Харківська область за кількістю заповідних зон серед регіонів України посідає передостаннє місце. Про це 22 липня на семінарі-нараді з екологічних проблем Харківщини повідомив заступник директора з наукової роботи національного природного парку "Гомільшанські ліси" Сергій Влащенко.

За словами головного спеціаліста сектору біоресурсів та заповідної справи Держуправління охорони навколишнього природного середовища Харківської області Ірини Петімко, частка заповідних територій в Україні складає 4,9%, в Харківській області - 2,1%. "Це дуже мало", - зазначила фахівець. У 2009 р. ця частка складала 1,8%. Голова Харківської обласної організації Всеукраїнської екологічної ліги Сергій Размєтаєв додав, що в Європі частка заповідників складає не менше 15% територій. За словами еколога, створення заповідних територій необхідно для природного відтворення. С. Влащенко підкреслив, що в Харківській області є, що охороняти, і додав, що Україна володіє 35% усього біорізноманіття Європи і займає за цим показником друге місце в Європі (після Франції).

За словами І. Петімко, зараз Харківська область має 237 об'єктів природно-заповідного фонду загальною площею більше 65,5 тис.га, з них 13 об'єктів загальнодержавного значення.