О свиньях, кадровых встрясках и здоровье ТимошенкоТоп-темою минулого тижня стали кадрові призначення, проведені президентом України, насамперед - рішення Віктора Януковича перемістити Андрія Клюєва з крісла першого віце-прем'єра на посаду секретаря Ради національної безпеки й оборони.

За дні, що минули після звільнення/призначення Клюєва, експерти встигли видати цілу купу іноді взаємовиключних версій про причини і наслідки події. Нову посаду Клюєва трактували і як опалу, і як підвищення. Приводом для такої рокировки називали і серйозний переділ сфер впливу, і планову ротацію, і сьогохвилинне невдоволення Януковича тим, як Клюєв працював з парламентською опозицією (чи то тим, що він упустив "справу Забзалюка", чи то тим, що не домовився з БЮТівцями, які намагалися зірвати виступ президента на відкритті парламентської сесії). У звільненні Клюєва з уряду вбачали вигоду керівника Адміністрації президента Льовочкіна, прем'єра Азарова і найближчого оточення Януковича (так званої "сім'ї"). В його приході до РНБО бачили втрату Клюєвим свого впливу, сигнал до майбутнього посилення позицій цієї структури і те, що Андрію Клюєву просто звільнили час для заняття передвиборною кампанією (він є негласним керівником кампанії Партії регіонів на майбутніх парламентських виборах).

Часткова відповідь на всі питання буде отримана після того, як стане відомо, хто, врешті-решт, займе спорожніле віце-прем'єрське крісло. Прізвищ, знову-таки, називають багато. Але варіантів насправді два: це буде або амбітний і певною мірою самостійний діяч (перший номер у цьому списку - міністр фінансів Валерій Хорошковський), або не менш амбітна, але цілком залежна від президента і "сім'ї" людина (тут фаворит - голова Нацбанку Сергій Арбузов). Цікаво те, що посада першого віце-прем'єра на нинішньому етапі може бути трампліном у крісло прем'єр-міністра, яке рано чи пізно (а з великою часткою ймовірності - незадовго до або відразу ж після парламентських виборів) звільнить Микола Азаров.

У будь-якому випадку дуже багато чого залежить саме від результатів виборів - від того, наскільки буде задоволений цими результатами Янукович і наскільки керований парламент він отримає. Тобто те, що сталося, - недвозначний сигнал для Клюєва, чиї амбіції явно вищі керівництва органом з невиразними повноваженнями, яким зараз є РНБО. У разі успіху перед ним відкриються широкі перспективи, у разі реальної невдачі або навіть досить-таки сприятливого для партії результату, який конкуруючі групи зможуть піднести президенту як невдачу, - посада секретаря РНБО дійсно перетвориться на "почесне заслання". Реальною опалою для Клюєва було б не зміщення з посади в Кабміні, а втрата керівництва передвиборчою кампанією. А поки що - все в його руках.

Однак у питаннях тактичних - управління економікою і фінансовими потоками - відхід Клюєва у "високу політику" неминуче спричинить втрату ним важелів впливу, зокрема, і на ситуацію в Харківській області. Не секрет, що і місцева влада, і бізнесмени, і представлений в області держсектор багато питань вирішували в столиці саме через впливового першого віце-прем'єра. Які зміни тут можуть відбутися? В принципі, не такі вже й глобальні. При всьому впливі Клюєва нікого з перших осіб у політиці й економіці області ніяк не назвеш "його людьми". Так що як вирішували вони питання в Кабміні, так і будуть їх вирішувати з новими персоналіями. Інше питання, чим доведеться поступитися для вирішення нагальних проблем. Ймовірно, найважче доведеться, якщо вся влада в керівництві центральних органів не розподілиться між кількома центрами впливу, а буде зосереджена в руках однієї групи вихідців з Донецького регіону.

Переходячи до інших подій тижня, варто відзначити, що все також продовжує займати максимум місця в стрічках і телевипусків новин "мильна опера" під назвою "Тимошенко в Качанівській колонії". Стараннями "режисерів" з тієї та іншої сторони ця потенційна трагедія (адже насправді перебувати в ув'язненні дуже важко морально і фізично) перейшла в зовсім інший жанр - не надто смішну комедію або просто фарс.

Минулого тижня розроблялася сюжетна лінія цього серіалу, пов'язана зі здоров'ям Тимошенко. Список персонажів, до якого традиційно входять адвокати, прокурори, активісти, тюремники і специ МОЗ, збагатився давно обіцяними іноземними лікарями. Втім, як це буває в "мильних операх", "серії", що вийшли, глядач міг безболісно пропустити - фінальні заяви виявилися передбачуваними і практично не відрізнятись від того, що говорили основні персонажі і до приїзду канадських і німецьких лікарів.

Причому головними медиками в цій справі, як не дивно, виступають прокурор і адвокат. "Ніякого стаціонарного лікування, тим більше оперативного втручання, не потрібно. Це - висновки зарубіжних фахівців, які обстежили Тимошенко", - заявив генпрокурор Віктор Пшонка. За його словами, думки зарубіжних та українських лікарів "практично збігаються". Мабуть, проявивши м'якість характеру, генпрокурор замість наступної заяви типу "і взагалі, вона - відома симулянтка" милостиво зазначив, що у Тимошенко є проблеми з хребтом. Цілком передбачувано захисник прем'єра Сергій Власенко говорив зовсім інше. За його словами, "іноземні лікарі констатували серйозні проблеми зі здоров'ям Тимошенко". "Зокрема, що стосується захворювань спини, вони поки не дійшли остаточного висновку і не виключають необхідності оперативного втручання", - заявив він. А завершила все інформація про те, що Тимошенко дозволила оприлюднити поставлений діагноз.

