Учасники: керівник проекту Олександр Тутов, учасник громадської кампанії Роман Маляров.

О. Тутов:

- Доброго дня. Хочемо презентувати третій етап нашого проекту, який Комітет виборців України (КВУ) проводив спільно з громадською організацією "Опора". Під час першого етапу ми проводили низку круглих столів, і була роздана певна література. На другому етапі ми спостерігали за проведенням зовнішнього незалежного тестування. Зараз ми презентуємо третій етап, це спостереження за роботою вишів у процесі прийому документів. У Харкові це спостереження ведеться вперше. Є певні нюанси цієї кампанії. 22 липня відбулася спільна прес-конференція КВУ й "Опори".

Зараз ми спостерігаємо три ВНЗ: Харківський національний університет (ХНУ) В. Каразіна, Національну юридичну академіюім.Я.Мудрого і Харківський національний економічний університет. Нам як спостерігачам йдуть назустріч, показують необхідні документи.

Ажіотаж, який був навколо перших днів подачі документів, зараз стих. Наприклад, у ХНУ черги є тільки біля економічного, правового факультетів, а також біля факультетів іноземних мов і міжнародних відносин. Ті, хто хотів, уже здали документи, в деяких місцях є лише невеликі черги.

Р. Маляров:

- Як показало спостереження, існують деякі недоробки Міністерства освіти і науки. Так, інформація про державне замовлення була надана лише 20-21 липня, відповідно абітурієнти, які подали документи до 20 липня, не могли зрозуміти, де яка кількість бюджетних місць, щоб подати заявку.

Що стосується роботи приймальних комісій. У перші дні, як сказав Олександр, були дуже великі напливи абітурієнтів, але протягом 2-3 днів ситуація стабілізувалася. Хочу відзначити, що, наприклад, в Економічному університеті прийом документів здійснювався так: абітурієнт підходив до працівника комісії, здавав документи, член комісії вносив їх до бази даних. Цей процес віднімав у абітурієнта від сили близько 15-20 хвилин.

Більшість комісій повідомляють абітурієнтів про те, коли будуть вивішені списки-рейтинги рекомендованих до зарахування на держбюджет і розповідають про те, що протягом 5 днів після оприлюднення списків абітурієнт повинен подати документи. Якщо протягом цього часу абітурієнт не подає документи, то його місце передається наступному за рейтингом. Перевірити свій рейтинг також можна про інформацією про систему конкурсу, яка розміщена на сайті http://www.vstup.info. На жаль, більшість приймальних комісій Харкова не знають, що необхідно запитувати в абітурієнта електронну адресу, щоб внести його до цієї системи. Це потрібно для того, щоб на електронну скриньку абітурієнта можна було надіслати списки абітурієнтів, рекомендованих на бюджет. Крім того, не всі абітурієнти знають, що є такий сайт. Відзначу, що деякі виші в Харкові не подають інформацію для цієї системи. Серед них - ХНУ, Юракадемія і Харківський національний університет радіоелектроніки.
З прийому документів у Харкові порушень не зафіксовано.

- Ваше ставлення до листа Міністра освіти і науки Дмитра Табачника, який стосується продовження терміну здачі документів на 5 днів.

О. Тутов:

- Я буквально недавно прийшов із засідання приймальної комісії Юридичної академії, де зібралися правознавці, які сказали однозначно, що є такий лист. Він не є наказом, але його саме так сприйняли. Можна його оскаржувти, можна не оскаржувати. Тому термін прийому документів до академії продовжений до 5 серпня. Це стосується тільки денної форми навчання.

За логікою речей, цього листа мають дотримуватися всі ВНЗ і, наскільки я знаю, це так і є. У зв'язку з деякою плутаниною, що виникла, "Опора" звернулася до Д. Табачника з проханням, щоб він видав відповідний наказ. Хочу сказати, що це не просто продовження, воно за собою тягне зсув інших термінів. І дуже багато хто боїться, що все може розтягнутися до 1 вересня.

Р. Маляров:

- Це також зсуває графік тисяч студентів, які подали документи, купили квитки на море і чекають своєї відповіді.

- У прес-релізі згадується термін "цільовики". Можна роз'яснити цей термін?

