Учасники акції протесту проти мовного закону заявили, що сьогодні вночі на них напали. За словами мітингувальників, учора, 14 серпня, вони перемістилися до пам'ятника Шевченку, оскільки проведення акції біля пам'ятника м'ячу було заборонено. "15 серпня близько 1.15 до місця розташування акції підбігли чотири молодих людини в спортивних костюмах з капюшонами, які зламали і вкрали чотири українські державні прапори, порвали і вкрали агітаційні матеріали і речі", - розповіли учасники акції. За їхніми словами, кожну ніч о 1.00 в саду Шевченка вимикається освітлення, і нападники знали це, діяли організовано і сплановано.

Мітингувальники наголосили, що співробітники міліції, які більше місяця цілодобово стежили за мовним протестом (поруч з місцем проведення акції постійно чергували патрульні міліцейські машини), саме цієї ночі зникли. Відразу після нападу телефоном була викликана міліція, але патрульна машина прибула на місце події тільки за годину після виклику.

"Однозначно можна говорити, що напад на протестувальників спланований і зрежисований міською владою, синхронні дії бандитів і співробітників міліції є тому переконливим підтвердженням", - заявили учасники акції.

За інформацією сайту Головного управління МВС України в Харківській області, о 1.30 до чергової частини Дзержинського райвідділу міліції від оператора "102" надійшло повідомлення про те, що на учасників акції протесту проти мовного закону нібито скоєно напад, викрадено чотири державні прапори, розірвані і вкрадені агітаційні матеріали. Черговий райвідділу негайно передав інформацію найближчій до місця події патрульній постовій службі, яка здійснює охорону громадського порядку на території парку ім. Шевченка.

На місце події прибула слідчо-оперативна група Дзержинського райвідділу, керівництво міського управління міліції. Факт події належним чином зареєстрований у журналі Дзержинського райвідділу, проводиться опитування свідків.

Довідка "SQ". 3 липня парламент під головуванням віце-спікера Адама Мартинюка прийняв закон "Про основи державної мовної політики", який закріплює функціонування в Україні регіональних мов, у тому числі російської. Перша спроба розгляду цього документа, ініційованого представниками Партії регіонів, закінчилася бійкою в парламенті. В цілому документ був прийнятий без розгляду та врахування поправок.

Після прийняття закону голова ВР Володимир Литвин і віце-спікер Микола Томенко заявили про свою відставку, крім того, по всій країні пройшли акції протесту проти ухвалення цього закону.

6 липня, в останній день сесії, ВР відмовилася включати до порядку денного питання про відставку Литвина, а 30 липня на позачерговій сесії висловила йому вотум довіри. Також на цій сесії нардепи відхилили низку проектів постанов про скасування закону про основи державної мовної політики.

31 липня Литвин підписав закон № 9073 "Про засади державної мовної політики", 8 серпня його підписав президент Віктор Янукович.

9 серпня в Харкові за підтримки Партії регіонів пройшов мітинг і народні гуляння, учасники яких вітали підписання президентом закону про мови.

Безстрокова акція протесту проти закону "Про основи державної мовної політики" проходить у Харкові з 3 липня.

10 серпня учасники акції під тиском міліції та судових виконавців перемістилися з пл. Свободи до пам'ятника Т.Шевченку, потім - до пам'ятника футбольному м'ячу, пізніше - знову до пам'ятника Шевченку.