В строящемся органном зале начались отделочные работы

У споруджуваному органному залі Харківської обласної філармонії розпочалися оздоблювальні роботи. Зараз стіни залу покривають спеціальними облицювальними плитами. Про це 20 березня повідомив журналістам директор і головний диригент філармонії Юрій Янко.

Уже залита сцена, на неї покладені дерев'яні плити, партер викладений фанерою під паркет. У підсобних приміщеннях почали працювати штукатури. За словами Ю.Янка, всі роботи в новому органному залі узгоджуються з німецькими акустиками. За їхніми рекомендаціями вибрані облицювальні плити, які по-особливому відображають звук і рівномірно розподіляють його по всьому приміщенню. Надалі з німцями також буде узгоджуватися вибір крісел, які встановлять у залі. Зал розрахований на 600 місць.

"Про терміни завершення всіх робіт говорити складно, але якщо буде нормальне фінансування, то зал буде готовий цього року. Влітку мають приїхати німецькі акустики з органом", - зазначив Ю.Янко.

Як повідомив, відповідаючи на питання "SQ", заступник голови Харківської облдержадміністрації (ХОДА) Євген Савін, проект будівництва органного залу вже пройшов узгодження в місцевій філії ДП "Укрдержбудекспертиза" і спрямований до його київського офісу. "Після того, як проект погодять у Держекспертизі, він буде прикладений до запиту в Кабмін на виділення з держбюджету 60 млн.грн. на реконструкцію залу", - зазначив Є.Савін.

За його словами, гроші за орган уже виплачені за рахунок обласного бюджету. "Сам орган коштує дорого, і його установка теж коштує чимало. Поки що ми розрахувалися за зобов'язаннями перед виробником органу", - зазначив Є.Савін.

Довідка "SQ". Новий органний зал будується в рамках реконструкції філармонії. У ньому буде встановлений орган виробництва фірми "Олександр Шуке" (Німеччина). Всього на реконструкцію філармонії планувалося витратити близько 100 млн.грн.

Як повідомив у травні 2011 р. голова ХОДА Михайло Добкін, у 2010 р. на будівництво філармонії і будівництво органного залу було направлено 7,5 млн.грн. "Проекту будівництва органного залу нам взагалі не залишили (йшлося про попереднє керівництво облдержадміністрації - "SQ"). Він буде готовий тільки в червні. І навіть якщо б у нас були гроші на будівництво органного залу, ми б його офіційно добудувати не змогли, бо казначейство не пропустило б гроші без проектної документації", - підкреслив М.Добкін. "Якщо згадати, філармонія повинна мала бути здана ще у 2008 р., потім у 2009-му, у 2010-му. В результаті об'єкт нам залишили готовим відсотків на 15. Ми виявилися заручниками ситуації", - підкреслив М.Добкін.

Тоді ж, у травні 2011 р., Є.Савін повідомив, що проблем з проектом будівництва органного залу немає. "Є якісь останні зміни, які були внесені вже після приїзду Маттіаса Шуке - директора фірми, яка будує орган, - і представників компанії, яка відповідає за звук. Проектувальникам необхідно доопрацювати проект тільки в плані вимог акустики і вийти на робочу документацію в червні", - зазначив Є.Савін.