Представники громадської організації "Харківські сузір'я" разом з президентом організації Андрієм Білогрищенком 14 червня, у Всесвітній день донора, здали кров для пацієнтів онкологічного відділення обласної дитячої клінічної лікарні. Про це повідомили "SQ" у прес-службі "Харківських сузір'їв".

Як зазначив А.Білогрищенко, "Харківські сузір'я" - молода організація, але в Центрі служби крові вже не вперше. "Ми маємо намір і надалі не тільки здавати кров самі, а й пропагувати донорство серед харків'ян, особливо молоді. Далеко не всі знають, що донорство безпечне і навіть корисне для здорової людини. При цьому потреби української медицини в препаратах донорської крові забезпечуються лише на 17 - 25%. За цими цифрами - неспасенним життя, часто життя дітей. Ми не можемо миритися з таким становищем і закликаємо всіх, кому дозволяє здоров'я, подарувати частинку себе людям, які цього дуже потребують", - підкреслив А.Білогрищенко.

Студентка Олександра Смирнова, яка також є членом "Харківських сузір'їв", здала кров уперше. "Дуже хочу допомогти хворим дітям, тому прийшла в Центр служби крові і збираюся приходити ще. Відчуваю себе чудово, і крові ні крапельки не шкода, навпаки, на душі дуже добре", - підкреслила вона.

Довідка "SQ". Всесвітній день донора крові заснований у травні 2005 р. за ініціативи Міжнародної федерації товариств Червоного хреста і Червоного півмісяця, Міжнародного союзу переливання крові за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров'я.

Всесвітній день донора відзначається 14 червня, оскільки саме в цей день 1868 р. народився австрійський лікар, лауреат Нобелівської премії Карл Ландштейнер. У 1900 р. він виявив групи крові А, В, О, а два роки опісля його учні відкрили четверту групу - АВ. З тих пір стало можливим шляхом переливання крові рятувати життя і повертати здоров'я важко хворим пацієнтам.

14 червня 2011 р. 22 мешканці Харківської області, здали кров більше 40 разів, були удостоєні звання Почесний донор крові. Всього в Харківській області 2 тис. 500 почесних донорів.