П'ятеро дітей з особливими потребами, які мешкають у Харкові, почали проходити курс дельфінотерапії в харківському дельфінарії "Немо" в рамках договору про соціальну співпрацю між дельфінарієм і керівниками Харкова й області. Про це 16 листопада повідомила директор Департаменту охорони здоров'я та соціальних питань Харківської міськради Світлана Горбунова-Рубан, передав сайт міськради.

"На сьогодні вибрана перша група з п'яти дітей з важкими формами захворювання, але, на думку фахівців, є надія на те, що дельфінотерапія сприятиме їх одужанню", - зазначила С.Горбунова-Рубан. За її словами, один сеанс коштує 650 грн., а потрібно пройти хоча б 10 сеансів, щоб курс лікування був ефективний. "Угода була підписана на рік, вона передбачає лікування 50 дітей", - підкреслила С.Горбунова-Рубан.

За її інформацією, звернень батьків, які б хотіли провести курс дельфінотерапії для своїх дітей, досить багато. Тому для об'єктивності роботи була створена комісія при управлінні охорони здоров'я з числа профільних фахівців, які можуть дати рекомендації і професійні висновки з приводу необхідності проведення дельфінотерапії для тієї чи іншої дитини. Також визначається матеріальне становище сім'ї, яка звертається з приводу проходження безкоштовного курсу дельфінотерапії. "Ми в першу чергу беремо сім'ї з найбільш низьким рівнем прибутку та з дитиною з найбільш чіткими медичними показаннями для дельфінотерапії", - зазначила С.Горбунова-Рубан.

Довідка "SQ". Дельфінотерапія є альтернативним, нетрадиційним терапевтичним методом, заснованим на спілкуванні людини і дельфіна. Це спеціально організований процес, що протікає під наглядом низки фахівців: лікаря, психолога (психотерапевта, дефектолога, педагога). Дослідження показали, що застосування дельфінотерапії позитивно впливає на лікування таких захворювань, як ранній дитячий аутизм і синдром Аспергера, синдром Дауна та інші.