Тема номер один минулого тижня - масове отруєння в Богодухові. У понеділок стало відомо, що трохи більше 20 осіб, майже всі - діти, протягом вихідних були госпіталізовані із симптомами гострої кишкової інфекції. До кінця тижня кількість постраждалих сягнула 120 осіб, переважна більшість з них - діти із семи шкіл, розташованих у Богодухові та прилеглих селах, решта - дорослі: батьки і медперсонал, які контактували з отруєними дітьми. До того ж з'ясувалося, що перші хворі з'явилися ще в кінці вересня - тоді за медичною допомогою звернулися двоє учнів молодших класів. Уже 3 жовтня в них була діагностована дизентерія, але жодних попереджувальних заходів ні санепідемстанція, ні райуправління освіти, ні керівництво гімназії не вжили. До вихідних 20-ти школярам поставили діагноз "дизентерія", аналізи інших ще не готові.

Ситуація однозначно настільки критична і загрожує такими неприємними наслідками, що й обласна влада, й профільні відомства на зразок СЕС зробили все, щоб "розкрутити" її щонайшвидше. Бралися аналізи, проводилися перевірки, приїхала спеціальна комісія МОЗ... Уже у вівторок стало відомо, що діти отруїлися вершковим маслом, причому спочатку якість продукту була нормальною, а інфекцію заніс до нього постачальник. Небувалий випадок - відразу назвали й ім'я цього недбайливого постачальника. Виявилося, що школи і садочки Богодухівського району закуповують молочні продукти не безпосередньо у виробника, хоча в області і навіть безпосередньо в Богодухівському районі є молокозавод з нормальною репутацією, а в посередника, фізособи-підприємця. Людмила Мальченко протягом шести років поставляла продукти до 15 навчальних закладів району. Вона нещодавно перехворіла на дизентерію, і виникнення всіх осередків інфекції МОЗ схильний пов'язувати саме з її роботою. На додачу виявилося, що документи, що дозволяють Мальченко постачати продукти до шкіл, сфальсифіковані: печатки на них проставлені неіснуючим медичним закладом. Окрім того, Мінохоронздоров'я дійшло висновку, що поширенню інфекції сприяли ще й порушення при зберіганні та приготуванні продуктів безпосередньо в навчальних закладах. Фахівці СЕС констатували грубі порушення санітарно-гігієнічного і протиепідемічного режиму в їдальні Богодухівської гімназії № 1, де найбільше отруєних.

Зараз заняття у 20 школах та 4 садках Богодухова припинені. Правда, офіційне розпорядження про їх закриття стало скоріше формальністю: багато дітей і так не ходили до школи, тому що батьки банально боялися їх відпускати. В їдальнях проводиться дезінфекція, школярі повернуться до занять тільки після медоглядів. Договір з Мальченко розірваний, укладено угоду з іншим постачальником, продукти знищені. Матеріали СЕС направлені до прокуратури, за фактом отруєння дітей у Богодухові порушено кримінальну справу. Губернатор Добкін доручив створити в районі спеціальне комунальне підприємство, яке буде займатися виключно постачанням продуктів до навчальних закладів, і ввести в школах посаду дієтсестри. Прем'єр-міністр Азаров заявив, що випадок у Богодухові ще раз продемонстрував необхідність реформування СЕС, у рамках якого планується звільнити половину співробітників санепідемстанцій.

Дизентерія - це вкрай неприємне ураження шлунково-кишкового тракту, до якого схильні в основному діти. Звичайно ж, сучасна медицина успішно з нею справляється, і при своєчасному початку лікування одужання настає за десять днів - два тижні. Затягування з лікуванням може обернутися більш тривалою і важкою формою захворювання, і в цьому контексті замовчування інформації про перші випадки отруєння в Богодухові могло стати фатальною помилкою. Ще дизентерія страшна можливими ускладненнями, до яких входять, наприклад, перитоніт або пневмонія.

Загалом, діти - це основна група ризику при захворюванні на дизентерію, і саме тому звідусіль йдеться про величезну увагу, яку в школах і садках приділяють санітарним нормам. Подія в Богодухові наводить на думку, що ця увага часто може бути дуже формальною і лише показовою. Звичайно, бувають випадки отруєння зіпсованими або зараженими продуктами. Але те, що постачальник шість років (!) працював за сфальсифікованими документами, взагалі не вкладається в рамки здорового глузду. Перше питання - хто їх до цього перевіряв і чи перевіряв взагалі? Друге - хто і як їх підробляв? Третє - як справи з документами в решти постачальників продуктів регіону, випадково не так само? Це все питання до прокуратури та органів слідства, і в цілому вони виходять далеко за рамки даного конкретного випадку отруєння.

