Мешканці сел. Федорці, яке знаходиться біля нової злітно-посадкової смуги Харківського аеропорту, другий рік домагаються, щоб влада звернула увагу на незручності, які вони зазнають через зльоти і посадки літаків у безпосередній близькості від їхніх будинків. Про це 16 березня на ток-шоу "Коло запитань" у прес-центрі інформаційного агентства "STATUS QUO" розповів голова ініціативної групи місцевих мешканців Олександр Колесник.

За його словами, після будівництва нової злітно-посадкової смуги аеропорту над будинками місцевих мешканців постійно сідають і злітають літаки. Як заявила "SQ" місцева мешканка Ірина Закатнова, її будинок знаходиться у 200 метрах від злітно-посадкової смуги. На день над її будинком пролітає близько 20 літаків, через що в будинку виникають шум і вібрація. Вона також зазначила, що вартість земельних ділянок та нерухомості в цьому районі різко впала.

"Коли будували цю смугу, нас ніхто не попередив про те, якими незручностями це загрожує. Ми вже не зможемо продати нашу нерухомість за нормальною ціною: хто купить будинок, над яким щодня літають літаки?" - зазначила І.Закатнова. За її словами, від цих проблем страждають 45 місцевих мешканців. Вони впродовж двох років зверталися з цього питання до Генеральної прокуратури, прокуратури Харківської області, до міської та обласної владі, але у відповідь "приходять відписки". Місцеві мешканці домагаються, щоб їм виділили компенсацію за незручності або відселили в інше місце.

Довідка "SQ". У міжнародному аеропорту "Харків" у листопаді 2011 р. уведена в лад нова злітно-посадкова смуга (ЗПС) довжиною 2500 м (курс 07/25). Одночасно з нею продовжує діяти стара смуга (курс 08/26). У січні цього року введено в експлуатацію новий перон на 21 місце для всіх типів середньомагістральних повітряних суден (наприклад, "Boeing 737" і "Airbus A-320"). Реконструкція аеропорту проходить у рамках підготовки Харкова до Євро-2012.