У продовження спецпроекту "SQ" про Харків, присвяченого Дню міста, ми пропонуємо вам чергову екскурсію. Цього разу об'єктом нашої уваги стануть споруди релігії. Маршрут охопить будівлі кількох конфесій, а також загадкові міські об'єкти, оповиті таємницями, які породили безліч легенд.

Подорож незнайомим містом краще починати з його центру і в центрі ж її закінчувати. Ця перевірена поколіннями істина поширюється також і на рідне місто. Так уже склалося, що практично все найцікавіше, яскраве і історично значиме прагне бути ближчим один до одного. Харків - не виняток. Не виняток він і в тому, що головні визначні пам'ятки в ньому на виду, а приховані "перлинки" чекають уважних очей і допитливих розумів.

Старт нашої екскурсії - площа Конституції і дві метростанций-сусідки: "Радянська" і "Історичний музей". З якою не почнете, а Харківську єпархію вам пропустити не вдасться, і навряд чи ви пройдете повз Успенський собор. А коли і він опиниться позаду - починається особливий маршрут, маршрут, який об'єднує релігії і містицизм.

Благовещенский соборУспенський собор може опинитися позаду вас, тільки якщо йдете вулицею Університетською. Як тільки ви порівнялися з собором і повернулися до нього спиною, перед вами відкриється сквер біля Вічного вогню. Сміливо йдіть крізь сквер, єдиною алеєю, повз вуличних ремісників і художників. Якщо перед вами розкинулася чудова панорама з видом на річку, ви на правильному шляху. Дорога незмінно веде до широких сходів, а сходи - до Полтавського шляху. Далі слідує міст, пройшовши який, відразу повертайте праворуч. Алея вздовж набережної приведе до першого пункту нашого маршруту - Благовіщенського собору.

Благовіщенський кафедральний собор має не найкращу репутацію серед вірян. Посудіть самі, собор був побудований на місці колись згорілої дерев'яної церкви й обридлого парафіянам кам'яного храму. Питання про реконструкцію останнього було підняте 1887 р., (а побудували храм у 1789-му), і вже в жовтні 1888 р. відбулося урочисте заклання нової церкви. Будівництво закінчилося 1901 р. З 1930 до 1948 рр. храм був закритий. Перша неприємність трапилася в липні 1974 р., коли грозовий шквал обрушив чавунний хрест дзвіниці. У липні 1996 р. сильним ураганом погнуло новий хрест на дзвіниці. Рік потому, 2 червня 1997 р., відновлений хрест разом з верхньою частиною купола дзвіниці був знищений пожежею, яка виникла у верхній частині підбанного приміщення при проведенні зварювальних робіт. Ці події породили в місті цілу низку міфів. Наприклад, про відьом, які проводять свої шабаші в приміщенні дзвіниці. Вірити пліткам необов'язково, а ось докладно розглянути храм дійсно варто. Це найкрасивіша споруда у візантійсько-російською стилі, строкатої червоно-білою розмальовки, з тонкою дзвіницею і широким куполом. А вечірня підсвітка собору залишає справді незабутнє враження.

Харьковская соборная мечетьЯкщо повернутися трохи назад - знову ж уздовж набережної - і пройти крізь парк до пішохідного мосту, то трохи праворуч, за річкою, можна побачити, як у світлі сонця золотом розливається півмісяць на башті мечеті. Харківська соборна мечеть на набережній Лопані (вул. Ярославська, 31) була побудована 1905 р., знесена в 1920-х або 1930-х, а відновлена вже у 2005 р. Спроби побудувати колись зруйновану мечеть робилися з 1998 р. Будівництво декілька разів переривалося, і тільки у вересні 2000 р. був виритий котлован під фундамент. У котловані виявили частину цегляного фундаменту старої мечеті, вона і стала основою для нового храму. Парафіянами харківської мечеті є переважно татари і турки.

