Электрички в Белгород и массовая забота о здоровье ТимошенкоМинулого тижня Південна залізниця приголомшила інформацією про те, що з 1 серпня можуть бути скасовані всі електрички до Бєлгорода і назад. Ініціатор цього - російська сторона, точніше - компанія "Черноземье", яка курирує ці маршрути від Росії. Причина - у "Черноземья" немає грошей на фінансування приміських міждержавних поїздів. Якщо договір між цією російською компанією і Південною залізницею таки буде розірваний, з серпня перестануть курсувати 12 пар приміських поїздів - не тільки до Бєлгорода, а й до інших станцій бєлгородського напряму.

Звичайно ж, питання намагаються врегулювати на всіх рівнях. Начальник Південної залізниці Віктор Остапчук направив звернення з проханням зберегти прикордонні маршрути президенту ВАТ "Російські залізниці" Володимиру Якуніну, голові Харківської облдержадміністрації Михайлу Добкіну, генеральному консулу Росії у Харкові Сергію Семенову, начальнику Південно-Східної залізниці Анатолію Володьку. Віце-губернатор Андрій Моченков розповів, що керівництво Харківської обладміністрації обговорило це питання з колегами з Бєлгорода. Бєлгородська влада звернеться до Держдуми з проханням виділити 15 мільйонів рублів на фінансування електричок і сподівається на позитивне рішення російських парламентарів.

Міждержавне повідомлення в прикордонних регіонах - це не примха чи щось бажане, це необхідність. У Харківській області мешкає чимало вихідців з Росії, які осіли тут ще за часів СРСР, найчастіше - приїхавши навчатися до наших вишів і залишившись після їх закінчення в Україні. Багато хто з них - уродженці саме Бєлгорода або Бєлгородської області, тому що регіони сусідять. Електрички - це найбільш традиційний спосіб "з'їздити до родичів". Автобус або маршрутка, звичайно, доїжджають до пункту призначення набагато швидше: дістатися до Бєлгорода автотранспортом з урахуванням проходження митниці можна за дві - дві з половиною години, електрика же йде 4 години. Але на автобус не завжди можна взяти квиток, тим більше - перед самим від'їздом, а електрички вміщають усіх охочих. Та й дешевше вони на порядок: квиток на автобус до Бєлгорода коштує 60 гривень, на будь-який пасажирський потяг цього напрямку - 75-100 гривень, а на електричку - близько 20. Пенсіонери ще й мають пільги на проїзд. Якщо електрички скасують, то для того, щоб задовольнити існуючий попит на транспорт у бєлгородському напрямку і не викликати невдоволення населення, треба буде як мінімум значно збільшити парк автобусів, які обслуговують цей маршрут. Як максимум - задуматися про коригування тарифної політики, але цього, звичайно, ніхто робити не буде.

Є ще одна категорія людей, по яким скасування цих приміських поїздів ударить дуже сильно. Саме в електричках на маршруті Харків-Бєлгород досі можна зустріти "човникарів", причому це не поодинокі випадки, а масове явище. У великих картатих сумках, які асоціюються з 90-ми роками, вони перевозять все: продукти, одяг, галантерею... І якщо людей, які їздять до сусіднього регіону Росії в особистих цілях, ще можна пересадити на автотранспорт, то тих, для кого електричка Бєлгород -Харків - засіб ведення бізнесу, автобус ніяк не влаштує. По-перше, таких людей дуже багато. По-друге, митне оформлення пасажирів електрички і пасажирів автобуса - це дві різні речі: перше проходить набагато більш формально і що найголовніше - в електричках багаж майже не оглядається, його не треба ставити на рухому стрічку і так далі. Звичайно, цю ситуацію можна оцінювати по-різному. Ясна річ, що цей "бізнес на електричках" не має нічого спільного з оподаткуванням і часто відверто незаконний. Якщо зі скасуванням електричок він теж зачахне - то для держави це ніби як плюс. Але з іншого боку, ідеально було б перевести його на легальні рейки, але цього не станеться, і це мінус. Крім того, що будуть робити ті сотні людей, які позбудуться заробітку? Це теж велике питання.

Минулого тижня з новинних стрічок знову не сходили події, пов'язані з Юлією Тимошенко, які стараннями їх учасників уже складно охарактеризувати яким-небудь іншим словом, окрім "метушня". Причому в останні дні досягли успіху в цій справі не прихильники і захист екс-прем'єра, як це було раніше, а її супротивники, які, правда, намагаються заперечувати свою участь у черговій ескалації конфлікту.