Другий примітний момент - те, що по ходу розслідування цієї ситуації, так би мовити, ненароком, з'ясувалося, що і в шкільних їдальнях не все гладко. Санепідемстанція в загальних рисах пояснила, що саме ховається за формулюванням "порушення санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режиму в харчоблоці". Йдеться про недотримання правил зберігання продуктів, використання продуктів без маркування та супровідної документації, що підтверджує їх якість і безпеку, відсутність контролю за організацією харчування, недостатня кількість інвентарю для прибирання. М'яко кажучи, виходить, що в не зовсім чистому приміщенні шкільної їдальні дітям можуть приготувати не зовсім свіжі продукти. У таких умовах нехай не дизентерію, але банальне отруєння або розлад шлунку можна отримати коли завгодно.

Ще один аспект ситуації - поведінка постачальника. Люди, від яких прямо або побічно залежить здоров'я інших людей, тим більше - дітей, повинні мати якесь почуття соціальної відповідальності. Якщо ця жінка перехворіла на дизентерію, їй мали пояснити, що вона могла стати переносником інфекції. І від постачання продуктів до шкіл у такій ситуації варто було б утриматися.

Непокоїть і те, що кількість хворих з дня в день продовжує зростати: у п'ятницю їх було 70, а в суботу - вже 120. Інкубаційний період у дизентерії - зазвичай 2-3 дні, більше - рідко. На сполох забили вже тиждень тому, і поява нових пацієнтів наводить на думку, що в якихось школах, незважаючи на попередження, дітям продовжували давати зіпсований продукт або ж не обмежили контакти вже хворих зі здоровими. Якщо це так, то подібна кричуща безвідповідальність не менш безсовісна, ніж поведінка постачальника.

Є, правда, в цій ситуації і позитивний момент - наскільки це взагалі можливо в подібному випадку. Налякані подією чиновники різного рівня і різних відомств тепер напевно всерйоз візьмуться за питання організації харчування в школах. Звичайно, буде кілька оргвисновків - головний санлікар Богодухівського району вже звільнений, і, найімовірініше, це не остання людина, що позбулася посади. Але найголовніше - ймовірно, будуть перевірки - і постачальників, і кухарів, і стану шкільних та дитсадівських їдалень. Можливо, це дозволить хоч трохи навести лад і чистоту (у всіх сенсах) у цій сфері та уникнути якихось неприємних моментів у майбутньому.

Ще одна тема, яка минулого тижня хвилювала харків'ян, мабуть, навіть більше, ніж те, що трапилося в Богодухові, тому що безпосередньо стосується всіх, - це початок опалювального сезону. У вівторок різко і відразу похолодало, і питання "коли ввімкнуть опалення?" буквально передавалося з вуст до вуст. Використовувана комунальниками схема така: опалення вмикають, коли середньодобова температура повітря протягом трьох днів не піднімається вище плюс восьми градусів. Зазвичай це буває якраз десь 15 жовтня. Минулого тижня, тобто в десятих числа жовтня, поступово почали опалювати об'єкти соціальної сфери - лікарні, пологові будинки, садки, школи... Розпорядження про початок опалювального сезону в житловому фонді міста теж підписане: батареї повинні почати теплішати якраз з понеділка, 15 жовтня. Але ось з цим можуть бути проблеми.

