але вона нічого не відповіла. Як потім розповів її батько - була під кайфом! Так от, він її нікуди з дому не випустив, закрив двері, а вона під дверима проревіла добру годину. Потім прийшла в себе і нічого не могла згадати", - красномовний пасаж з інтерв'ю тому явне підтвердження.

Одним із дієвих способів, що дозволяють відобразити "гіпнотичні промені, які виходять з очей циганки", на думку більшості інформантів, є стратегія навмисного ігнорування: "Не дивіться їм в очі, скажіть "Ідіть з Богом!" І йдіть". Є й більш екстравагантний варіант - "треба їх про себе матюкаюти". Психологи пропонують щось аналогічне, але в іншій формальної упаковці: "Головне - відвести фокус уваги усередину, на уявлення або спогади, щоб уникнути впливу циган на свідомість".

Тут незрозуміло, про кого, власне, йдеться: про прикладних психологів, які ходять рядженими в довгі спідниці і часто не мають навіть шкільної освіти? Якщо ми залишаємося при здоровому розумі і відмовляємося від версії володіння циганами магічними здібностями, то як пояснити їхнє вміння "впливати на свідомість"? Цигани дійсно володіють прекрасними знаннями, проте не стільки психології людини, скільки "колективного несвідомого" українців.

Біля універмагу "Харків" цигани промишляють давно, близько 20 років. Тут - у Харкові, як і в будь-якому іншому місці, - цигани активно вживалися в нове середовище, намагалися зрозуміти "культурний контекст". Наприклад, важливо було знати, яка музика подобається людям, щоб ті розв'язали свої гаманці, тому цигани запозичили і перетворювали місцевий фольклор: пісні, казки, весільну обрядовість. Але головне - їм відомі "культурні маячки" - значення, цінності, що направляють до себе емоційну енергію людини. Це сім'я, здоров'я, професійний успіх, матеріальна стабільність, вигідне працевлаштування і все те, що складає ціннісний набір середньостатистичного українця. До цих "маячків" також варто віднести і норми спілкування і поведінки в громадських місцях - це козирі в руках циганки: "Власне, все. Очевидно, що нас обрали, оскільки ми були малолітніми дурами. Серед методів - заговорити, пронизливо дивлячись в очі, потім різкі закиди про порчу - гра на тому, чого всі бояться – смерть рідних, ну і головне – це запевнення, що гроші вона віддасть".

Залишається віддати належне: цигани здатні майстерно розставити пастки з норм і цінностей, в які якщо не потрапиш, то відчуєш себе низькою людиною. Очевидно і те, що це гостре бачення норм життя публічного і цінностей приваного, яке могло б скласти конкуренцію маститому соціологу, не будь-які цигани в андеграунді суспільної ієрархії, можливе лише завдяки їх маргінальному становищу соціальних ізгоїв. Маргінальність дає більше шансів адаптуватися до мінливих умов.

На відомому онлайн-ресурс "Харків-форум" тема циган розміщена в розділі "науки". Мабуть, причина тому - активне обговорення ворожок. Ворожіння - одна з небагатьох напівлегальних сфер діяльності, в якій цигани зуміли зайняти певну нішу. "Позолотити ручку" на вулиці зазвичай вимагають у знак подяки за "fast-fatestory" - швидке невелике пророцтво, що містить найзагальніші факти з очікуваного майбутнього. Тим не менш, це не заважає циганкам мати стабільний прибуток у галузі магічних послуг.

Є ще одна "надприродна" здатність циган - це зняття порчі. "Циганка різко смикнула мене за волосся, змінила тему та дуже швидко почала говорити про порчу, про те, що мої батьки помруть і що мені терміново необхідно вилікуватися - дати їм грошей, щоб вони придбали якихось особливих свічок". Приводом для початку випадкової розмови можуть послужити абсолютно невинні прохання, які укладаються в рамки міського етикету, як-то: "Циганка попросила підказати, як проїхати на Олексіївку", "Попросили води - хіба я могла поскупитися води?". Вони можуть "тиснути на жалість жебрацтвом", буквально змушуючи до благоденства, адже їх супутники-маленькі, нерідко однорічні діти - "Ну як тут відмовити?". У разі швидкого задоволення прохання практично всі мають досвід таких зустрічей відзначають виникнення сумного настрою. Ці випадки можуть бути відтворені у найдрібніших подробицях навіть за 15-20 років.

