На водних об'єктах Харківської області з початку року потонуло 17 осіб, серед яких дві дитини. Про це 24 травня під час засідання обласної ради з питань безпечної життєдіяльності населення повідомив начальник Головного управління з надзвичайних ситуацій Харківської облдержадміністрації Володимир Росоха. За його словами, основні причини загибелі людей на водоймах - це купання в необладнаних місцях, особиста недисциплінованість і самовпевненість, вживання алкогольних напоїв, недостатня увага батьків до дітей.

Він повідомив, що цього року в області планується відкрити 115 пляжів, що на 15% більше, ніж минулого року. З них у дитячих таборах - 17 пляжів, на базах відпочинку - 45, у місцях масового відпочинку - 53.

Як підкреслив В.Росоха, на 23 травня в регіоні паспортизовані всього 28 пляжів. "В області є райони, в яких взагалі не планується відкривати обладнані пляжі, - це Барвінківський, Кегичівський, Коломацький, Лозівський, Чугуївський райони та місто Первомайський. Хоча в тому ж Кегичівському районі вже цього року на водоймі загинуло двоє людей. Тому я пропоную все-таки зобов'язати райдержадміністрації обладнати в своїх районах місця для купання", - додав начальник Головного управління з НС.

Також В.Россоха відзначив, що на території області зараз працюють Харківська обласна комунальна аварійно-рятувальна водолазна служба, КП "Старосалтівська аварійно-рятувальна водолазна служба", Куп'янська рятувально-водолазна станція, КУ "Спеціалізована водно-рятувальна служба м. Харкова" та відділення водно-рятувальних робіт ГУ МНС у Харківській області. "У нас є ще Борівська рятувально-водолазна станція, але вона не готова до роботи, на сьогодні у неї немає дозвільних документів на проведення водолазно-рятувальних робіт. Хоча в Боровій дуже велике водосховище, але цей район ми залишили без водолазного захисту. Матеріали стосовно даної рятувальної станції знаходяться в суді. Виникли питання з правом власності на цю станцію", - повідомив В.Росоха.

За його словами, для роботи Харківської обласної комунальної водолазно-рятувальної служби цього року передбачено виділити 600 тис.грн. На даний момент служба обстежила 15 пляжів, навчила понад 60 матросів-рятувальників, виконала три водолазно-технічних завдання і три пошуково-рятувальних завдання. На роботу Куп'янської рятувально-водолазної станції передбачено 162 тис.грн., з них уже профінансовано 40 тис.грн. Служба обстежила 9 пляжів, робота триває. Для Старосалтівському аварійно-рятувальної водолазної служби виділено 125 тис.грн. Ця станція обстежила 7 пляжів, планується обстежити ще 16. Спеціалізована водно-рятувальна служба м. Харкова продовжує обстежувати всі міські пляжі.

Довідка "SQ". У 2010 р. на водних об'єктах Харківської області загинуло 114 осіб, серед них - 6 дітей.