Справа в тому, що важливу роль у ввімкненні опалення в Харкові відіграють ТЕЦ-3 і ТЕЦ-5. Звичайно, велике навантаження бере на себе і КП "Харківські теплові мережі", але опалювати все місто без двох ТЕЦ просто неможливо. А теплоелектроцентралі не працюють: ТЕЦ-5 - з серпня, ТЕЦ-3 - з вересня. НАК "Нафтогаз України" просто перестав давати їм газ. Причина - багатомільйонні борги: заборгованість області за газ - майже півмільярда гривень. Обласна та міська влада ще влітку і на початку осені клятвено запевняла, що до 1 жовтня теплоелектроцентралі запустять. Проте вже 15-е, і вони не працюють. Ситуація вкрай туманна і неприємна. Проблема боргів за газ, на жаль, не втрачає актуальності вже багато років незалежно від зміни влади в країні і загальної економічної ситуації. Її причина дуже проста: чинні тарифи на газ і теплопостачання не покривають витрат підприємств ТКЕ на їх надання та виробництво. Оскільки піднімати тарифи держава не хоче (адже в нашій країні це чисто політичне питання), вона декларувала свій намір компенсувати теплопостачальним підприємствам різницю в тарифах. Але далі декларацій справа практично не пішла. В підсумку на даний момент держбюджет заборгував харківським підприємствам майже 830 мільйонів компенсації різниці в тарифах, виділений ліміт на погашення трохи більше 200, але гроші так і не надійшли. У підсумку виходить замкнуте коло: держава заборгувала місцевим теплопостачальним підприємствам, а вони заборгували державному "Нафтогазу України". Останній, до речі, зі свого боку теж перебуває в дуже непростій ситуації: йому не потрібні і його не влаштовують ніякі запевнення, обіцянки, вибачення і пояснення, тому що НАКу треба розраховуватися за російський газ, причому виключно грошима, а не запевненнями, обіцянками, вибаченнями і поясненнями. Відсутні кошти він, до речі, постійно добирає із багатостраждального держбюджету. У цій сумній ситуації "Нафтогаз", схоже, вирішив хай і не отримати свої гроші, але хоча б заощадити і не нарощувати борги - і відключив харківським ТЕЦ газ...

Щоправда, зневірюватися все ж не варто - цього року так точно. За два тижні - парламентські вибори, і влада не допустить, щоб напередодні волевиявлення електорат безбожно мерз у холодних квартирах: це може викликати у виборців спонтанне бажання поміняти цю владу на іншу... Тому, найімовірніше, "Нафтогаз" стане заручником політичної доцільності та отримає якесь пряме і недвозначне розпорядження від Кабміну виділити необхідні для опалення житлового фонду ліміти газу. До речі, востаннє щось подібне було в Харкові у 2008 році: тоді політичні антагоністи Арсен Аваков і Михайло Добкін, губернатор і мер, об'єдналися в боротьбі з "Нафтогазом", НАК довго упирався, і в підсумку ситуацію вирішила прем'єр-міністр Юлія Тимошенко. Вона зобов'язала "Нафтогаз" надати харківським підприємствам теплокомуненерго газ. Ймовірно, так буде і цього разу. Борги місцевих ТЕЦ і "Тепломереж" нікуди не дінуться, а напевно продовжать рости, в цілому порочна практика "заборгованостей по колу" за неможливості взаємозаліків залишиться, а ситуація з опалювальним сезоном, що починається зі скрипом, з більшою часткою ймовірності повториться наступного року. Але рішення цих проблем дуже глобальне, вимагає політичної волі та готовності нести електоральні втрати. Поки що є цілі поменше, зате в осяжному майбутньому, і їх досягнення вже точно не припускає ніяких електоральних втрат.

І кілька слів про парламентські вибори. До них залишилося всього нічого - два тижні, і в цей фінальний відрізок нарешті почалися спроби якихось маневрів: до цього кампанія була напрочуд прісною. В кінці минулого тижня партія "Собор", якій волею випадку пощастило відкривати виборчий бюлетень, прийняла рішення не брати участі у виборах за списками. Причина - розуміння неможливості подолати прохідний 5%-й бар'єр і небажання своєю участю відтягнути голоси в інших опозиційних сил. Тепер Центрвиборчком повинен ухвалити відповідне рішення, і тоді в бюлетені навпроти "Собору" буде значитися "вибув".

Політична партія кращого боксера України з тією ж благою метою перемоги єдиним опозиційним фронтом відкликала деяких своїх кандидатів-мажоритаріїв на користь висуванців від "Батьківщини". У Харківській області це рішення торкнулося п'яти округів. "УДАР" чекає від "Батьківщини" дій у відповідь - вона пообіцяла поступитися округом, де ніби як більш популярні кандидати Кличка. Правда, сьогодні, 15 жовтня, - останній день, коли до ЦВК можна подати документи про зняття з передвиборчих перегонів. Чи встигнуть опозиціонери юридично оформити свої наміри - питання.

А в цілому це пожвавлення виборчої кампанії навряд чи якось відчутно позначиться на результатах виборів, у Харкові - так точно. Кандидати від "УДАРу" не вели в нашому регіоні практично ніякої агітації, вони не є відомими особистостями або лідерами громадської думки, а тому їх зняття майже не додасть висуванцям від "Батьківщини" голосів. Що стосується партії "Собор", то, згідно з останніми соцопитуваннями, її рейтинг починається на 0 і не дотягує навіть до 0,5%, а тому вклад у тріумф опозиції теж вийшов не дуже вагомим.