У Харкові встановлять меморіал мікробіологам, які зробили значний внесок у цю науку. Про це 23 листопада повідомив "SQ" завідувач відділу міжнародних наукових зв'язків Інституту мікробіології та імунології ім.І.Мечникова АМН Україні Роман Галушка.

За його словами, заклання першого каменя під будівництво пам'ятника відбудеться 24 листопада. Автор проекту меморіалу - скульптор Сейфаддін Гурбанов. Цього року інститут відзначає 125-річчя створення і заклання меморіалу проходить у рамках цієї події. На меморіальну дошку пам'ятника будуть нанесені прізвища мікробіологів, що розвивали цю науку. Буде вшанована пам'ять тих учених, які були репресовані. Меморіал буде встановлений на території інституту (вул. Пушкінська, 14-16).

Як зазначив Р.Галушка, зараз в інституті проходить XV з'їзд мікробіологів, епідеміологів і паразитологів України. Його учасників запросять на урочисті збори, приурочені до закладання першого каменя меморіалу.

Довідка "SQ". У серпні 1886 р. Харківське Медичне товариство прийняло рішення про створення Пастерівського інституту та бактеріологічної станції, які були відкриті 20 квітня 1887 р. Першими керівниками інституту стали Ю.Мотте і Н.Протопопов. Становлення інституту проходило у боротьбі з епідеміями інфекційних захворювань. Дослідження з туберкульозу проводились в інституті з 1921 р., було організовано виробництво туберкуліну, вперше в країні налагоджений випуск вакцини БЦЖ для імунізації дітей, покладентий початок планомірному проведенню щеплень проти туберкульозу.
З 1924 р. на базі інституту функціонує кафедра мікробіології, з 1986 р. - кафедра клінічної мікробіології та імунології Харківського інституту удосконалення лікарів.