Общественные слушания поддержали перенос с площади Конституции памятника большевикам  Монумент на честь проголошення Радянської влади приберуть з пл.Конституції в Харкові. Як повідомив офіційний сайт Харківської міськради, 23 травня це рішення було схвалене в ході громадських слухань. За це рішення проголосували 163 особи, проти - 52, п'ятеро людей утрималися. Монумент планується перенести на майданчик Палацу культури ХТЗ, а на звільненому місці звести пам'ятник Незалежності України. Вже оголошений конкурс на кращий ескізний проект.

Окрім того, як повідомила міськрада, на площі планується реконструювати фасади всіх будинків. Також буде оновлене покриття проїжджої частини, тротуари викладуть плиткою, а на зупинках громадського транспорту встановлять павільйони і додаткові лавки. Буде оновлено зовнішнє освітлення, інженерні мережі та зливова каналізація. Гармати і танки встановлять на новому місці, з іншого боку Історичного музею, а на спеціальному газоні виставлять скіфських баб, які зараз знаходяться на задньому дворі музею.

Довідка "SQ". Монумент на честь проголошення Радянської влади на Україні (ескіз С.Світлорусова, висота - 18 м, виготовлений з рожевогоуральського  граніту) був відкрититй 4 листопада 1975 р. на місці колишньої будівлі Дворянського зібрання. Як повідомив 25 лютого під час засідання ради з питань промислової політики харківський міський голова Геннадій Кернес, пам'ятник перенесуть із площі. Його встановлять біля Палацу культури ХТЗ.
Харківська містобудівна рада 29 квітня на засіданні затвердила проект реконструкції пл.Конституції, який передбачає перенесення монумента.