85 студентов-сирот из Киева и Харькова в течение всего учебного года будут получать стипендии от "Филип Моррис Украина"85 студентів-сиріт з Київської та Харківської областей з вересня 2010 р. до травня 2011 р. будуть щомісячно отримувати іменні стипендії сумою 1 тис. 300 грн. для успішного навчання та соціальної адаптації (крім державної стипендії - "SQ"). Подібна стипендіальна програма організована завдяки ініціативі компанії "Філіп Морріс Україна" спільно з Фондом допомоги і розвитку дітям Чорнобиля (ФДРДЧ). Про це 17 листопада в прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" повідомила менеджер програм ФДРДЧ Євгенія Медведенко. За її словами, під час розробки програми ініціатори керувалися необхідністю створити для студентів-сиріт умови, за яких би вони мали можливість отримати якісну освіту й успішно освоїти обрану професію.

"Насправді закінчити вищий навчальний заклад вдається дуже малому відсотку студентів-сиріт, причому багато в чому через те, що для повноцінного життя молодої людини недостатньо фінансової підтримки держави. Сучасному студенту потрібно не тільки харчуватися і десь жити, а й мати навчальну літературу, комп'ютер з доступом в інтернет, можливість вивчати іноземні мови. А державної стипендії в 900 грн. на це все не вистачає", - зазначила директор Фонду допомоги дітям Чорнобиля Алекса Мілянич.

Як підкреслив директор з корпоративних зв'язків компанії "Філіп Морріс Україна" Костянтин Рябенко, фінансова допомога, що надається, допоможе зосередитися на якісному навчанні - оплатити курси, не передбачені навчальною програмою, придбати спеціалізовану літературу, мультимедійні засоби. "Також програма націлена на розвиток особистої відповідальності студента, вміння планувати бюджет і самостійно вирішувати проблеми", - додав К.Рябенко.

За його словами, одна з умов участі в програмі - використання 40% суми стипендії на безпосередні навчальні цілі. Для підтвердження кожен студент повинен буде надавати звіт про те, на що саме витрачена "навчальна частина" стипендії.

Під час прес-конференції учасникам програми, які навчаються у ВНЗ Харкова (40 осіб), були вручені сертифікати на отримання стипендій.

Довідка "SQ". Організатори стипендіальної програми отримали 250 заявок на участь у конкурсі на отримання іменних стипендій протягом усього навчального року. Були відібрані 85 осіб, які найбільш логічно і раціонально розписали на що, куди і з якою метою ними будуть витрачені отримані кошти.

У 2009 р. лише 7% випускників українських шкіл-інтернатів стали студентами вишів.

Фонд допомоги і розвитку дітям Чорнобиля - міжнародна благодійна організація, яка працює для порятунку життів дітей по всій Україні шляхом втілення необхідних для цього медичних і соціальних програм. З 1990 р. фонд зробив 32 авіа та 18 морських перевезень вантажів з медичною допомогою вартістю понад 63 млн.дол. для реалізації медичних програм в 31 партнерській лікарні по всій Україні.

ЗАТ "Філіп Морріс Україна" (ФМУ) входить до складу компанії "Філіп Морріс Інтернешл Iнк." (ФМІ). ФМІ розпочала свою діяльність на українському ринку 1993 р., зареєструвавши представництво у Києві. ФМУ - це виробництво в Харківській області, центральний офіс у Києві, 9 регіональних офісів і 6 складів для дистрибуції. На фабриці компанії виготовляють такі марки сигарет, як "Parliament", "Marlboro", "Chesterfield", "Virginia Slims", "L & M", "Bond Street", "Next", "Optima", "Muratti", "President" , "Vatra Premium", "Vatra Filter", "Kosmos", "Lider" для внутрішнього ринку та експорту до Вірменії, Грузії, Молдови. У 2009 р. ФМУ виготовило понад 39 млрд штук сигарет. У 2009 р. частка ринку компанії досягла 35,9%.