Покушение на Белогрищенко, мажоритарии от "регионалов" и пожар в "Зеленом фронте"У понеділок, 13 вересня, один із лідерів партії "Єдиний центр" (ЄЦ) Вадим Карасьов порадував Харків кількома нетривіальними заявами. Здається, ставши партійцем, він остаточно перестав бути політологом. У всякому разі, логічності в міркуваннях Карасьова істотно поменшало. Наприклад, він заявив, що на місцевих виборах перше місце в Харківській області отримає Партія регіонів, друге - "Сильна Україна" чи "Батьківщина", а третє - "Єдиний центр". Куди переміститься "Сильна Україна" чи "Батьківщина", не зайнявши друге місце, Карасьов не уточнив. Очевидно, провалиться крізь землю, щоб "Єдиний центр" отримав на виборах прогнозовану Карасьовим "бронзу".

Крім того, Карасьов заявив, що в суспільстві існує попит на партії "нового типу", які вміють працювати на місцях. При цьому екс-політолог відзначив, що за кількістю партійних осередків ЄЦ поступається тільки Партії регіонів: у ЄЦ їх 12 тисяч, а у "регіоналів" - 17. Щоправда, залишається неясним, чому за такої кількості людей на місцях "Єдиний центр", згідно опитування соціологічних служб, ніяк не може подолати бар'єр не те що у три відсотки, а в один відсоток? Наприклад, судячи з останнього опитування центру Разумкова, довіра до якого ще не підірвана остаточно, рейтинг ЄЦ - усього піввідсотка.

Розкрив Вадим Карсасьов і секрет майбутнього нищівного успіху проекту "Єдиний центр": "Ми повинні дати виборцям щось нове, позитивне, показати, що ми знаємо і про їхні проблеми, і про те, як їх вирішувати. У нас розуміння проблем є, кандидат є, команда є ". Однак замість "нового і позитивного" в середу, 15 вересня, "Єдиний центр" обрушив на харківського виборця неабияк потьмянілий від частого використання політичний хоррор. Народний депутат, лідер партії "Єдиний центр" Ігор Кріль направив Віктору Януковичу відкритого листа з приводу "загрози життю кандидата в мери Харкова Андрія Білогрищенка". У листі йдеться: "Перш за все, офіційно повідомляю вам про підготовку замаху на життя А.Білогрищенка. Інформацію про найнятого в Росії професійного вбивцю, завдання якого - фізичне знищення кандидата, нам повідомили компетентні джерела в правоохоронних органах Харківської області. Вони отримали підтвердження таких злочинних планів під час оперативно-розшукових заходів, причому замовлення цієї брудної операції зроблене з Харкова ".

Харківські міліціонери заявили, що ні про який замах нічого не знали. Зате Андрій Білогрищенко заявив, що перевірив ще раз інформацію про підготовлюваний на нього замах в декількох джерелах. Ім'я замовника можливого злочину Білогрищенко назвати чомусь відмовився, повідомивши тільки, що це "один з керівників міста". Крім того, Білогрищенко зазначив, що на його життя замахалися і раніше. "Двічі мене збивала машина. Один раз перед виступом в обласній раді, де я готувався озвучити дані про неправомірні дії працівників міліції у справі про зникнення журналіста Георгія Гонгадзе. Другий раз, коли мене збила "Волга" і зникла з місця події, міліціонер, який все це бачив, відвернувся. Після цього була ціла низка замахів на моє здоров'я, за якими не було порушено жодної кримінальної справи".

Після цієї прес-конференції залишилася низка питань. Наприклад, чому факти погроз та замахів на своє життя Білогрищенко не оприлюднив раніше? Адже це не ті речі, про які "мовчать та зітхають", особливо під час передвиборних перегонів. Або чому він відмовився назвати ім'я замовника? І, врешті-решт, чому Андрій Білогрищенко не подав заяви в міліцію? Озвучена їм причина, що міліціонери нібито "ніколи не підуть проти керівництва міста", виглядає, м'яко кажучи, непереконливою. Зрештою, в даному випадку не має значення, проти кого піде чи не піде міліція. Заява в цій ситуації - єдиний документ, який міг би надати "справі про замах" офіційний статус.

