Платню за соціальні послуги потрібно брати з пенсіонера, прибуток якого не нижчий за 1,5 тис.грн., при цьому вона повинна платити не за калькуляцією, а з розрахунку не більше 5% пенсії. Про це 21 березня на розширеній нараді з обговорення соціальних ініціатив президента України Віктора Януковича заявила заступник харківського міського голови з питань охорони здоров'я та соціального захисту населення Світлана Горбунова-Рубан. За її словами, територіальні центри соціального обслуговування розраховують тарифи на платні послуги виходячи з понесених витрат, до яких входять оплата комунальних послуг, експлуатація будівель і споруд, зарплата соцпрацівників, оплата їх проїзду в транспорті та багато іншого.

За словами С.Горбунової-Рубан, потрібно також вирішити ще одну проблему. Зараз громадянин, який потребує послуг територіального центру, не може їх отримати, якщо не має статусу одинокого. При цьому його діти можуть мешкати далеко або не мати можливості допомагати батькам з інших об'єктивних причин. "Потрібно розглядати не формальний, а реальний статус споживача наших послуг, тому що люди, які мають дітей, теж часто потребують послуг центру. Треба брати на облік одиноких людей, беручи до уваги рівень їхнього життя. Визначити техніку цього процесу нескладно", - зазначила С.Горбунова-Рубан.

Вона також підкреслила, що ще одне важливе питання - хронічне недофінансування територіальних центрів соціального обслуговування. "Харків додав з міського бюджету 8 млн.грн. на фінансування терцентрів, а потрібно ще 5 млн. грн., щоб просто вижити. Про розвиток ніхто не мріє. Тому дуже важко зберегти той штат, який працює в наших територіальних центрах", - зазначила віце-мер.

Вона також заявила, що якщо немає можливості утримувати діючу систему надання соціальних пільг, потрібно шукати їй альтернативу. "У Харкові такою альтернативою стала єдина соціальна мережа, до якої входять організації соціальної спрямованості. Вони надають мешканцям дешевші і різноманітніші послуги, ніж наші територіальні центри. Потрібно уважно поставитися до нашого досвіду, якому вже 12 років", - повідомила С.Горбунова- Рубан.

Довідка "SQ". Особам, які перебувають у складних життєвих обставинах, можуть надаватися соціально-побутові послуги (забезпечення продуктами харчування, гарячим харчуванням, транспортними послугами, здійснення соціально-побутового патронажу, виклик лікаря, придбання та доставка медикаментів тощо), а також психологічні, соціально-педагогічні та інші.

Порядок регулювання тарифів на платні послуги територіальних центрів визначається постановою Кабміну № 268 від 09.04.2005. Відповідно до пункту 3 цього порядку, перелік статей калькуляції собівартості платної соціальної послуги визначається державними та комунальними підприємствами, установами й організаціями соціального обслуговування, юридичними та фізичними особами, які надають платні соціальні послуги.