Міська влада наведе жорсткий порядок у сфері ритуальних послуг. Про це харківський міський голова Геннадій Кернес заявив 15 квітня на зустрічі з керівниками приватних фірм, що надають ритуальні послуги, керівниками обласної і міської систем охорони здоров'я, головними лікарями лікарень та керівництвом правоохоронних органів Харкова та області.

Як зазначив Г.Кернес, до нього надійшло безліч листів від харків'ян, які скаржилися на побори під час організації похорону близьких і родичів, в тому числі скарга від Людмили Сумської - дружини робітника, який загинув минулого тижня під час робіт з реконструкції Харківського аеропорту. Жінка скаржилася на співробітників ПП "Пирогов", яке розташоване на території обласного бюро судмедекспертизи (вул.Дмитрівська, 14).

За словами Г.Кернеса, саме на цю фірму скаржилися всі, хто стикався з необхідністю забрати тіло з моргу бюро судмедекспертизи. Люди не могли отримати після розтину довідки про смерть, поки не укладали з ПП "Пирогов" договір на обслуговування похорону. При цьому гроші з них брали за послуги, які повинні надаватися безкоштовно, ціни на ці послуги завищені в десятки разів. Згідно прейскуранту цієї НП, за пошук катафалка необхідно було заплатити 100 грн., за вдягання тіла - від 500 грн., за винесення тіла і завантаження його на катафалк - 400 грн., за рушники - від 30 до 70 грн. і т.д. У цілому обслуговування похорону обходилося в 2,5-3 тис. грн.

У покриванні поборів з боку ПП "Пирогов" Г.Кернес звинуватив начальника обласного бюро судмедекспертизи Юрія Кравченка, оскільки приватна фірма розташована на подвір'ї цієї держустанови. "Скільки вам треба грошей забрати у людини, щоб ви наситилися?! Ви нічого не робите, щоб це припинити!" - заявив Г.Кернес.

Він також повідомив, що тільки напередодні за сприяння міліції вдалося виселити ПП "Пирогов" із займаних приміщень на вул.Дмитрівській.

За інформацією начальника міського управління міліції Миколи Фоменко, з 20 приватних фірм, які надають ритуальні послуги, тільки одна офіційно уклала договір з КП "Ритуал", а всі інші не мають права організовувати похорони. Він запевнив, що найближчим часом міліція посилено займеться цією проблемою.