На госпрограмму информатизации в Украине выделен почти миллиард гривен - В.СеминоженкоОбсяг коштів на реалізацію державних програм інформатизації в Україні у 2011 р. становить 970 млн.грн. Про це 24 травня в Харкові на відкритті 6-й міжнародній науково-практичній конференції "Наука і соціальні проблеми суспільства: інформатизація та інформаційні технології" повідомив голова Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації Володимир Семиноженко.

Як зазначив В.Семиноженко, не випадково конференція спрямована на вирішення двох завдань - розвиток інформаційних технологій і соціальної сфери. "Ми об'єднуємо ці поняття тому, що наскільки глибоко проникли в суспільство інформаційні послуги, настільки і конкурентні країна і суспільство в цілому. А щоб суспільство було конкурентним, в Україні повинні бути поширені всі інформаційні послуги, які є у світі. А у нас з цим ще не дуже добре, навіть порівняно з не дуже розвинутими країнами", - зазначив В.Семиноженко. За його словами, добре, що на конференцію, яка була регіональною, приїхали учасники і з інших регіонів. "Ми цю конференцію поєднали з засіданням колегії Держкомітету з питань науки та інформатизації. Метою засідання колегії буде розгляд можливостей розвитку інформатизації в країні", - заявив В.Семиноженко.

За його словами, в розвиток інформаційних технологій інвестує не тільки держава, але й бізнес. Причому обсяги фінансування бізнесу у 1,5 рази більше.

Як зазначив ректор Харківського національного університету радіоелектроніки Михайло Бондаренко, зараз у сфері IT в Україні працює близько 215 тис. осіб, річний приріст склав 15 тис. осіб на рік. Експорт сервісів IT у 2010 р. склав 1 млрд. дол., а до 2015 р. складе 5 млрд. дол., і до цього року нестача персоналу на ринку складе близько 91 тис.осіб. Це при тому, що ВНЗ зможуть випустити 77,5 тис. фахівців. "Потрібно вжити термінових заходів для прискорення підготовки фахівців-комп'ютерників. Це можна зробити за рахунок збільшення держзамовлення на ці спеціальності, за рахунок збільшення обсягу перепідготовки фахівців, прийому на наступні курси випускників технікумів, впровадження післядипломної освіти", - зазначив М.Бондаренко.

Довідка "SQ". У рамках конференції запланована робота секції "Сучасні інформаційні технології в держуправлінні", а також проведення розширеного засідання колегії Держінформнаукі на тему "Регіональні аспекти Національної програми інформатизації".