Спеціальний батальйон судової міліції Грифон наразі охороняє 19 учасників судових процесів, в основному свідків, життю та здоров'ю яких можуть загрожувати. Про це 22 липня повідомив журналістам командир батальйону майор міліції Ігор Гіль.

За його словами, з початку 2010 р. батальйон охороняв 47 осіб. Серед осіб, яких доводилося охороняти, були свідки, адвокати, експерти, запрошені до суду і навіть судді. Батальйон охороняє тільки тих осіб, на забезпечення безпеки яких є постанова суду, прокуратури або органів внутрішніх справ. За його словами, найчастіше ініціатором охорони учасників судових процесів виступає прокуратура.

"В охороні однієї людини задіяні мінімум два співробітники батальйону. Є в нас цілодобова охорона, є охорона "від під'їзду до під'їзду", є охорона на 2-3 години, на ті моменти, коли існує загроза. Все залежить від поставленої задачі, від ступеня загрози життю особи, що охороняється", - зазначив І. Гіль.

За його словами, жодна людина з тих, кого охороняв батальйон, не стала жертвою злочину в той час, коли перебувала під охороною.

Довідка "SQ". Батальйони судової міліції "Грифон" були створені в Україні у 2003 р. Основні завдання батальйонів - охорона учасників судових процесів, життю яких можуть загрожувати і забезпечення безпеки в судових установах. Чисельність Харківського батальйону - 210 осіб.