Штраф за самовольное использование сирен и проблесковых маячков возрастет в 50 раз

Штраф за самовільне використання автомобілістами сирен і проблискових маячків зросте в 50 разів. Про це 20 березня розповів журналістам інспектор відділу організації роботи дорожньо-патрульної служби Управління ДАІ в Харківській області Андрій Диченко.

За його словами, таку норму передбачає закон України "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за порушення порядку встановлення і використання спеціальних світлових і звукових сигнальних пристроїв". Закон був прийнятий Верховною Радою 7 грудня 2011 р., а 2 березня 2012 р. підписаний президентом. Закон набуде чинності з моменту публікації в газеті "Урядовий кур'єр".

Якщо сьогодні штраф за самовільне використання таких пристроїв становить від 850 до 1200 грн., то після набуття чинності новим законом він буде складати від 42 тис.грн. до 51 тис.грн. За словами А.Диченка, в Харкові автомобілісти досить часто вдаються до установки таких засобів для того, щоб їх пропускали, зокрема, встановлюють на машинах проблискові маячки червоного і синього кольорів. "У нас недавно протягом тижня працював спецпідрозділ, і за цей час було оформлено близько 40 матеріалів за ознаками цієї статті адміністративного кодексу", - зазначив А.Диченко. За його словами, посилення законодавства допоможе вирішити цю проблему.

Довідка "SQ". Відповідні зміни внесені до ст. 122 п.5 Кодексу України про адміністративні правопорушення, яка визначає відповідальність за незаконне використання світлових і звукових сигналів.