Отже, з минулотижневих подій, які стосуються Тимошенко: і Київський райсуд Харкова, який розглядає другу справу екс-прем'єра, і Вищий спецсуд, що займається касацією у справі першого, свої засідання перенесли. Причина однакова: суд хоче отримати інформацію про стан здоров'я підсудної, а висновок медекспертизи не готовий - кількох тижнів на це не вистачило. Примітно, що обидва суди в принципі можуть розглядати справи без підсудної, але цього не роблять. Наявна спроба затягнути процес. І якщо у випадку з касаційною скаргою це зрозуміло, то відкладання в довгий ящик другої справи якось не вписується в загальну концепцію ситуації. Можливо, мета такої тактики влади - дочекатися рішення Європейського суду з прав людини, яке має бути на початку осені, і залежно від його суті і загального тону скоригувати подальші дії.

А поки що ці події як зазвичай потонули в хвилі супроводжуючих їх дій. Минулого тижня всі несподівано перейнялися станом здоров'я Юлії Володимирівни і динамікою її лікування. Ще недавно громадськості всіляко намагалися нав'язати думку, що екс-прем'єр - симулянтка, але в останні дні її доля раптово схвилювала дуже багатьох. Спочатку зі спільною заявою виступили кращі харківські медики, які відзначили, що лікування "вахтовим методом", яке практикують фахівці з німецької клініки "Шаріте", не дає результатів, пацієнтка, як і раніше хвора, і це дуже тривожно. Крім того, такий підхід у цілому дискредитує вітчизняну медицину. Потім ці ж лікарі викликали лікаря екс-прем'єра Лутца Хармса на консиліум і залишилися незадоволеними його проведенням. Правда, претензій було більше до адвоката лідера БЮТ Сергія Власенка, ніж до Хармса. Потім представники громадських організацій буквально слово в слово повторили заяву лікарів і теж висловили стурбованість здоров'ям Тимошенко. Потім якісь молоді люди почали відверту травлю доктора Хармса, зустрічаючи його з різними плакатами біля готелю та проводжаючи в аеропорту (кажуть, це були представники "Молодих регіонів", але лідер організації це заперечує). На думку цих активістів, Хармс бере гроші за те, щоб піарити версію про важку хворобу екс-прем'єра. Потім головлікар ЦКБ заявив, що в палаті Тимошенко знайшли якісь викинуті таблетки, і все знову заговорили про те, що вона насправді здорова (хоча ще пару днів тому харківські лікарі були впевнені, що ніби як хвора). Власенко звично відбивався, роблячи емоційні заяви і апелюючи до темного минулого опонентів...

В цілому ситуація залишає все більш стійке відчуття бруду. Настільки спонтанні й одноголосні виступи і медиків, і громадських діячів, і "молоді, яка має громадянську позицію" викликають сумніви в їх щирості. Очевидно, що всіма цими людьми хтось диригує. От тільки виглядає цей колективний прояв турботи вже дуже награно, а у випадку із заявою медиків - відверто недобре. Так, те, що Тимошенко відмовилася від послуг українських лікарів, дійсно дискредитує вітчизняну медицину. Але говорити про це треба було відразу і постійно. А тепер імена видатних харківських фахівців в очах світової громадськості будуть замішані в політичному скандалі і маніпуляціях, і що в результаті їх більше дискредитує - невідомо.

Нападки на Хармса теж виглядають як слідування логіці "на війні всі засоби гарні". Так, усім відомо ставлення канцлера Німеччини Ангели Меркель до процесу над Тимошенко, ситуації в Україні й особисто до Віктора Януковича, а Хармс - з Німеччини. Так, Тимошенко дійсно лікується вже два місяці, але ж точних відомостей про її стан у широкої громадськості немає. Але це не головне. Головне - те, що "Шаріте" - це не просто "німецька приватна клініка", як намагаються представити українській громадськості. Це найбільший медичний комплекс Європи з 300-річною історією. До складу "Шаріте" входить близько 100 клінік та інститутів, там працює 10 тисяч фахівців і щорічно лікується мільйон осіб. Такі структури дуже серйозно ставляться до свого іміджу і не будуть ризикувати репутацією заради одного, нехай і VIP-пацієнта. І доктор Хармс - це частина "Шаріте", в даному випадку - особа "Шаріте". Найімовірніше, він робить усе можливе, але - в рамках тих умов, які поставила йому сама Тимошенко (кров вона як і раніше не здає, від ін'єкцій відмовляється). І цькування доктора - хід абсолютно безглуздий і дуже негарний. Те, як грубо це було зроблено, навіть наводить на підозру, що основна мета - вижити Хармса, змусити його відмовитися від пацієнтки. Якщо це станеться, прихильники Тимошенко заговорять про те, що до екс-прем'єра приставлять вітчизняних медиків, щоб вбити її... Як би безглуздо це не звучало, в цих словах можна буде знайти певну логіку. І тоді українська медицина буде дискредитована ще раз.