Ценовая неделяМинулого тижня одні погрожували підняти ціни, інші їх піднімали, а треті боролися з їх зростанням.

Директор міського Департаменту і зв'язку Сергій Дульфан минулого тижня порадував громадськість повідомленням про те, що проїзд в автобусах і маршрутках Харкова найближчим часом здорожчає. Причому для цього підвищення, за словами Дульфана, є об'єктивні причини. Зокрема, вартість проїзду може зрости через здорожчання пального.

Все ніби правильно - пальне росте в ціні, і з цим не можна не рахуватися. За останній рік бензин в Україні здорожчав у середньому на 14%, так що бажання перевізників підняти тариф можна зрозуміти. Однак ціни на бензин цілком можуть стабілізуватися. За словами міністра палива та енергетики Юрія Бойка, уряд досяг порозуміння з керівниками нафтопереробних заводів, які пообіцяли збільшити обсяги переробки, що має утримати ціни на бензин. Так що якщо перевізники хочуть підняти вартість проїзду в розрахунку на майбутнє здорожчання палива, то це поки передчасно: зростання ціни на бензин може сповільнитися настільки, що перестане впливати на собівартість перевезень.

Окрім розмов про пальне, перевізники апелюють до підвищення цін на запчастини. У листопаді минулого року голова обласної організації роботодавців на автомобільному транспорті Микола Шевченко заявив, що за дев'ять місяців 2010 р. запчастини здорожчали в середньому на 20-30%. Правда, складова запчастин у тарифі невідома, і перевізники не поспішають її озвучувати. Є у них і інші аргументи: підвищення мінімальної зарплати і зміни податкового законодавства, однак ці чинники торкнулися всього українського бізнесу, але тотального підвищення цін на все поки не спостерігається.

Минулого тижня голова правління ЗАТ "Салтівський хлібозавод" Андрій Руденко заявив, що підприємство планує підняти ціни на свою продукцію. За його словами, ціна на хліб не змінювалася з лютого 2010 р. За цей час здорожчали борошно та енергоносії, а працівникам заводу потрібно піднімати зарплату. "За цей рік житнє борошно здорожчало на 80% - з 1,08 грн. до 2 грн. за кілограм. На 25% зросла вартість борошна 1-го сорту і на 30% - борошна вищого сорту", - підкреслив А.Руденко.

Коли саме здорожчає продукція Салтівського хлібозаводу, Руденко не уточнив. "Ми зараз готуємо нові ціни, проводимо калькуляцію, після чого будемо узгоджувати нову вартість хліба з Харківською облдержадміністрацією", - зазначив він. При цьому віце-губернатор Віталій Алексейчук заявив, що ніяких передумов для здорожчання хліба немає, і висловив упевненість у тому, що обладміністрація не погодить нових цін на продукцію Салтівського хлібозаводу.

Щоправда, буквально наступного дня інший віце-губернатор - Юрій Сапронов - припустив, що здорожчання хліба можливе. За його словами, ціна на хлібопродукти, виготовлені з борошна першого і вищого гатунків, підвищиться на 5-6%, але при цьому житньо-пшеничний хліб здешевшає на 2-3 коп. Підстави для таких припущень - той факт, що найближчим часом Аграрний фонд України встановить нову ціну на зерно.

За словами начальника управління розвитку споживчого ринку облдержадміністрації Олександра Пенського, адміністрація зв'язалася з Аграрним фондом, але отримала лише неофіційну інформацію: навіть якщо ціна зерна для виробництва соціальних сортів хліба і зміниться, то незначно - не більше, ніж на 7-8%. Загалом, на скільки саме здорожчає хліб, найімовірніше, стане відомо цього тижня.

А ось на що ціна вже зросла, так це на воду. Національна комісія регулювання електроенергетики переглянула тарифи ВАТ "Київводоканал" і ще 38 комунальних водопостачальних компаній, в тому числі Львова, Одеси, Харкова та Хмельницького. Нові тарифи вводяться з 1 лютого. У КП "Вода" заявили, що ніякої офіційної інформації про здорожчання у них немає, але, треба думати, нові тарифи скоро оголосять.

Харківська обладміністрація минулого тижня боролася за ціну на гречку. За словами губернатора Михайла Добкіна, була проведена бесіда з керівником однієї з найбільших компаній, яка на складах у Харківській області зберігає 3,2 тис. тонн цієї крупи. "Керівник пообіцяв, що не буде вивозити гречку до інших областей. Ми домовилися також про реалізацію цієї гречки через соціальну мережу, яка створена сьогодні практично в усіх великих торговельних центрах Харкова. Агрофірма буде без посередників поставляти гречку до торговельних мереж за оптовою ціною (зараз вона становить близько 13 грн./кг)", - відзначив Добкін.

Захід цей, звичайно, потрібний і якийсь час зможе утримувати ціну на гречку. Річна потреба області в цьому продукті - близько 12 тис. тонн, і 3,2 тис. тонн виглядають істотною інтервенцією. Але до нового врожаю цієї гречки може не вистачити. Наскільки довго вдасться цими трьома тоннами утримувати ціни, буде залежати від продуманої політики реалізації, доброї волі оптовика, який погодився допомогти керівництву області, і загальної кон'юнктури.

І про політику. У суботу, 22 січня, Україна відзначала День соборності. У цей день прийнято говорити про примирення Сходу і Заходу країни і при цьому влаштовувати акції з націоналістичним підтекстом. Цього року підтекст у заходів був ще й опозиційний. Щоправда, нічого масового не сталося ні в Києві, ні в Харкові. У столиці опозиція зібрала під свої знамена близько трьох тисяч осіб, а в Харкові на вулицю вийшло в десять разів менше опозиціонерів.

Однак це не завадило їм відзначитися гучною акцією: керівники семи харківських обласних організацій опозиційних партій 22 січня підписали декларацію про співпрацю. Під документом поставили свої підписи голова облорганізації ВО "Батьківщина" Арсен Аваков, партії "Громадянська позиція" Олександр Заливан, партії "За Україну!" Євген Ярошенко, партії "Народна самооборона" Костянтин Ісаєв, партії "Народний рух України" Олександр Денисов, партії "Реформи і порядок" Іван Варченко, а також Української народної партії Василь Третецький.

Список цей міг би вразити, якщо б не той факт, що всі ці партії, крім "Батьківщини", в плані електоральної підтримки нічого собою не представляють і навряд чи будуть щось представляти - їх кращий час залишився в минулому. Крім того, це не перша спроба харківської опозиції об'єднатися. Наприклад, у 2007-му подібний договір підписали місцеві БЮТ і НУНС. Закінчилося все це нічим. І ще один цікавий момент: у підписанні декларації не брав участь "Фронт змін" - друга опозиційна партія, представлена в місцевих радах. Загалом, усе було як завжди: красиві слова сказали, що щось підписали і розійшлися до чергових виборів або урочистостей, які може нагадати про існування в Харкові опозиції.