До 25% студентів вищих навчальних закладів повинні мати можливість придбати науковий досвід за кордоном, тобто бути академічно мобільними. Про це 16 листопада заявила журналістам перший проректор Харківського гуманітарного університету "Народна українська академія" (ХГУ НУА) Катерина Астахова. За її словами, академічна мобільність - це важливий чинник освітньої євроінтеграції. "Академічна мобільність - це можливість для студентів, аспірантів і молодих учених продовжити освіту або придбати науковий досвід за кордоном шляхом участі в короткостроковій освітній або науково-дослідній програмі", - відзначила К.Астахова.

За її словами, теоретично Україна приєдналася до всіх європейських положень і документів, які забезпечують академічну мобільність. "А от спробувати організувати цей процес на практиці в Україні досить складно. Йдеться не про те, що хтось проти. Справа в тому, що існують різні системи освіти, інтегрувати і зістиковувати які досить складно. Тому спробувати реалізувати напрямки, що дозволяють студентові семестр відучитися за кордоном і повернутися до основного свого ВНЗ чи викладачеві з'їздити за кордон відчитати навчальний курс і повернутися, організаційно та фінансово-управлінські дуже складно", - підкреслила проректор ХДУ НУА.

Довідка "SQ". 17-18 листопада в Харківському гуманітарному університеті "Народна українська академія" відбудеться міжнародна науково-практична конференція "Академічна мобільність - важливий чинник освітньої євроінтеграції". Початок о 10.00. Планується участь учених та керівників провідних ВНЗ України (Дніпропетровськ, Донецьк, Київ, Харків, Черкаси) та зарубіжних країн (Німеччини, Польщі, Росії, США, Швеції та Естонії). Головна мета заходу - розглянути стан та перспективи розвитку академічної мобільності, з'ясувати існуючі перешкоди та узагальнити позитивний досвід, накопичений вишами.