- Це є лист або наказ Міністерства освіти від 1999 р., де чітко розписано, що певні області мають квоту на кількість абітурієнтів, які можуть вступати до того чи іншого ВНЗ. Це означає, що, припустимо, в Юракадемії є квота для Чернігівської області, де чітко сказано, що її мешканці у складі 15-20 чоловік проходять поза конкурсом. Точно також є ще один лист, що стосується спеціальності гірників. У них теж є цільове направлення, і люди, які 3 роки працюють на шахті, також мають право поза конкурсом вступати до будь-якого вищого навчального закладу.

- Ви сказали, що вели своє спостереження в трьох вишах. Чи є там на сьогодні черги, вони великі?

Р. Маляров:

- Перед прес-конференцією я був біля економічного університету, ніяких черг там немає.

О. Тутов:

- У Юракадемії, згідно даних на 10.00, прийнято 2 тис. 299 заяв. Держзамовлення у них становить 1 тис. 375 людей. Черг у них немає. Тобто ажіотаж був тільки в перші три дні.

- Ви сказали, що в Юракадемії прийнято 2 тис. 299 заяв, а держзамовлення 1 тис. 375. Що буде з іншими: якщо керівництво вирішить, то вони можуть йти на контракт?

О. Тутов:

- Ні, це вирішує не керівництво, існує рейтинг балів. По ньому не оцінюються лише пільговики, які мають право на вступ незалежно від кількості балів, лише б не менше 124 балів із загальних предметів і 175 з профільних. Всі інші підпадають під рейтинг. Наприклад, сьогодні розглядалося питання стосовно абітурієнта, у якого з профільного предмету дуже високий бал, але інші предмети нижче 124 балів. Тому, академія сьогодні планувала піднімати бал із загальних предметів, оскільки вважають, що брати людей з низьким балом непрестижно.

- Як Ви вважаєте, чи варто було взагалі продовжувати термін подачі документів на 5 днів?

Р. Маляров:

- На сьогодні (23 липня) Економічний університет уже прийняв ту кількість абітурієнтів, яка була минулого року. Відповідно, залишилася ще рівно половина відведеного часу, якого, я вважаю, було б достатньо, щоб всі встигли здати документи.

О. Тутов:

- Як показує практика, і як кажуть люди, які працюють не перший день у приймальних комісіях, два тижні для подачі документів до ВНЗ цілком достатньо.

- Мені відомі випадки, коли в абітурієнта не брали документи, посилаючись на те, що він не підходить за станом здоров'я. Чи законно це?

О. Тутов:

- Якщо б ви сказали, про який ВНЗ йдеться, можна б було говорити предметно. Взагалі є певний перелік ВНЗ, в яких фізичний стан і підготовка необхідна. Нами випадків відмов, про які ви говорите, не зафіксовано.

Є спеціальна гаряча лінія, тел. (044) 486-16-15. Також є сайт, який називається "Право та освіта". Там також можна поставити запитання або поскаржитись.

- Як часто оновлюється сайт http://www.vstup.info?

Р. Маляров:

- ВНЗ повинні подавати оновлену інформацію раз на день. Але зараз є безкоштовний додаток, це пристрій, який встановлюється на комп'ютери членів приймальних комісій і автоматично передає дані на цей сайт.

- Чи будуть якось покарані ті виші, які не подають інформацію для цієї системи?

- Ні, для ВНЗ є тільки рекомендації щодо того, що дані передавати потрібно.

- Чи відомі вам випадки, коли за засвідчення копій документів в комісіях просили заплатити гроші?

- Нам такі випадки невідомі. Згідно закону, у нас документи запевняє зацікавлена сторона. У даному випадку, зацікавлена сторона це вищий навчальний заклад, тобто поставити печатку і розписатися, я вважаю, не складно.

- Як у харківських вишах, порівняно з іншими містами, виглядає ситуація з подачею документів?

О. Тутов:

- Ми не гірші. Але є й краще за нас, наприклад, в Одеській юракадемії є система оповіщення, велике табло, на якому студент може себе знайти, ввівши необхідні дані.

- Що б ви порекомендували Міністерству освіти і науки вжити для полегшення процесу здачі документів до ВНЗ?

Р. Маляров:

- Я б рекомендував ввести якусь електронну форму повідомлення про те, що абітурієнт буде подавати документи для вступу. Було б добре, якби перед тим, як відкривати приймальні комісії, ВНЗ розумів, який обсяг роботи йому належить зробити.