В Харькове создан реестр больных сахарным диабетом, в котором указана потребность каждого в определенном инсулинеУ Харкові мешкає більше 6 тис. осіб з інсулінозалежним типом цукрового діабету, з них понад 2 тис. отримують інсуліни іноземного виробництва, близько 4 тис. - вітчизняного виробництва. Про це 13 грудня під час засідання постійної комісії з гуманітарних питань Харківської міськради повідомив в.о. директора Департаменту охорони здоров'я та соціальних питань Юрій Сороколат. За його словами, у Харкові створено реєстр хворих на цукровий діабет, у якому зазначено, хто який інсулін повинен отримувати.

Як зазначила заступник харківського міського голови Світлана Горбунова-Рубан, проблеми з отриманням інсуліну були в 2005-2006 рр. "Тоді у нас під дверима стояли засмучені люди, що не мають потрібного для них інсуліну, тому що раніше Міністерство охорони здоров'я, не враховуючи наших потреб, централізовано закуповувало те, що хотіло, а потім надсилало нам, що хотіло. І ми були змушені пристосовувати людей до того інсуліну, який нам надійшов. У зв'язку з цим ми вирішили піти іншим шляхом, створивши персоніфікований реєстр, до якого внесено дані на кожну людину. Тому якщо пацієнт раптом поскаржиться, що йому дали не той інсулін, ми завжди зможемо це перевірити, зазирнувши в електронну базу даних і прочитавши, який саме інсулін йому необхідний", - підкреслила С.Горбунова-Рубан.

Як додав Ю.Сороколат, завдяки створеному реєстру міська влада може визначити найменування і кількість інсулінів, яка необхідна певним харків'янам.

Довідка "SQ". На 1 червня 2010 р. на диспансерному обліку в закладах охорони здоров'я Харківської області перебуває 77 тис. 275 хворих на цукровий діабет. У районах області мешкає 34 тис. 66 хворих, з яких 5 тис. 695 інсулінозалежних, з них 215 дітей.

Харків на закупівлю інсуліну три роки поспіль отримував з держбюджету субвенцію у розмірі 16 млн.грн., що становило близько 65% потреби. Решта коштів додавали міської та обласний бюджети.

27 травня на базі Обласного дитячого ендокринологічного центру Харківської обласної дитячої клінічної лікарні була відкрита школа самоконтролю для дітей, які страждають на цукровий діабет. Окрім того, в Харкові вже близько 17 років на базі міської клінічної лікарні № 2 працює школа самоконтролю для дорослих, хворих на діабет.