Передував цим заявам зовсім стандартний і неабияк обридлий набір фраз і дій - Власенко кудись не пускають, Тимошенко від чогось відмовляється, комісії щось обговорюють. Влада демонструє впевненість. Опозиція вимагає. Міжнародна громадськість обурюється, правда, чим далі - тим усе більш мляво.

Що запропонують "режисери" в наступних серіях? Теми, в принципі, намічені - продовження епопеї з лікуванням Тимошенко й іноземними лікарями (варіації на тему "на них тисне влада" і "на них тисне опозиція"), вимога апеляції за вироком і прийдешній суд у справі ЄЕСУ, нові скандали з VIP- відвідувачами, яких не пускають до колонії... Спроби одних робити так, щоб про Юлію Тимошенко не забували, а інших - щоб це скоріше всім набридло, і на Тимошенко перестали звертати увагу. Явно великі шанси на успіх мають другі - адже коли у 50-й серії серіалу (саме стільки днів Тимошенко вже перебуває, тобто відбуває покарання, у Харкові) Власенко заявляє, що охоронець колонії погрожував його застрелити, це вже нікому нецікаво і сприймається з неабиякою часткою іронії.

Тим часом добігає кінця суд над ще одним VIP-арештантом - колишнім міністром внутрішніх справ Юрієм Луценком. Для нього прокуратура вимагає менш суворого, ніж для Тимошенко, покарання - 4,5 роки ув'язнення. Логічно припустити, що якщо прокуратура вимагає - то суд не зможе їй відмовити. Однак можливо всяке. Цікавим ходом, наприклад, стало б виправдання Луценка. Це дало б владі серйозний козир у розмовах з міжнародною громадськістю - мовляв, ось вам яскравий доказ, що ніяких політичних переслідувань в Україні немає, а суди незалежні і неупереджені.

В економічній площині темою № 1 став тепер уже колишній (а якщо вірити оптимістичним заявам влади, то, може, і майбутній) гранд свинарництва України - агрокомбінат "Слобожанський", що - знаходиться на Чугуївщині. У старі часи зрозуміти, що ти під'їжджаєш до селища Чкалівське, в якому розташований комплекс, можна було з закритими очима - специфічний запах від життєдіяльності десятків тисяч кнурів було чути здалеку.

Зараз там тиша та гладь - на найбільшій в Україні свинофермі не залишилося жодної свині. Обласна влада закликає не робити з цього трагедії - мовляв, м'ясо підприємство все одно виробляло погане, його навіть держрезерв не брав. А замість цих неправильних свиней новий інвестор, ім'я якого поки ретельно приховують, розведе не меншу кількість тварин іноземних порід за сучасними технологіями. Однак виникають деякі сумніви. По-перше, свиней вирізали ще до того, як були завершені переговори з новим інвестором. Та й м'ясо пущеного під ніж поголів'я навряд чи було настільки поганим - не утилізували ж його, врешті-решт, а спокійно направили в торгівлю або на ковбаси. І наскільки хорошою буде, якщо вона буде, ця нова сучасна свинина, теж ще невідомо: те, наскільки натуральний продукт можуть дати сучасні технології у тваринництві, - тема для окремої розмови.

Лихоманити агрокомбінат почав уже давно - останні роки підприємство перетасовувало керівництво, зменшувало і відновлювало поголів'я свинок, накопичувало борги. Колишній господар "Слобожанського", народний депутат Віталій Данилов, явно більше цікавився розвитком футбольного бізнесу (він очолив Українську прем'єр-лігу), ніж свинарництвом. У результаті деякий час комбінат перебував в орбіті інтересів групи "СКМ" Ріната Ахметова - "Слобожанський" виявився великим боржником Першого українського міжнародного банку, який належить Ахметову. У ЗМІ навіть називали "СКМ" новим власником агрокомбінату. Проте в холдингу цей факт заперечували і бажання серйозно зайнятися вирощуванням свиней на Харківщині не проявили.

Тепер, за чутками, відновлювати "Слобожанський" збираються росіяни. "Необхідно повністю оновити все - починаючи від устаткування і закінчуючи породами вирощуваних свиней. Я дуже сподіваюся, що новий власник, який повинен з'явитися найближчим часом, буде мати достатньо коштів і досвіду для того, щоб зробити з агрокомбінату успішне підприємство, яким він і був", - заявив губернатор Михайло Добкін. "Це прекрасний інвестор. Цього року він планує інвестувати 50 млн.дол. у реконструкцію свинокомплексу, щоб уже в серпні розмістити там 5 тис. датських свиноматок. У планах - у 2013 р. мати там 70 тис. свиней. А надалі агрокомбінат буде нарощувати поголів'я до 100 тис. свиней", - випромінює оптимізм віце-губернатор з сільського господарства Віталій Алексейчук. Тепер головне, щоб настільки райдужні перспективи підприємства втілилися в життя: адже те, що було, вже зламано, а нове створювати значно важче.