"Захворюваність на грип у Харківській області наразі значно нижча епідеміологічного порогу", - заявила 18 листопада журналістам головний державний санітарний лікар області Тетяна Колпакова. За її словами, на 45-му тижні 2010 р. (з 8 до 14 листопада) рівень захворюваності на грип та гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ) в області становив 16,67 випадків на 100 тис. населення при епідпорозі 39 випадків на 100 тис. населення. "Порівняно листопада 2009 р. показники захворюваності на грип нижче на 30%", - зазначила Т.Колпакова.

"На сьогодні на грип та ГРВІ в основному хворіють діти. Результати моніторингу показують, що найвищі темпи приросту хворих реєструють у Красноградському, Краснокутському і Шевченківському районах. Зараз у Харкові циркулюють звичайні сезонні віруси грипу A і B, імунітет до яких у населення частково вироблений. Також визначені аденовіруси, парагрип і змішані типи. Нових, незвичайних вірусів грипу не прогнозується", - підкреслила Т.Колпакова. За її словами, пік захворюваності на грип і ГРВІ очікується в останні три тижні року.

Також головний санітарний лікар області повідомила, що в Харківській області спостерігається зниження рівня захворюваності деякими хворобами. Так, з початку 2010 р. рівень захворюваності на туберкульоз в Харківській області знизився на 10%, і регіональні показники захворюваності зараз нижче середньоукраїнського рівня. Крім того, знизився рівень захворюваності на дизентерію, але цей показник усе ще залишається на досить високому рівні. Крім того, знизився рівень захворюваності на коклюш - на 30%, в 1,7 рази скоротилася захворюваність менінгококовою інфекцією (досягнуть середньоукраїнський рівень), на 40% - педикульозом (рівень нижче середньоукраїнського), на 10% - на гепатит А (рівень нижче середньоукраїнського).