Цікаве трактування ситуації дав інший потенційний кандидат у мери Харкова, голова обласної організації ВО "Свобода" Ігор Швайка. У програмі інфрмагентства "STATUS QUO" "Параполітіка" він заявив: "Загрози - це продукт, який готується в передвиборних штабах кандидатів". Про те, що "справа про замах" на Білогрищенка може бути продуктом політичних технологій штабу "Єдиного центру", побічно свідчить один факт, на який звернув увагу учасник форуму "STATUS QUO". Справа в тому, що для "Єдиного центру" оприлюднення інформації про "замах" - технологія не нова: ще в 2008-му лідер ЄЦ Віктор Балога публічно заявляв про замах на його життя. За словами голови Секретаріату президента Віктора Ющенка (саме цю посаду тоді обіймав Балога), замах на нього готує Юлія Тимошенко.

Взагалі, заяви про можливі замахи - вельми розхожий трюк. Ось далеко не повний перелік політиків різного масштабу, які в різний час у різній формі заявляли або натякали про підготовлювані замахи на них: Юлія Тимошенко, Віктор Янукович, Віктор Ющенко, Володимир Литвин, Віктор Балога, Павло Лазаренко ... Загалом, набагато простіше перерахувати тих великих політиків, які про загрозу своєму життю ніколи не говорили. Від частого використання цей прийом дещо втратив свою ефективність, але, можливо, продовжує давати якийсь результат. Принаймні, в цьому впевнені політтехнологи "Єдиного центру", які, очевидно, і є авторами "справи про замах" на Андрія Білогрищенка.

Ще один момент, зазначений у листі Ігоря Кріля, - інформація про те, що Головне управління юстиції в Харківській області "під безглуздими приводами відмовляється зареєструвати зміну керівництва обласної організації" Єдиного центру ", хоча за законом не має на це права". Відповідь управління юстиції не змусила себе чекати. За версією чиновників, "Єдиний центр" дійсно звертався до них з інформацією про зміну керівництва, проте в реєстрації цього факту було відмовлено, оскільки деякі районні організації "Єдиного центру" або не підтвердили, що у них проводилися конференції, на яких були направлені делегати на облконференцію партії, або взагалі не були знайдені за місцем реєстрації. Ця відповідь "Єдиний центр" отримав три тижні тому, і відтоді ніякої інформації від них не надходило. "Відмова в реєстрації" - це взагалі чистої води плагіат. Нагадаємо, ті ж "проблеми" були у "Батьківщини" пару тижнів тому, і тоді останнє слово теж залишилося за чиновниками. Загалом, ніякої "новизни", про яку говорив Вадим Карасьов, "Єдиний центр" поки не демонструє. Скоріше навпаки - намагається використовувати старі політтехнологічні трюки. Чи успішною виявиться така тактика, покажуть вибори. Якщо "Єдиний центр" отримає хоча б три відсотки голосів у Харківській області, а Білогрищенко на мерських виборах зуміє набрати хоча б відсотків п'ять - можна буде констатувати, що побиті прийоми все ще працюють.

Тим часом Партія регіонів поступово визначається зі своїми кандидатами-мажоритаріями. Минулого тижня стало відомо, що за мажоритарним округом в Ізюмському районі від "регіоналів" буде балотуватися Олег Шаповалов. Те, що Шаповалов, член фракції "Наша Україна" в облраді, піде від ПР - не дивно: "регіонали", швидше за все, вирішили досвідченими кадрами не розкидатися, тим більше що в команді Авакова Шаповалов собі місця, здається, не знайшов, та й особливо "помаранчевим" ніколи не був. Голова Харківської облради Сергій Чернов балотуватиметься до облради від ПР за мажоритарним округом від Красноградського району, заступник голови облради Вікторія Казакова - за мажоритарним округом від Валківського району.