харьковская кенассаНа тому ж боці Лопанської набережної, на перетині вул. Гамарника і Кузнечної, знаходиться ще одна культова будівля, пам'ятник архітектури кінця XIX ст. - харківська кенасса. Перша харківська кенасса з'явилася 1853 р. у Подільському провулку (зараз - вул. Гамарника), в колишньому будинку Ізмайлових. Молитовний будинок караїмів був затверджений урядом у 1873 р. На побудову окремої будівлі караїмської кенаси внесли кошти 36 караїмських родин.

Сучасна кенасса була збудована в 1891-1893 рр. за проектом архітектора Бориса Покровського. Караїмська громада була розпущена радянською владою у 1929 р., а в будівлі кенаси облаштувався клуб-музей "Войовничий безбожник". Пізніше в будівлі розташовувалася транспортна організація. У радянський час зовнішній вигляд будівлі зазнав змін: внутрішній простір розділили на два поверхи, у зв'язку з чим змінили форму вікон і додали вікна другого поверху, зникли скрижалі завіту, що прикрашали карниз, а також огорожа навколо будівлі. Будівлю повернули караїмській релігійній громаді тільки у 2006 р.

Армянский храм Сурб АрутюнВірменський храм Сурб Арутюн розташований у районі станції метро "Київська", по вул. Шевченка, 144. Дістатися сюди з центру міста можна метро або маршруткою. З площі Конституції сюди ходить автобус № 272. Величну будівлю за проектом архітектора Павла Чечельницького побудували зовсім недавно. 1 липня 2000 р. були закладені перші 16 святих каменів, а вже 24 серпня 2004 р. відбулосяосвячення церкви. Для тих, хто у своєму житті бачив переважно православні чи католицькі собори, вірменська церква, безумовно, стане відкриттям. Зовні вона мало схожа на собори інших конфесій: великий відшліфований камінь, ніяких надмірностей, яскравий цегляний колір фасаду - такий собі ансамбль мінімалізму і гігантизму. Оздоблювальні камені для фасаду церкви спеціально завозилися з Вірменії, а внутрішнє оздоблення вівтаря оброблено грецьким мармуром. Зараз поряд з храмом триває будівництво вірменського культурного центру.

Бейт МенахемЗ цього району повернутися до центру зручно метро: від станції метро "Київська" до "Історичного музею". Далі, якщо перетнути вул. Сумську з боку "градусника" у напрямку кафе швидкого харчування "Пузата хата", опиняєшся акурат у провулку Мечникова, який з'єднує Сумську з Пушкінською, де розташована хоральна синагога (єврейська назва - Бейт Менахем).

Відомо про існування 5 синагог у Харкові до революції. Ця була збудована в 1912-1913 рр. Синагога розташована на вул.Пушкінській, 12. Але підійти до неї можна і з тилу, з провулку Воробйова. Там можна побачити приховану від більшості перехожих згорілу стіну - пам'ять про велику пожежу в синагозі в 1998 р. Будівля синагоги відсунута ніби вглиб вулиці, це продиктовано необхідністю: справа в тому, що синагогу необхідно було побудувати не менше ніж у 100 сажнях (213 м ) від православного Миколаївського храму (розташовувався на нинішній пл. Конституції). Харківська синагога вважається другою за величиною в Європі (на першому - синагога в Будапешті). Висота її купола становить 42 м., довжина бічного фасаду - 50 м., а загальна площа - 1067 кв.м.

собор Успения пресвятой Девы МарииЯкщо піднятися пішки вгору Пушкінською близько 500 м, після чого звернути до невеликого скверу на площі Поезії, пройти рівно половину і повернути праворуч, потрапиш на невеличку вулицю Гоголя. Перетнути всю вулицю можна за п'ять хвилин, тому знайти там єдиний католицький собор Харкова - собор Успіння пресвятої Діви Марії - буде нескладно. Збудований у кінці XIX століття, собор у чомусь повторює форми класичних католицьких соборів Європи, тому похід на вулицю Гоголя може стати для вас маленькою подорожжю. Червона з білими візерунками дзвіниця гарна і взимку, і влітку, і в сонце, і в дощ. До слова, собор Успіння пресвятої Діви Марії є центром Харківсько-Запорізького дієцезії (єпархії) римсько-католицької церкви.

