Судова реформа призвела до того, що суди потрапили під контроль виконавчої влади. Про це 16 травня заявив журналістам у Харкові народний депутат Юрій Кармазін (фракція "Наша Україна - Народна самооборона").

За його словами, після прийняття закону "Про судоустрій і статус суддів" Верховний суд виявився фактично ізольованим від скарг громадян на рішення судів. "Для того щоб громадянин міг оскаржити якесь рішення суду, повинна пройти процедура допуску: Вищий адміністративний суд або Вищий господарський суд або Вищий суд з розгляду цивільних справ самі повинні прийняти рішення про те, щоб передати скаргу до Верховного суду. Очевидно, що ніхто з них не буде зацікавлений у видачі такого допуску, і очевидно, що такий порядок - не на користь громадянам України", - заявив Ю.Кармазін. Він зазначив, що пропонував альтернативний варіант судової реформи.

Нардеп також заявив, що комітет Верховної Ради з питань правосуддя тепер повністю відсторонений від розгляду питання про діяльність суддів. "Проведена цими "вершниками без голови" судова реформа призвела до того, що грубо порушена Конституція. Ми чекаємо, що і Конституційний суд прийде колись до цих же висновків, які очевидні кожному студенту першого курсу юридичного факультету", - заявив Ю.Кармазін .

Довідка "SQ". Закон "Про судоустрій і статус суддів" набув чинності 3 серпня 2010 р. Він передбачає проведення реформи судової системи. Зокрема, з'являється новий, вищий спеціалізований суд з розгляду кримінальних та цивільних справ. Військові суди ліквідуються. Змінюється процедура призначення суддів уперше. Розширюються повноваження Вищої ради юстиції щодо питань призначення і звільнення суддів, а компетенція Верховної Ради, навпаки, звужується. Верховний суд фактично втратив повноваження касаційного суду.