Процедура присвоєння звання "Матері-героїні" триває від півроку і більше. Спочатку це питання розглядається в Харківській облдержадміністрації (ХОДА), потім - президентом України, а потім вирішення цього питання повертається в область. Про це 19 липня повідомила журналістам заступник начальника Головного управління у справах сім'ї, молоді та спорту - начальник управління у справах сім'ї та молоді ХОДА Лариса Козлова. За її словами, наймолодшим харківським матерям-героїням за 30 років, найстаршій - 96.

За словами Л. Козлової, цього року жінки, які отримали звання "Матері-героїні", можуть отримати одноразову допомогу в розмірі 8 тис. 880 грн. і 25-процентну доплату до пенсії.

Усього в Харківській області 515 матерів-героїнь, документи 295 з них зараз на узгодженні. У 2009 р. звання було присвоєно 337 жінкам. За словами Л. Козлової, почесне звання "Мати-героїня", присвоєне жінкам за часів СРСР, зараз необхідно підтвердити, тобто оформити документи заново.
 

Довідка "SQ". Почесне звання "Мати-героїня України" присуджується матерям, які народили та виховали (починаючи з восьмилітнього віку) п'ятьох і більше дітей, у тому числі усиновлених. Після присвоєння статусу матері-героїні мають право на отримання одноразової допомоги в розмірі, десятикратному до прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб.