У Червонозаводському суді Харкова сьогодні, 24 травня, відбулося чергове засідання у справі харків'янина Артема Дериглазова, якого звинувачують у вбивстві міліціонера, замаху на вбивство ще двох правоохоронців, зберіганні і носінні зброї, а також пограбуванні чотирьох відділень банків. У суді дали свідчення п'ятеро співробітників банків. Про це розповіла "SQ" адвокат обвинуваченого Тетяна Ворошкова.

Співробітники відділень "Правекс-банку" і "Swedbank", на які у 2010 р. були здійснені напади, не впізнали в А.Дериглазові нападника. Як повідомлялося раніше в обвинувальному висновку, нападник був у чорній масці, проте, за словами Т.Ворошкової, якби напади здійснював її підзахисний, співробітники банку могли б упізнати його за зростом, голосом, рухами. Вона також зазначила, що під час слідства в міліції жодного разу не проводили очних ставок між співробітниками банків і А.Дериглазовим, і ніхто його жодного разу не впізнав.

Окрім того, за словами адвоката, у справі немає інших доказів провини її підзахисного в пограбуваннях - наприклад, відбитків пальців А.Дериглазова, залишених на місці злочину, хоча один із співробітників банку показав, що нападник був без рукавичок.

Нагадаємо, справа А.Дериглазова слухається в суді вже понад рік. За цей час він пройшов психіатричну і психологічну експертизи. Зараз справа розглядається заново, оскільки змінився склад суддів. А.Дериглазов зізнався у вбивстві міліціонера і замаху на життя його колег, однак заперечує свою участь у пограбуваннях банків, заявляючи, що свідчення з нього "вибили" в міліції.

овідка "SQ". Увечері 7 липня 2010 р. інспектори патрульної служби на пр. Людвіга Свободи в Харкові спробували перевірити документи у чоловіка. Він пирснув в обличчя міліціонерам з газового балончика, почав тікати у бік вул.Ахсарова і зробив декілька пострілів в інспектора міліції 1977 р.н. Сергія Євлахова. Співробітник міліції помер на місці події.

А.Дериглазов був затриманий уранці 8 липня у своєму будинку. При затриманні він чинив опір: вистрілив дробом у двох міліціонерів, і ті отримали тілесні ушкодження середньої тяжкості. Сам А.Дериглазов був тоді поранений у груди.

А.Дериглазова також звинувачують у пограбуваннях чотирьох банків у Харкові у 2008-2010 рр.

Згідно з обвинувальним висновком прокурора, перше пограбування А.Дериглазов скоїв 18 листопада 2008 р. Він пограбував відділення № 11 банку ВАТ "Капітал" (вул. Котлова, 76). Погрожуючи жінці-касиру пістолетом "Наган", обвинувачений забрав з банку 25 тис. 606 грн.

Друге пограбування було скоєно 18 березня 2009 р. За словами прокурора, підсудний напав на відділення № 301 "Ощадбанку" (вул. Клочківська, 276-б) і, погрожуючи завідувачу пістолетом, вимагав грошей. Завідуач почала відштовхувати грабіжника, він вистрілив у неї кілька разів, поранив у плече і ліве передпліччя і зник без грошей.

Третє пограбування було скоєно 9 лютого 2010 р. За словами прокурора, А.Дериглазов разом з невстановленим чоловіком на ім'я Іван пограбував відділення "Правекс-банку" (вул. Данилевського, 22). Підсудний був озброєний пістолетом "Заракі", переробленим із сигнальної зброї на вогнепальну. В Івана була кувалда. Погрозами вони змусили всіх, хто був у приміщенні, лягти на підлогу, розбили перегородку каси, забрали 365 тис. 280 грн. і втекли.

Четверте пограбування підсудний скоїв 6 травня 2010 р. разом з чоловіком на прізвисько Хом'як. Погрожуючи тим же пістолетом, грабіжники забрали понад 110 тис. грн. з відділення "Sweadbank" (вул. Полтавський Шлях, 191). У всіх випадках грабіжники були в масках.

У результаті А.Дериглазова звинувачують у вбивстві співробітника міліції при виконанні службових обов'язків (ст. 348 Кримінального кодексу України), в кількох розбійних нападах на банки (ч.3 ст. 187 КК), в опорі співробітникам міліції (ч. 2 ст. 342 КК) і незаконному зберіганні зброї (ч.1 ст.263 КК). А.Дериглазову загрожує довічне ув'язнення.