Харьковские правозащитники пикетируют областную прокуратуруБлизько 10 представників Харківської правозахисної групи (ХПГ) 23 червня проводять у Харкові пікетування прокуратури області. Як повідомила представник ХПГ Людмила Клочко, учасники акції вимагають від прокуратури ефективного розслідування заяв про катування в міліції. Вона заявила, що, за оціночними даними, в Україні кожні 40 секунд відбувається акт незаконного насильства з боку держави, зокрема, в міліції. Також вона зазначила, що за п'ять місяців 2011 р. в Україні в установах міліції загинули 23 людини.

Як повідомила Л.Клочко, у 2010 р. майже 800 тис. людей стали жертвами незаконного насильства в міліції і 51 особа з них померла. "Це майже в два рази більше, ніж за міністра внутрішніх справ Юрія Луценка", - зазначив член ХПГ Борис Захаров.

За його словами, завдяки ЗМІ та плідній роботі ХПГ громадськість Харківщини більше поінформована про події в місцевій міліції, ніж мешканці інших регіонів. У зв'язку з розголосом і публікацією фактів катувань статистично Харківська область виглядає непривабливо порівняно з іншими регіонами. "В цілому, я думаю, ситуація по всій Україні однакова, тому що існує жахлива система, яка змушує міліцію вдаватися до тортур, зокрема, у правоохоронців вимагають виконання плану з розкриття злочинів. Хоча в органах дізнання є й багато садистів, які отримують задоволення від скоєних ними дій", - зазначив Б.Захаров. Серед основних видів тортур в українській міліції Б.Захаров назвав такі, як побиття, "слоник", коли людині надягають протигаз і перекривають доступ повітря, катування електричним струмом з використанням динамо-машини, яку підключають до вух, статевих органів, пальців рук і ніг , "ластівка" (підвішування за руки до турніка) та інші пози, після утримування в яких тривалий час у деяких жертв відмирали кінцівки. "Тільки сама верхівка айсберга, тільки найстрашніші випадки стають відомі пресі та громадськості", - зазначила Л.Клочко.

Як повідомив начальник слідчого управління Харківської обласної прокуратури Олександр Бабіков, упродовж 2011 р. прокуратура порушила понад 15 кримінальних справ стосовно працівників міліції за скоєння різних злочинів, включаючи тортури, хабарі, перевищення службових повноважень. Чотири справи стосуються саме тортур - незаконних методів дізнання досудового слідства, з них дві вже направлені до суду з обвинувальним висновком. "Ми намагаємося такі справи ставити на особливий контроль, своєчасно їх виявляти і розслідувати", - зазначив О.Бабіков.

"Те, що прокуратура порушила останнім часом кілька справ, нас, звичайно, тішить, але потрібно розслідувати й старі справи, які не розслідуються роками. До суду доходять поодинокі випадки. І поки так буде, і міліція та інші органи будуть застосовувати тортури і жорстоко поводитися з нашими громадянами", - зазначила Л.Клочко.

Харьковские правозащитники пикетируют областную прокуратуру Харьковские правозащитники пикетируют областную прокуратуру

Довідка "SQ". Всеукраїнська акція проти катувань та поганого поводження в міліції відбувся 23 червня у багатьох містах країни (зокрема, в Києві, Луганську та Львові) і приурочена до Міжнародного дня захисту жертв катувань (26 червня).