"Друковані ЗМІ не виживуть у тому технологічному вигляді, в якому вони існують зараз - на паперових носіях. Вони поступово припинять своє існування", - заявила 16 листопада під час круглого столу "Яке майбутнє чекає на газети та журнали з розвитком інтернету?" журналіст харківської газети "Час" Олена Зеленіна. "Але я більш ніж упевнена, що сутність газетної журналістики не зміниться. Газети помруть не тому, що в них працюють не ті люди, або вони недостатньо кваліфіковані, або вони випускають неякісний продукт. Газети просто технологічно перейдуть у нову якість", - зазначила О.Зеленіна. За її словами, з цим переходом збережеться величезна кількість грошових коштів, зокрема, тих, що раніше витрачалися на доставку преси. "Зараз, умовно кажучи, зі 100 грн. вартості річної передплати на одного читача 80 грн. становить поштова доставка", - зазначила журналіст.

З думкою, що друковані ЗМІ будуть поступатися місцем новим технологіям і новим способам зчитування інформації, погодився і головний редактор газети "Главное" Євген Маслов. Він зазначив, що падіння тиражів газет є всесвітньою тенденцією. У бік електронних ЗМІ також зміщують економічні важелі, а саме рекламний ринок - ще одну складову газетно-журнального ринку, який поступово переміщається в інтернет. "Інтенсивність читання в інтернеті безумовно буде рости", - заявив Є.Маслов. Але разом з тим з'являться такі проблеми, як незахищеність авторських прав в інтернеті, а також не дуже зрозуміло, за рахунок чого буде здійснюватися оплата журналістської праці. "У друкованих ЗМІ легко порахувати: у вартість передплати входить виробництво газети, зарплата співробітників і т.д. В інтернеті такого поки немає", - зазначив Є.Маслов.

За словами головного редактора газети "П'ятниця" Ігоря Піддубного, незважаючи на те що багато людей знайшли все, що їм потрібно, в інтернеті, існують величезна ніша тих, хто звик знаходити газету в поштовій скриньці. "І їх ніяк не перевиховаєш, щоб вони використовували більш сучасні носії. Також є величезна кількість людей, які читають пресу в поїздах, на вокзалах, - зазначив І.Піддубний. - Мені б дуже хотілося, щоб ми якомога швидше перейшли від паперової смуги в інтернет, але при цьому потрібно залишити трохи друкованих примірників, зокрема, для пенсіонерів". За словами І.Піддубного, також рано чи пізно припинять своє існування всі комунальні ЗМІ.

Довідка "SQ". У Харківській області виходить 320 періодичних друкованих видань, 27 районних і міськрайонних газет.