Проект закону про внесення змін до закону України "Про захист суспільної моралі" недосконалий і потребує доопрацювання. Таку думку висловили учасники круглого столу на тему "Захист моралі чи цензура?", який 11 листопада відбувся у прес-центрі інформагентства "STATUS QUO". В обговоренні взяли участь представник Національної експертної комісії із захисту суспільної моралі в Харківській області Марина Севастьянова, керівники компаній - інтернет-провайдерів, новинних інтернет-ресурсів, ЗМІ, представники політичних сил.

Як зазначила М.Севастьянова, те, що законопроект потребує доопрацювання, було лейтмотивом парламентських слухань з цього питання, що пройшли 10 листопада. Про його недосконалість говорять багато підприємців і депутати. За словами заступника голови Харківської облорганізації ВО "Батьківщина" з питань агітаційно-пропагандистської роботи Валерія Дудка, категорійний апарат законопроекту дуже слабкий, не визначено близько 200 категорій, хоча порівняно зі старим законом кількість понять значно більша. "Саме поняття суспільної моралі настільки широке, що включати його у назву закону - ідіотизм", - заявив В.Дудко.

Президент компанії-провайдера "ІТЛ" Юрій Удовенко зазначив, що в законопроекті під філософське формулювання моралі підігнане поняття боротьби з конкретними правопорушеннями, зокрема, проституцією і торгівлею наркотиками. Однак для боротьби з цими злочинами є спеціальні органи.

Голова Харківської обласної громадської організації "Молоді регіони" Анастасія Кобець вважає, що, незважаючи на всі неточності законопроекту, є кілька моментів, якими обгрунтовується необхідність його прийняття. Зокрема, у новій редакції закону порівняно зі старою інтернету приділено набагато більше уваги. "Саме звідти у молодого покоління, у дітей зараз формується мораль", - зазначила А.Кобець. Також у законопроекті обумовлені нові види моральної небезпеки (аудіонаркотики, візуальні наркотики) і розширена термінологія: автори пропонують розділяти сексуальну продукцію, продукцію еротичного змісту і порнографію.

М.Севастьянова зазначила, що прогресивним і демократичним в новому законі є те, що він спирається на принципи, в яких "чорним по білому вказана заборона цензури, заборона вимоги якого б то не було узгодження інформації до її розміщення". Також важливим є можливість суб'єкта підприємництва захищати свої інтереси в суді, що обумовлено в законопроекті.

"Я вважаю, що та ситуація, яка зараз склалася в нашому суспільстві, коли масово на екрани кінотеатрів виходить у прокат фільм "Груз 200", де дівчину прив'язують до мертвого тіла її хлопця, але в той же час Нацкомісія забороняє показ серії мультфільму "South Park", тому що там є сцени сексуального характеру, вимагає посилювання вимог і норм цього закону", - додала А.Кобець.

Директор телекомпанії "АТН" Олег Юхт заявив, що державі взагалі не потрібно втручатися в "таку тонку матерію, як мораль". Як повідомив директор інформагентства "Медіапорт" Зураб Аласанія, цю функцію повинні виконувати мистецтво і традиції. За словами голови Харківської облорганізації ВО "Свобода" Ігоря Швайки, крім традицій, мораль повинні захищати релігія, церква і виховання. Як зазначив В.Дудко, мораль існує, якщо існує громадянське суспільство. "Ми громадянського суспільства поки не побудували, у нас мораль для кожного своя, а тому створювати закон, який обмежує мораль, - це безглуздя", - заявив він.

Денис Котенко, який раніше обіймав посаду представника Нацкомісії з питань моралі в Харківській і Сумській областях, заявив, що держава все-таки повинна вводити певні обмеження і захищати суспільну мораль. "Якщо вона бажає захищати суспільну мораль, то повинна насамперед захищати сімейні цінності і приділяти цьому особливу увагу. В такому разі формування суспільної моралі буде виходити з тих цінностей, які передаються з покоління в покоління", - зазначив він.

Довідка "SQ". 18 жовтня Верховна Рада прийняла в першому читанні проект закону "Про внесення змін до закону України "Про захист суспільної моралі".

Законопроект викликав серйозну стурбованість у Міжнародної федерації журналістів, яка звернулася до спікера українського парламенту Володимира Литвина. На думку членів федерації (яких у світі понад 600 тис. осіб.), Законопроект представляє серйозну загрозу для свободи преси, а головним його недоліком є ​​недостатньо чітке визначення поняття "суспільна мораль". У разі прийняття закону, стверджує федерація журналістів, над незалежними репортажами у ЗМІ будуть тяжіти впливові фігури або ж страх перед Нацкомісією з моралі.

Раніше Міжнародна федерація журналістів, Європейська федерація журналістів і рух "Стоп цензурі" закликали український парламент не приймати цього законопроекту, вважаючи його "новим інструментом цензури". Також прийняттям законопроекту в першому читанні стурбована організація "Репортери без кордонів", яка вважає, що закон порушує Європейську конвенцію про права людини.

Матеріал на цю тему ви можете прочитати тут.