Ще раз підкреслимо, що приписувані циганам магічні здібності - це технологія культурної гри з нормами, значеннями і цінностями нециган. Цей стереотип відтворюється і до цього комп'ютеризований день завдяки стигмі "ненормальності", якою всякий обманутий марно намагався захиститися від циган. Сторонячись, блокуючи будь-які контакти з циганами, приписуючи "чужинцям" прихильність до потойбічних сил і вмінь, ми неминуче прирікаємо себе на моральне фіаско і, можливо, - порожній гаманець.

Ідея "захисту"

Напевно, діставшись до цього місця, читач очікує отримати якийсь рецепт захисту. Можна запропонувати тільки один - усвідомлений стан спостерігача. Просто спробуйте стати на пару хвилин таким же "чужим", не своєю для культури і самого себе людиною, що сприймає все буквально. Всі елементи вуличного перформансу циганки - зірвати волосок, провести по шиї або долоні, ткнути пальцем, заявити про порчу - це прелюдія, інструменти залучення уваги і прив'язки до відчуттів. Інструменти, які, між іншим, використовує будь-який інший "гіпнотизер" - шоумен, політик, маркетолог або рекламщик. Усі вони щодня занурюють нас у стан трансу. Насправді ми майже завжди під гіпнозом - тільки соціальним, медійним. Ми йдемо по вулиці вже в "трансі", і циганам варто лише направити цей транс у потрібне їм русло, використовуючи культурні перемички і соціальні важелі.

У цьому контексті важливо розуміти, що цигани по праву можуть бути звинувачені лише у шахрайстві, адже ніхто не відбирає ваше майно насильно. Саме з цього приводу вони найчастіше потрапляють у руки міліціонерів. "Намагалися виціпити тих, які проходять за підозрою в шахрайстві", - пояснює колишній співробітник ППС Орджонікідзевського РВВС. Керівник Центру громадських зв'язків облуправління міліції Лариса Волкова підкреслила, що "все це тільки стереотипи, шахраїв набагато більше серед українців". (До речі, за її словами, інформацію про етнічний склад населення напередодні Євро-2012 було зазначено не поширювати.)

"Шахрайство" циган, продовжуючи аналогію з політиками або рекламниками, також носить досить відкритий характер. Ніхто не вартує вас по підворіттях - навпаки вони вибирають людні місця. У Харкові це універмаг "Харків", привокзальні площі авто- і залізничні вокзали, найбільші ринки роздрібної торгівлі. Місця, де, здавалося б, є всі шанси побачити руку допомоги з боку "своїх". На жаль, у "YouTube" без зусиль можна знайти десятки відеороликів про те, як "цигани розводять дівчину", і жодного про те, як "хлопці рятують дівчину від циган".

Цікаво й те, що в місцях проживання циган проблем у інших мешканців, як правило, не виникає: "Вони нас не турбують", - відповів у телефонному інтерв'ю черговий дільничний інспектор Жовтневого РВВС. Важко довести людині, яка не входить до етнічної середи, що цигани підпорядковуються насамперед своїм неписаним законам. Навіть той, хто має дуже великий авторитет, діє в чітко окреслених рамках. Харків'яни, які навчалися з циганами за однією університетською партою, відзначають, що в Харкові є різні касти циган. Є ті, хто працює (часто займається бізнесом), а є і ті, хто збирає милостиню і живе краще перших.

Дослідник харківських циган соціолог Ганна Шевченко стверджує, що серед представників "кримів", субетносу "рома", ставлення до основного населення Харкова об'єктивне, неупереджене, аж ніяк не агресивне.

На закінчення цього нарису хочеться зазначити, що багато хто з нас застряг у пожовклих, як фотознімки, але таких затишних забобонах, що підживлюють, з одного боку, фобію до "міських чаклунок", а, з іншого - симпатію до харизматичного барона і красуні Кармеліти з однойменного серіалу. Засудження цього не має сенсу, оскільки встановлений порядок певною мірою влаштовує обидві сторони: ромофобія і симпатія приносять вигоди і збитки рівною мірою як для "своїх", так і для "чужих". На цьому положенні і повинно грунтуватися наше ставлення до циган - з розумінням їх функціональної ролі прикордоння.