Частка продукції з генетично модифікованими організмами (ГМО) склала 10,3% усього обсягу випробуваних у 2011 р. харчових продуктів та сировини. Про це 19 січня повідомили "SQ" у ДП "Харківстандартметрологія". Третина генно-модифікованих продуктів містила більше 0,9% генетично модифікованої ДНК. Така продукція підлягає обов'язковому маркуванню на наявність ГМО. Вміст ГМО був виявлений у кукурудзі, ковбасних виробах, харчосмакових добавках, пекарських сумішах і кондитерських виробах.

Довідка "SQ". З вересня 2009 р. на базі ДП "Харківстандартметрологія" працює відділення молекулярно-генетичних випробувань харчової продукції та продовольчої сировини. Воно оснащене тест-системами, які дозволяють визначати якісний і кількісний вміст ГМО методом полімеразної ланцюгової реакції в реальному часі.

Відділення було створене в складі Державної випробувальної лабораторії ДП "Харківстандартметрологія" за дорученням Держспоживстандарту України в рамках виконання постанови Кабміну (№ 468) про етикетування продукції, яка містить або вироблена з використанням генетично модифікованих організмів. Відповідно до цієї постанови, а також закону України від 17 грудня 2009 р. (№ 1778-17) "Про внесення змін до закону України "Про безпечність та якість харчових продуктів" щодо інформування громадян про наявність у харчових продуктах генетично модифікованих організмів (ГМО)" вся харчова продукція підлягає в Україні обов'язковому маркуванню про наявність або відсутність ГМО.