Мораторій на продаж земель сільгосппризначення в Україні, який діє до 1 січня 2012 р., найімовірніше, продовжений не буде. Про це 20 квітня у прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" заявив керівник експертно-аналітичного центру "Регіональна прагматика", депутат Харківської облради Андрій Стронов. За його словами, мораторій застарів, і сьогодні необхідно створювати прозорий ринок земель, чого не можна робити без прийняття двох законів - про земельний кадастр, який зараз перебуває на розгляді у Верховній Раді, і про ринок землі.

А.Стронов зазначив, що в наявному земельному кадастрі міститься інформація в кращому разі про 50% українських земель. "Новим законом про кадастр передбачаються, на наш погляд, досить позитивні моменти, один з яких - повна відкритість інформації про вільні землі і про належні комусь землях. Ця інформація буде навіть викладена в інтернеті. Цей закон до п'ятниці, 22 квітня, можливо, буде розглянутий і прийнятий", - підкреслив А.Стронов.

За його словами, проблемним стане прийняття іншого закону - про ринок земель, оскільки він передбачає продаж земель не лише окремим іноземним громадянам, але і державам. "Це питання завжди викликало безліч суперечок і дискусій, і надалі найімовірніше послужить благодатним грунтом для політичних протистоянь", - заявив А.Стронов.

Він також зазначив, зі створенням земельного ринку держава повинна насамперед надати найбільш вигідні умови на придбання землі українським сільгоспвиробникам - наприклад, за рахунок кредитів на пільгових умовах. За словами А.Стронова, поки в Україні не з'явиться прозорий земельний ринок, українцям не потрібно продавати землю. "Мораторій закінчується. Якщо закон про кадастр буде прийнятий, то людям необхідно буде знайти правильні механізми для ведення свого ринку, щоб убезпечити себе", - підкреслив А.Стронов.

Довідка "SQ". У грудні 2009 р. Верховна Рада продовжила мораторій на продаж земель сільгосппризначення до 1 січня 2012 р. Так, до набрання чинності законів про держкадастр та про ринок земель, але не пізніше 2012 р., не допускається купівля-продаж земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності, крім вилучення (викупу) їх для суспільних потреб; купівля-продаж або іншим способом відчуження земельних ділянок і зміна цільового призначення (використання) земельних ділянок, які перебувають у власності громадян і юридичних осіб для ведення товарного сільськогосподарського виробництва; купівля-продаж земельних ділянок, виділених у вигляді паїв, окрім передачі їх у спадщину, обміну земельної ділянки на іншу земельну ділянку.