У Харківській міськраді створено відділ забезпечення доступу до публічної інформації, який працює в громадській приймальні за адресою пл. Конституції, 7 (з 9:00 до 18:00). Про це 18 травня під час сесії міськради повідомив харківський міський голова Геннадій Кернес. За його словами, відділ створено на виконання вимог закону України "Про доступ до публічної інформації".

"У відділі ми забезпечили особливі умови для людей з обмеженими фізичними можливостями. На сьогодні вже отримано 48 запитів, на 17 направлені відповіді. Відповіді дані не пізніше ніж за п'ять робочих днів з моменту отримання запитів, як того вимагає закон. Запити надходять різного характеру - починаючи від генплану міста Харкова і закінчуючи декларацією про прибутки харківського міського голови. Ми всі передамо й опублікуємо, чекаємо нових запитів", - зазначив Г.Кернес.

За його словами, запити можуть бути індивідуальними або колективними, вони приймаються в усній, письмовій чи іншій формі, за телефоном, поштою, факсом або електронною поштою. Як підкреслив мер, на офіційному сайті Харківської міськради можна ознайомитися з правилами оформлення запитів, а також побачити їх статистику і звіт про роботу з ними.

Довідка "SQ". У Харківській облдержадміністрації також створено управління забезпечення доступу до публічної інформації. В управлінні працює два відділи: відділ з роботи із запитами на інформацію та відділ із забезпечення оприлюднення інформації. Штат управління - 11 осіб. Очолює управління колишній заступник начальника загального відділу ХОДА Дмитро Ястребов. Нове управління працює за адресою вул.Мироносицька, 33.

5 травня президент України Віктор Янукович підписав два укази про забезпечення доступу до публічної інформації у зв'язку зі вступом 9 травня в силу відповідного закону. В указах президент поклав персональну відповідальність за виконання закону про доступ до публічної інформації на керівників центральних органів виконавчої влади. Закон про доступ до публічної інформації покликаний спростити доступ громадян до інформації органів влади і місцевого самоврядування, уніфікувати порядок акредитації журналістів, прискорити терміни отримання відповідей з державних установ на запити.