Цікаво, що решта облорганізації партій поки мовчить про своїх кандидатів до обласної та міської рад за мажоритарними округами. Мабуть, єдина інформація з ймовірного табору опозиції - до облради балотуватиметься Ігор Котвіцький. Він відзначив, що поки не скаже, яка партія його висуне, але, швидше за все, цей топ-менеджер АТ "Інвестор" представить "Батьківщину", обласну організацію якої очолює Арсен Аваков, господар "Інвестора".

Навіщо зберігати інтригу, коли передвиборна гонка стартувала і людей уже потрібно "заявляти", - не зовсім зрозуміло. Швидше за все, причина в тому, що кандидатів або немає, або вони настільки невідомі потенційним виборцям, що говорити про них не має сенсу: все одно вони нікуди не пройдуть, а "світити" завідомо програшних кандидатів якось не комільфо - краще надувати щоки і розповідати про майбутні перемоги і загадкових "відомих у регіоні людей".

У четвер, 16 вересня, Центрвиборчком затвердив склад Харківської обласної територіальної виборчої комісії на місцевих виборах 31 жовтня. До складу обласної комісії увійшли представники 11 політичних партій. Олександр Русанов (Партія регіонів) призначений головою комісії, Мирослава Божко ("Наша Україна") - його заступником, Зоя Мокрій (Українська соціал-демократична партія) - секретарем комісії. До складу комісії також увійшли Олена Абрамова (партія "Реформи і порядок"), Віктор Білоус (Комуністична партія), Наталія Буленкова (Народна партія), Георгій Григор'єв (Комуністична партія), Валерій Журавльов (Народна партія), Олександр Коновал (партія "Зелені "), Віктор Краснопільський (Партія регіонів), Юлія Крат (ВО" Батьківщина "), Михайло Кубів (Комуністична партія), Сергій Кухтенко (Партія регіонів), Олена Лелюк (партія" Народно-трудовий союз України "), Роман Ломоносов (Народна партія), Олександр Оглоблін (партія "Наша Україна"), Олена Павленко (Соціал-демократична партія (об'єднана) і Олександр Фадєєв (партія "Християнсько-демократичний союз").

Голова комісії Олександр Русанов - колишній міліціонер, який повинен знати закони і розуміти відповідальність за їх порушення. Крім того, Русанов не був замішаний у жодних політичних скандалах. Була з ним, правда, пов'язана одна неприємна історія: у далекому 2002-му Комітет виборців України зареєстрував порушення під час виборів чугуївського міського голови, і порушення ці робилися на користь кандидата Русанова. Однак мером Русанов тоді так і не став, і історія швидко забулася.

У суботу ввечері горів північний корпус національного університету імені Каразіна - колишня будівля військової академії ім.Говорова. Пожежа виникла о 17.20 через порушення правил пожежної безпеки при ремонті покрівлі. Потім стався вибух газового балона. Площа пожежі склала близько 400 кв.м, вогонь був згашений о 21.45. Жертв і постраждалих немає, врятовано 37 осіб, з університету було евакуйовано 168 людей.

Без політики пригода, звичайно, не обійшлося. По-перше, в цій будівлі проходив фестиваль фантастики "Зоряний міст", який проводиться під патронатом головного БЮТівця області Арсена Авакова. Сам по собі цей факт навряд чи заслуговував на увагу, але деякі харківські ЗМІ так наполегливо його повторювали, що навіть у далеких від політики городян могла закрастися підозра, що проведення фестивалю і пожежа пов'язані між собою. Крім того, за інформацією деяких ЗМІ, вогонь спочатку з'явився на даху, а потім на першому поверсі, де знаходиться офіс "Зеленого фронту". Андрій Ільгов, активіст "Зеленого фронту", тут же заявив: "Запалив той, хто зацікавлений, щоб опозиції в Харкові не було як такої". Те, що в ситуацію втрутилася політика, - не дивно. Легке здивування викликав лише той факт, що громадська організація "Зелений фронт", завжди підкреслює свою незалежність від політиків, змогла дозволити собі офіс в такому, м'яко кажучи, недешевому місці.