Пройшовши трохи вгору вулицею Гоголя, за хвилину опиняєшся перед одним з головних місць міста - сквером Перемоги за Дзеркальним струменем. Якщо не заходити до скверу, а з вул.Гоголя відразу повернути ліворуч, після пройти прямо вулицею Скрипника через Сумську і вниз, дорога знову йде ліворуч - це вулиця Римарська. Вона веде до вихідної точки - площі Конституції. Але якщо за кілька сотень метрів повернути праворуч, у провулок Кравцова, можна знайти ще одну дуже цікаву будівлю.

Мордвиновская синагогаУ провулку Кравцова, в будинку № 15, з 1957 р. до тепер перебуває Харківський планетарій. Але спочатку тут була розташована "Мордвинівська синагога", збудована в 1910-х рр. і добровільно передана під клуб єврейською громадою Харкова в 1930-х рр. Під час війни будинок був дуже зруйнований. Після звільнення Харкова влітку 1944 р. була знову створена міська єврейська громада, влада висловила готовність передати їй розвалини будівлі "Мордвинівської" синагоги з умовою відновити будову в зазначені терміни. Але коштів на реставрацію не було, і парафіяни були змушені відхилити цю пропозицію. Трохи пізніше, в 1949 р., політика змінилася: громаду ліквідували і синагогу знову відібрали. 14 років будівля пустувала і тільки в 1957 р. була добудовано спеціально для планетарію.

Гуляючи наземним Харковом, важливо не забувати про головну загадку нашого міста - його підземелля, чи катакомби. Вперше харківські катакомби були виявлені в середині ХІХ ст. під час пожежі в Мордвинівському провулку (зараз - пров. Кравцова), коли на очах у натовпу, що зібрався під землю провалився кінний жандарм. Першими дослідниками харківських катакомб, згідно з деякими свідченнями, стали двоє злочинців. Влада запропонувала помилувати засуджених до смерті в обмін на подорож невідомими підземеллями. Перший похід тривав три дні, після чого злочинці, зламавши підлогу, вийшли в церкві Святого Миколи (розташовувалася на нинішній площі Конституції, знесена в 1930-х рр.). Друга подорож підземеллями закінчилася біля будинку губернатора на вул. Катеринославській (нині - Полтавський шлях).

катакомбыСерйозно дослідженням харківських катакомб учені зайнялися в минулому столітті. Відомо, що ці підземелля будувалися у різні часи - йдеться про величезний часовий проміжок. Найдавніші - це примітивні печери, які датуються дохристиянськими часами. У них виявлені залишки язичницьких поховань. Другі прориті в ХII-ХIII ст., що є непрямим підтвердженням того, що наше місто було засноване значно раніше, ніж це прийнято вважати сьогодні. Третій і найбільш активний період підземного будівництва відноситься до петровської епохи. Для захисту від шведів, татар і запорожців були споруджені таємні підземні ходи до річок, а також до лісів, що прикривали Харків з північного боку. Четвертий - підземне будівництво радянського періоду. Наприклад, підземний хід від будинку НКВС на Раднаркомівській до площі Руднєва, до штабу військового округу. Або підземний хід від колишнього обкому партії до станції метро "Університет".

На жаль, дослідники дізналися ще далеко не про всі таємниці харківських катакомб. Про створення спеціальних дослідницьких комісій з вивчення підземель йдеться давно, але поки особливих результатів немає. Тому сьогодні Харків завдяки своїм підземним таємницям залишається одним з найзагадковіших міст України.
 

Маршрут "SQ" цікавими місцями старого Харкова ви можете подивитися тут.